0216 387 0 388

MESLEK HASTALIĞI

Meslek Hastalığı nedir

 

Bir mesleğin sürekli olarak yürütülmesi veya aynı işte çalışılması neticesinde iş sebebiyle vücutta ortaya çıkan rahatsızlıklar meslek hastalığı olarak adlandırılır. İş kazası tanımı gereği tek ve ayırt edici bir olay neticesinde gerçekleşirken meslek hastalığı daha uzun bir sürece yayılmaktadır. Bu hastalık bedensel olabileceği gibi işin vermiş olduğu zarara göre ruhsal veya zihinsel bir rahatsızlık da olabilir. Çalışanın vücudundaki hastalık kalıcı veya geçici olabilir. Bu hastalık nedeniyle tazminat davası sonucunda sigortalının çektiği sıkıntıyı ve iş gücü kaybını karşılamak amacıyla maddi ve manevi tazminata hükmedilir. İş hukuku avukatlık hizmetimiz hakkında detaylı bilgiye İş Hukuku Avukatı sayfasından ulaşabilirsiniz.

Meslek Hastalığının Şartları Nelerdir?

Sigortalının her hastalığı bu kapsamda değerlendirilemez. Hastalığın, meslek hastalığı olarak nitelendirilmesi için aşağıdaki şartları sağlaması gerekmektedir.

  • Meslek hastalığına yakalanan kişi ‘işçi’ olmalıdır. İşçinin tanımı İş Kanunu’nda yapılmıştır. Meslek hastalığına yakalanan kişinin SGK tarafından sağlanan yardımlardan faydalanabilmesi için sigortalı olması gerekmektedir. Ancak meslek hastalığının tespit edildiği tarihte sigortalı olunmasına gerek yoktur.
  • Hastalığın çalışılan iş sırasında oluşması gerekmektedir. Meslek hastalığı işten çıktıktan sonra da ortaya çıkabilir. Bu durum sorun değildir. Ancak işten önce veya işten sonra başka bir sebeple hastalığın oluşmaması lazımdır.
  • Meslek hastalığı yavaş yavaş iş süresi boyunca verilen zararlar sebebiyle ortaya çıkar. Ani değildir. İş sırasında vücuda zarar veren ani durumlar iş kazası olarak nitelendirilir.
  • Meslek hastalıkları Sosyal Sigorta Sağlık İşlemler Tüzüğü’nde sayılmıştır. Yakalanılan hastalıklar bunlardan biri olmalıdır. Ancak bu sayılan hastalıklar dışında bir hastalığın meslek hastalığı olup olmadığı konusunda Sosyal Sigorta Yüksek Sağlık Kurulunca karar verilir.

Meslek Hastalıkları Nelerdir?

Sosyal Sigorta Sağlık İşlemleri Tüzüğü’nde sayılan meslek hastalıkları başlıkları şunlardır:

  • Baş arızaları (kafa kemikleri, nöroloji, nöröşirürji, psikiatri arıza ve hastalıkları
  • Göz, kulak, yüz, boyun arızaları
  • Göğüs hastalıkları
  • Omuz, kol, el bileği, el parmakları ve el arızaları
  • Omurga arızaları
  • Karın hastalık ve arızaları
  • Pelvis ve alt eksremite arızaları
  • Endokrin, metabolizma, kollagen doku, preferik damar hastalıkları, hematolojik ve romotoid hastalıklar
  • Deri arızaları ve yanıklar

Her başlığa ilişkin hastalıklar ilgili tüzükte tek tek yazılmıştır.

Meslek Hastalığı Nasıl Tespit Edilir?

