İSTİNAF MAHKEMESİ NE KADAR SÜRER?
İstinaf mahkemesi ne kadar sürer ve davalar ne kadar sürer sorularının cevabı birçok farklı kritere bağlıdır. Bu kriterler;
- Mahkemenin iş yoğunluğu
- Hakimin yargılama hızına verdiği önem
- Kalem personelinin çalışkanlığı ve iş disiplini
- Bilirkişinin hızlı ve hukuka uygun rapor düzenlemesi
- Posta memurunun usulüne uygun ve hızlı tebligat yapması
- Kurumların müzekkerelere cevap verme süresi
- Tanıkların duruşma tarihinde hazır edilmesi
- Avukatın duruşma ve ara karar takibini iyi yapması
- Müvekkillerin gerekli bilgileri zamanında vermesi ve masrafları yatırmasıdır.
Bu ve benzeri kriterler nedeniyle davaların ne kadar süreceği hakkında net bir şey söylemek mümkün değildir. Çünkü bazı kriterler davayı hızlandıracak şekilde gelişirken, bazı kriterler davaların gereksiz yere uzamasına neden olabilmektedir. Adalet Bakanlığı tarafından en son 2019 yılı istatistikleri açıklanmış ve davaların ortalama görülme süreleri tespit edilmiştir. Bu veriler doğrultusunda mahkemelerin iş yükünün her yıl arttığını da gözeterek 2020 yılında açılan davaların ne kadar süreceğini tespit etmeye çalışacağız.
İstinaf Nedir?
İstinaf; yerel mahkeme kararının usul veya esas bakımından hukuka aykırı olduğu düşüncesiyle başvurulan kanun yoludur. İstinaf yoluna başvurulduğunda kararın hukuka uygun olup olmadığı tekrar incelenerek uyuşmazlığa ilişkin yeni bir karar verilir.
İstinaf Mahkemesi Nedir?
İstinaf mahkemesi; ilk derece mahkemelerinin vermiş olduğu kararlara karşı, taraflardan birinin başvurusu üzerine inceleme yapan bölge adliye mahkemeleridir. İstinaf mahkemeleri kurulmadan önce yerel mahkemelerin kararlarına karşı doğrudan temyiz yoluna başvurulmaktaydı. İstinaf mahkemelerinin yürürlüğe girdiği 20.07.2016 tarihinden itibaren ise önce Bölge Adliye Mahkemeleri’ne başvurma zorunluluğu getirilmiştir. Yargıtay’ın iş yükünü azaltmak için yapılan bu uygulama maalesef çoğu davaların daha da uzamasına neden olmuştur.
İstinaf Süresi Ne Kadar?
İstinaf süresi hukuk davalarında gerekçeli kararın tebliğinden itibaren iki haftadır. Ceza istinaf süresi; kararın açıklandığı duruşmaya katılan taraflar için karar tarihinden itibaren 7 gündür. Tarafların yokluğunda karar verilmesi halinde istinaf süresi gerekçeli kararın tebliğinden itibaren başlar. İdari yargıda istinaf süresi ise kararın tebliğinden itibaren 30 gündür. İstinafa cevap süresi de bu sürelerle aynıdır.
İstinaf Mahkemesi Ne Kadar Sürer?
Davaların büyük çoğunluğu istinaf edilerek bölge adliye mahkemelerine taşınmaktadır. Bölge adliye mahkemelerinin 2019 yılı ortalama görülme süresi açıklanmamıştır. İstinaf mahkemelerine 2019 yılında önceki yıllardan devreden ve yıl içerisinde gelen dosya sayısı toplam 1,5 Milyon iken, karara çıkan dosya sayısı 770 Bin’dir. İstinafta bekleyen dosya sayısının 1 Milyon civarında olduğu tahmin edilmektedir. Bu nedenle 2020 yılında istinaf edilen bir dosyanın ortalama 3 yılda sonuçlanacağını söyleyebiliriz.
İstinaf Mahkemesi Karar Bozma Oranı Ne Kadar?
Adalet Bakanlığı tarafından açıklanan 2019 yılı istatistiklerinde istinaf mahkemesi karar oranlarına yer verilmemiştir. Yargıtay Ceza Daireleri’nin karar bozma oranı %32 olarak açıklanmışken, Hukuk Daireleri’nin karar bozma oranı ise %21.9 olarak açıklanmıştır. İstinaf mahkemelerinin yerel mahkeme kararlarını düzeltme veya geri çevirme oranlarının bu rakamların biraz üzerinde olduğunu söylemek mümkündür.
Dosya Durumu Açık Ne Demek?
Dosya durumu açık demek; dosyanızın inceleme aşamasında olduğunu ve henüz karara bağlanmadığı ifade eder. Dosyanız hakkında mahkemece karar verildiğinde Uyap’da dosya durumu karara çıkmış olarak görünür. Kararın üst mahkemelere başvurularak ya da başvurulmadan kesinleşmesi halinde ise dosya durumu kapalı hale gelir. İstinaf yoluna başvurulması halinde dosya durumu istinafta olarak görünür.