Mesleki hastalıklar hastaneleri ve Sağlık Bakanlığınca yetkilendirilmiş devlet hastanelerinde hastalığı bulunan işçi adına sağlık kurumu raporu düzenlenir. Bu rapor ve raporu esas teşkil eden tıbbi dökümanlar SGK tarafından incelenir. İnceleme sonucunda meslek hastalığına yakalanan kişinin hastalığı ve maluliyet oranı tespit edilir. Yapılan bu tespit SGK tarafından hastalığa yakalanan kişiye SGK tarafından gelir bağlanıp bağlanmayacağı, bunun miktarı ve açılacak tazminat davası sonucunda verilecek tazminat bedelinin belirlenmesinde çok önemlidir. SGK Sağlık Kurulu’nun yapmış olduğu tespitlere karşılık SGK Yüksek Sağlık Kurulu’na itiraz edilebilir. SGK Yüksek Sağlık Kurulu’nun vermiş olduğu karar SGK açısından kesindir. Ancak açılacak tazminat davasında itiraz edilmesi üzerine Adli Tıp Kurumu tarafından inceleme gerçekleştirilir.

İşçinin sahip olduğu hastalık meslek hastalığı olarak nitelendirilmezse tespit davası açılması gerekmektedir.

Meslek Hastalığı Nedeniyle Tazminat Davası

Meslek hastalığının sonucunda sigortalı kişinin tedavi masrafları, çalışmadığı süreçte yoksun kaldığı kazancı, ileride çalışma gücünün eksilmesinden dolayı düşecek ekonomik menfaatleri maddi tazminat davası ile talep edilir. Bu dava sonucunda ödenecek miktar SGK’nın ödediği miktardan eksik kalan tutar ile sınırlıdır. Bu tutar hesaplanırken işçinin en son aylık geliri, işçi ve işverenin kusurlarının oranı ve tabiki maluliyeti oranı olmak üzere üç unsur göz önünde bulundurulur.

Hastalık sonucunda çekilen ruhsal acı, ızdırap ve elem sebebiyle işçi tarafından işverenden manevi tazminat talep edilebilir. Manevi tazminat yalnızca hastalığa yakalanan sigortalı tarafından değil bu hastalık sebebiyle manevi olarak zarar gören yakınları tarafından da  talep edilebilir. Manevi tazminatın hesaplanmasında hastalığın oluşmasındaki kusurların oranı, tarafların gelirleri, kişinin çektiği acı gibi unsurlar göz önünde tutulur.

Meslek hastalığı sonucunda sigortalının ölmesi halinde, ölen sigortalının yaşamında kendisine destekte bulunduğunu ispatlayan herkes tarafından maddi ve manevi tazminat davası açılabilir.

Meslek hastalığı nedeniyle açılacak olan tazminat davalarında herhangi bir hak kaybı yaşanmaması için hem iddia hem de savunmanın bir avukat tarafından yapılması gerekmektedir.

Meslek hastalığı tazminat davasında zaman aşımı süresi 10 yıldır. Bu süre zararın ve zarar verenin öğrenildiği tarihten itibaren işlemeye başlar.

4/5 - (4 votes)

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

35 Soru

  • Ersoy YILDIRIM 1 Nisan 2022 22:21

    Geçirdiğim bel ameliyati sonrası Meslek hastalıkları hastanesinden heyet raporu aldım meslek hastalığı tanısı konuldu bu durumda ne yapmalıyım.

    • Besler Hukuk 6 Nisan 2022 15:36

      Oran çıktıysa tazminat davası açabilirsiniz.

  • Belma Saygılı 23 Ağustos 2021 12:20

    Merhabalar ben 14 yıldır bi fabrikada çalışıyordum fakat ayak topuklarimda sinir sıkışması oluştu çok fazla ayakta duramıyorum ağrıdan el ve ayaklarda yanmalar oluştu. Meslek hastalığı için dava acabilirmiyim birde dava açsam bile sicile işleniyor muş ilerde iş bulamayabiliyormuşuz ne kadar doğru yardımcı olursanız sevinirim

    • Besler Hukuk 29 Ağustos 2021 11:42

      SGK’ya meslek hastalığı bildiriminde bulunun. Sicile işlenme diye bir şey söz konusu değil.

  • Mustafa 31 Mayıs 2021 11:44

    6 yildir jant fabrikasinda calisiyorim 3 sene once hastanede el bilegimde m67.4-ganglion tehsisi koyuldu ve amilliyat oldum. Amilliyatan sonra 3 ay icinde agirlik taşımaktan bilegim ayni hastalik belirdi yine ayni tehsis koyundu dava acsam meslek hastaligindan sayilirmi.

    • Besler Hukuk 1 Haziran 2021 16:43

      Yaptığınız iş ile alakalı olduğunu ispatlayabilirseniz sayılır.

  • Faysal Yazıcı 11 Mayıs 2021 23:31

    Merhaba. Ben çalıştığım iş yerinde bir iş kazası yaptım. Sağ ayağım yarım tonluk parça düştü. Çoklu kırık meydana geldi. Beni farklı bir bölüme aldılar ve ayağım zorluyor. Bu durumu anlatıp farklı bir bölüm talep ettim. Daha uygun yerler olmasına rağmen yapacak bir şey yok dediler. Eski yerime verin dedim oradada 2 iş kazası geçirdin veremeyiz dediler. Bu durumda haklarım nedir inanın bilmiyorum. Yardımcı olursanız sevinirim.

    • Besler Hukuk 16 Mayıs 2021 16:40

      İş kazası nedeniyle işçinin hakları sayfamızı inceleyebilirsiniz.

  • Ramazan 22 Nisan 2021 05:07

    Merhaba ben 2 yıl 4 ay mmk mollaoğlu limit liman işletmeciliğinde işaretçi sapancı olarak çalıştım ise giriş raporlarım mevcut çalışmaya başladıktan 1 buçuk yıl sonra işitme de sıkıntılarım oldu sürekli değişen odyolok tezleri aldım % 18 25 ve 34 gibi bera testinde girdim 60 desibel altı anlama zorluğu ve % 34 rapor aldım devlet hastahanesinden ssk başvurdum Ankara mesleki hast.de de muayene oldum ssk raporumu melek hastaligi olarak değerlendirmesi rapora itiraz ettim onada red geldi sizce melek hastaligi tespit davası açsam kazanirmiyim

    • Besler Hukuk 26 Nisan 2021 17:10

      Tıbbi bir konu olduğu için net bir şey söylemek zor. Ancak denemenizde fayda var.

  • Hasibe anar 14 Mart 2021 21:26

    Market çalışanıyım kurumsal Bı markette magaza muduru olarak çalışıyorum çok baskı nedeniyle ve cok sorumluluk yuklenmesınden markete her gireni hırsız gıbı goruyorum. Ağır kaldırma sebebıylede boynumda ve belimde fıtık başlangıcı var agır yuk paletlerını çekiyorum bayanım bu arada bende hukuki yollardan hakkımı arayabılırmıyım.

    • Besler Hukuk 15 Mart 2021 16:08

      SGK’ya meslek hastalığınızı bildirin. Maluliyet çıkarsa dava açabilirsiniz.

  • Samet oguz 9 Şubat 2021 18:37

    Isveren zmmi vermiyo devletin verdini ne yapmam lazım

    • Besler Hukuk 17 Şubat 2021 14:30

      İşten çıktığınızda eksik ödenen ücretleriniz için dava açabilirsiniz.

  • Samet oguz 9 Şubat 2021 00:29

    Bu isyerinde patronun kardasi var mudur diye tam piskolojik biri kafa yormadan tansiyon ve seker hastası oldum isitme kaybıda var ben bu isyerini dava acma hakkim varmi birde engelli oldum 57 oranla raborum var

    • Besler Hukuk 17 Şubat 2021 13:56

      Tansiyon ve şeker hastalığının meslek hastalığı olarak değerlendirilmesi zor.

  • BÜLENT ÖZÇELİK 20 Ocak 2021 10:24

    MERHABA İYİ ÇALIŞMALAR DİLERİM BEN BİR FİRMADA CNC MAKİNASIDAN BÜKÜM YAPMAKTAYIM VE BÜKÜM YAPMADAN ÖNCE GELEN SİPARİŞLER ÖLÇÜSÜNDE VE KALINLIĞINDA 1 METREDEN 3 METREYE KADAR 6 KADAR AĞIRLIĞINDAKİ SAÇLARI MANUEL OLARAK İNSAN GÜÇÜ İLE ÇEKİP PARCALAYARAK BÜKÜM YAPMAKTAYDI VARDİYE ARKADAŞIMLA YANİ TOPLAMDA 2 KİŞİ BU NETİCEDE ZORLANMA VE AĞIR KALDIRMA SONUÇU GÖBEK FITIĞI OLDUM VE AMALİYAT OLDUM VE 30 GÜN RABORLU OLARAK ÇALIŞMADIM VE İŞ BAŞ YAPTIĞIMDA AYNI İŞLE DEVAM AYNI ŞEKİLDE ÇALIŞMAYA BAŞLADIM VE 2 AY SONRA AYNI ŞEKİLDE TEKRAR GÖBEK FITIĞI MEYDANA GELDİ VE AYRICA 3 ADET BOYUN FITIĞI VE DÜZLEŞME İKİ KOLUMDA TENİSÇİ TİRSEĞİ OLUŞTUŞ BENİM MESLEK HASTALIĞINA VE İŞ VERENE TAZMİNAT AÇMA HAKKIM VARMI KISACAYOL GÖSTEREBİLİRMİSİNİZ ŞİMDİDEN TEŞEKÜR EDRİM.

    • Besler Hukuk 24 Ocak 2021 10:25

      SGK’ya meslek hastalığı bildiriminde bulunun. Maluliyet çıkarsa dava açabilirsiniz.

  • ESRA DEMİREL 14 Aralık 2020 10:28

    Kolay gelsin. babamı 2002 yılında Lösemi (AML) nedeniyle kaybettim.küçük esnaftı yanında çalışanı yoktu. babam marangozdu, primini bile dolduramadan vefat etti. ayrıca dün ölüm belgesine ölüm nedeni olarak KML (KRONİK LÖSEMİ) yazılmış olduğunu farkettim. yanlış tedavi mi uygulandı acaba diye de içime kurt düştü. bu olayda herhangi bir ihmal olabilir mi? ne tür haklarım vardır? yardımcı olursanız sevinirim.

    • Besler Hukuk 19 Aralık 2020 16:56

      Zamanaşımı süresi dolmuş.

  • Melek seda cebesoy 12 Aralık 2020 15:43

    Yaklaşık 6 yıl bir firmada cnn operatörü olarak çalıştım 4. Yıldan sonra bel fıtığı teşhisi konuldu daha önce böyle bir ağrım yoktu acilen doktorum ameliyat yaptı ameliyattan sonra tekrar işime başladım 2 ay çok sancılı çalıştım artık çalışmam mümkün değildi meslek hastanesine gidip rapor aldım işverende bana daha hafif iş veremiceni söyleyip tazminatını verip sağlık yönünden anlasmali işten ayrıldım ocak ayında meslek hastalığı olup olmadığı belli olacak meslek hastalığı tanisi koyulursa maddi ve manevi tazminat hakkım varmı varsa şansım nekadar dardır dava açmakta bana yol gösterebilirmisiniz tesekkurler

    • Besler Hukuk 14 Aralık 2020 18:36

      Maluliyet oranı tespit edilirse iş kazası nedeniyle dava açabilirsiniz.

  • İsa İkitaş 2 Aralık 2020 19:30

    Merhabalar, 2007 yından beri özel bir şirkette üretim sorumlusu olarak çalışıyorum. 2017 yılında meslek hastanesi tarafından silikosiz teşhisi koyulacak meslek hastası olduğuma karar verildi, buna istinaden 10,2 oran verilerek maaş bağlandı. Şuan çalışmakta zorlanıyorum, işi bırakıp dava açmak istiyorum, dava açabilirmiyim.Saygılarımla

    • Besler Hukuk 4 Aralık 2020 17:29

      Tazminat davası açmanız mümkün.

  • Soner parlak 21 Kasım 2020 09:37

    Merhaba 5 yıldır plastik enjeksiyon fabrikasında çalışıyorum. 3 cü yılımda sol dirsekte ağrı başladı 2 senedir istanbul meslek hastaliklari hastanes8ne gidip geliyorum. Lateral epikondilit tanisi konuldu. İsyeri de hicbir sekilde yardimci olmuyor. Ne yapmam gerekir

    • Besler Hukuk 23 Kasım 2020 16:03

      Maluliyet oranının tespit edilmesini talep edin.

  • Mahmut Şengül 18 Kasım 2020 03:23

    Merhabalar ben 3 yıldır bir firmada calısıyorum işim agır hep tek calıstırıyorlar gecen yıl calısırken kolum kırıldı ameliyat oldum platin taktılar koluma yaklaşık 2ay once bel agrısı basladı her gecen gün daha kotu olmaya basladım artık belirli bir yol gidemiyorum 4 tane doktora gittim ve hepside ameliyat sart 20 gun once ameliyat oldum ve sırtıma 4 tane platin takıldı birdaha bu iş yerinde calısa bılecegımı sanmıyorum nasıl bir yol cızmem gerekiyor yardımcı olursanız sevınırım

  • Übeydullah paçal 9 Ağustos 2020 23:39

    Kolay gelsin 2015 de inşaat firmasında çalışıyordum 6.ci ayım oldu ellerim yara olmaya başladı doktora gittim egzama dedi 5 senedir ne elimi düzgün yıkaya biliyorum ayda 3 hafta ellerim çok kötü yara oluyor avuç larim akşamları yatamıyorum çalışırken canim çok yanıyor dışarı çıktığımda ellerimi cebime katıyorum çocuğumu ellerimle elliyemiyorum krem kullanmasam halim yaman ilaçla hep dolaşıyorum hep cebimde egzama ilacım var 5 senedir nasil bir yol çizmem lazım dava için

  • Oktay öz 28 Temmuz 2020 08:38

    Merhaba iyi günler şuanda yurt dışında bir inşaat firmasında çalışıyorum bel ağrısı çekiyorum yürümek ve ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanıyorum ve yetkililere söylediğimde donanımsız bir kliniğe götürüp sadece gözle muane edildim Ve doktor kesinlikle fizik tedavi görmemi söyledi firma beni ülkeye dönmem içinde bir caba göstermiyor burda da emar fiyatı pahalı olduğunu söyleyerek hastaneye götürmüyor konuyla ilgili yapmam gerekenler nelerdir

  • alitahir alptekin 24 Nisan 2020 17:13

    merhaba 82 yılında askeri matbaada yardımcı hizmetli olarak göreve başladım 88 yılında emekli olan arkadaşın yerine beni imtihana tabitutularak kazandımzaten çalışıyordum matbaacı kadrosu
    ciltci olarak degişti ve bende diğerleri gibi fiili hizmet almaya başladım günlük ve yıllık olarak puantajlarım tutuldu yılsonu maliyeye ücretleri yatırılarak makbuzları biri k.k.k.lığı personel kısmına diğeri birlik karargahına ve bana verildi 99 yılında toplu emeklilik oldu askeri matbaalar zaafiyete ugradıgı için gerekce gösterilerek fiili hizmetler kaldırıldı teknolojik gelişmeler gösterilerek matbaalar basım evi olarak degişti. 2007 de emekli oldum 3 yıl 4 ay fiili hizmetim çıktı emekli sandıgı teknik hizmetler bölümü kabul etmedi git mahkemeye ver bildiğini yap dedi
    ben ankara 3 bölge idare mahkemesine dava actım baroya baş vurdum param yok dedim avukat verdiler sonucu mechul bir avukat beni aradı sgk kurumu avukatıyım şu numaraya para yatır 7 ci daresi icra mahkemesi masrafları benim avukatta benden keşif parası oda ayrımasrar cıkardı kaybettik dedi inanamıyorum kazanılmış hak nasıl kaybedilir verdiğim belgeler benim avukatın odasında dosyada duruyordu sunmamış mahkemeye sadece dilekce yazarak söylemiş
    bende evraklarımı geri aldım sonucla ilgili bana hic bir cevap gelmedi e devletten baktım durumu acık diyor bana bu konuda yardıcı olurmusunuz 3 yıl 4 ayın bana faydası olurmu irdeleye bilirmisiniz kıdemime sayılırmı ve anayasaya göre kişi kazanımış hakkımı alabilirmiyim
    yoksa ben yanlış yeremi gittim yanlış avukatmı verdiler savunma yapamadı cünki belgelerim dosyamda duruyor paraları ödenmiş maliyeye yoksa ben yatan paralarımı geri alabilirmiyim
    saygılar sunar kolay gelsin

  • Cengiz sevgial 2 Nisan 2020 12:18

    Merhaba ben 2000 2004 tarihleri arasinda kot kumlama işinde çalıştım
    Ve 2008 de aynı işte çalıştığım amcamda
    Slikosiz akciğer hastalığı teşhisi konuldu
    Ben 2008 de erzurum eğitim araştırma hastahanesine gittim ve sadece röntgen le 2.5 cm çapında bir yara olduğunu ancak tomografi ile daha iyi görebiliriz
    Ancak sağlık güvencem olmadığından yapamadım 2010 21.05 tarihinde askere
    Gittim ve 2011 ‘in 1 nci ayın 18 ile
    3 cü ayın 18 arasında dönemin cumhurbaşkanı abdullah gül tarafından torba yasa çıkmıştır.buna istinaden ben
    Manisa il jandarma komutanlığından
    Hastahaneye şevkimi istedim ancak onlar beni manisadaki askeri hastahaneye ( revire)gönderdiler ordaki askeri doktora durumu izah ettim
    Ve Izmır hatay askeri hastahanesine muayene oldum muayene sonrası yatışım yapıldı sonunda AKUT BRONŞIT OLDUĞUMU söyledi ve bende tabip yarbay olan doktora bende AKUT bronşit haricinde slikosiz hastalığı bulunduğunu
    Söylememle beni odasından çıkartı
    Istanbul da göğüs hastalıkları uzmanı profesör doktor zeki kiliçarslan in söylediği tomografi ve sft ama (ssk ) sevk işlemlerini slikosiz ler için kapattı sevk alan kişiler %5 ile %15 ile aylık bağlandı bende bu haktan yararlanmak adına konuyla ilgili dava açmak istiyorum.. not slikosiz den bir amcamı murat sevgial i 2014 te kaybettik askerlik döneminde ASKERI HASTAHANE DIŞINDA SSK DAN SEVK
    VEYA DIREK MESLEK HASTAHANESINE GITMEK YOKTU TEŞEKURLER.

    • Besler Hukuk 2 Nisan 2020 14:54

      SGK’ya meslek hastalığınızın tespiti için başvurun. İş gücü kaybına uğradığınız tespit edilirse dava açabilirsiniz.

  • Eyup yağar 4 Mart 2020 18:09

    Ben bir döküm firmasının pires hanesine de çalıştım 4 yıl aleminyum eritme Ocakları bizim bölümün içinde ve birde kumlama makinası vardı nefes darligindan doktor meslek hastalıkları hastanesine gönderdi orda 10 gün tedavi oldum ama o günden sonra rapor da astım başlangıcı KOAH tesisi kondu ve el parmaklarımda uyuşma lar oldu bunlar raporda mevcut geriye dönük tazminat davası açmak istiyorum nasil yardimci olursunuz bana saygilarimla

    • Besler Hukuk 5 Mart 2020 11:47

      Büromuzla 02163870388 numaralı telefondan iletişime geçebilirsiniz.

Popüler Konular

  • İstinaf mahkemesi nedir
    İSTİNAF MAHKEMESİ NE KADAR SÜRER?
    18 Mayıs 2020 İstinaf mahkemesi ne kadar sürer ve davalar ne kadar sürer sorularının cevabı birçok farklı kritere bağlıdır. Bu kriterler; Mahkemenin iş yoğunluğu Hakimin yargılama hızına verdiği...
  • Tapu İptal
    TAPU İPTAL DAVASI
    23 Kasım 2018   Tapu iptal davası; bir taşınmazın hukuka aykırı olarak tapuya tescili halinde tapu kaydının mahkeme aracılığıyla düzeltilmesi için açılan dava türüdür. Bir mülkün miras ya...
  • kira sözleşmesi örneği
    KİRA SÖZLEŞMESİ ÖRNEĞİ
    8 Temmuz 2021   Kira sözleşmesi örneğine çoğu kişi ihtiyaç duymuştur. Günlük hayatımızda en çok kullanılan sözleşme türlerinden birisidir. Herkes, hayatının belli bir döneminde bir kez de olsa...
  • Avukat Maaşları
    AVUKAT MAAŞLARI
    29 Eylül 2020   Avukatlık ve hukuk okumak bu ara çok popüler. Sürekli aldığımız sorular arasında “avukat maaşları ne kadar?” “hukuk okumak mantıklı mı?” soruları başı çekmeye başladı....
  • Yıllık İzin
    İSTİFA EDEN İŞÇİNİN HAKLARI
    12 Kasım 2018   İstifa eden işçinin hakları sanılanın aksine oldukça fazladır. İş yerinde yaşadığı olumsuzluklar veya daha iyi bir iş bulması nedeniyle her gün bir çok işçi...

BENZER BAŞLIKLAR

  • ASKERLİK NEDENİYLE İŞTEN AYRILMA
    ASKERLİK NEDENİYLE İŞTEN AYRILMA
    9 Temmuz 2020   Çalışma hayatı ile ilgili sıkça karşılaştığımız sorunlardan biri de işçinin askerlik  nedeniyle işten ayrılma durumunda kalmasıdır. Ülkemizde erkekler açısından zorunlu bir hizmet olan askerlik...
  • DENİZ İŞ KANUNU KİMLERİ KAPSAR?
    DENİZ İŞ KANUNU KİMLERİ KAPSAR?
    7 Ekim 2022   Deniz İş Kanunu, lojistik ve turizm sektörleri kapsamında önemini giderek arttırması sebebiyle irdelenmesi büyük öneme sahip olan deniz iş hukuku dalının temel hukuki kaynağıdır....
  • İŞÇİ HAKLARI
    İŞÇİ HAKLARI
    15 Şubat 2019   İşçi hakları ve özellikle işten çıkarılan işçinin hakları çoğu zaman işverenler tarafından göz ardı edilmektedir. Bu haklardan işçilerin yararlanmaması için çaba sarf edilmektedir.  İşçi...
  • İŞ KAZASI ZAMANAŞIMI
    İŞ KAZASI ZAMANAŞIMI
    4 Aralık 2019   İş kazası zamanaşımı süresi iş kazasına dayalı olarak maddi ve manevi tazminat istemlerine ilişkin olarak ya da iş kazası sonucu işçinin ölmesi sonucu destekten...
  • ÜCRETSİZ İZİN NEDİR?
    ÜCRETSİZ İZİN NEDİR?
    8 Ocak 2021   İşverenlere tek taraflı olarak ücretsiz izin kullandırma hakkı tanınması işçileri oldukça zor bir durumda bırakmıştır. İşçi ya 1170 TL sefalet ücretiyle yaşamak zorunda kalmakta...