Ön İnceleme İçin Atama Bekliyor Ne Demek?
Dosyanız istinaf mahkemesine gönderildiğinde sıraya alınarak mahkemece inceleneceği güne kadar bekler. Bu aşamada dosyanız Uyap’da ön inceleme için atama bekliyor olarak görünür. Dosyasını sorgulayan çoğu kişi dosyasının ön inceleme aşamasında olduğunu görmekte ve istinaf mahkemesi ön inceleme ne kadar sürer sorusunu sormaktadır. Dosyanızın ön inceleme aşamasında olması dosyanızın inceleme için sırasını beklediği ya da ön inceleme duruşmasının tarihinin beklendiği anlamına gelmektedir.
Karara Çıkmış Dosya Kaç Günde Sonuçlanır?
Karar duruşmasından sonra 1 ay içerisinde gerekçeli kararın yazılması gerekmektedir. Gerekçeli karar yazıldıktan sonra taraflara tebliğ edilir ve istinaf süresi içerisinde istinaf kanun yoluna başvurulmazsa dosya ortalama 2 ay içerisinde sonuçlanır.
İstinafta Faiz İşler Mi?
Dava açıldıktan sonra yargılama kesin olarak sonuçlanıncaya kadar alacaklarınıza faiz işlemektedir. Dolayısıyla istinafta faiz işlemeye devam edecektir.
Temyiz Ne Demek?
Temyiz; bölge adliye mahkemesi tarafından verilen kararların hukuka uygun olmadığı iddiası ile başvurulan kanun yoludur. Temyiz yoluna başvurulduğunda dosya bölge adliye mahkemesi tarafından Yargıtay’a gönderilir ve uyuşmazlık en üst mercii olan Yargıtay tarafından karara bağlanır.
Yargıtay Dosya İnceleme Ne Kadar Sürer?
Bölge adliye mahkemelerinin bir kısım kararlarına karşı temyiz yoluna başvurmak mümkündür. Yargıtay’a gelen ceza dosyaları öncelikle Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderilir. Dosya sıraya konularak arşivde beklemeye alınır. Bu aşamada dosyanızı sorguladığınızda dosya inceleme aşamasında olduğunu görürsünüz. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı aşamasındaki dosyalar için ortalama görülme süresi 730 gündür. Bu aşama tamamlandığında dosya ceza dairesine gönderilir. Yargıtay ceza dairelerinde ortalama görülme süresi 348 gündür. Bu nedenle 2020 yılında temyiz edilen bir ceza davasının ortalama 3 yıllık sürede karara bağlanacağını söyleyebiliriz. Hukuk davaları açısından başsavcılık süreci söz konusu değildir. Yargıtay hukuk dairelerinde ortalama görülme süresi 341 gündür. Temyiz edilen hukuk davaları için ise ortalama 2 yıl sürer demek mümkündür.
Soruşturma Ne Kadar Sürer?
Bir suçtan dolayı soruşturma başlatılmasından iddianame düzenlenmesine kadar geçen süreye soruşturma evresi denilmektedir. Soruşturmaların ortalama görülme süresi 416 gün iken, faili meçhul olmayan suçlarda bu süre 157 güne düşmektedir. Bu nedenle 2020 yılında başlatılan ve şüphelisi belirli olan bir soruşturmanın ortalama 6 ay süreceği söylenebilir.
Asliye Ceza Mahkemesi Ne Kadar Sürer?
Asliye ceza mahkemelerinin ortalama görülme süresi 289 gündür. 2020 yılında açılan bir ceza davasının ortalama 1 yıl süreceği söylenebilir. Halk arasında kamu davası olarak da bilinen ceza yargılamalarının soruşturma dahil 2 yıl sürmesi mümkündür.
Ağır Ceza Mahkemesi Ne kadar Sürer?
Ağır ceza mahkemelerinin ortalama görülme süresi 260 gündür. Dolayısıyla 2020 yılında açılan bir ağır ceza davası yaklaşık 1 yıl sürecektir.
İş Mahkemesi İstinaf Süresi Ne Kadardır?
İş mahkemeleri kıdem tazminatı ve diğer işçilik alacağı davalarının, işe iade davalarının, iş kazası nedeniyle tazminat davalarının vb. uyuşmazlıkların çözümlendiği mahkemelerdir. İş mahkemesi genelde 3 ile 5 duruşmada sonuçlanır. İş mahkemelerinin ortalama görülme süresi 555 gündür. Bu nedenle 2020 yılında açılan bir iş davasının ortalama 2 yıl süreceği söylenebilir. İş mahkemesi istinaf süresi ise ortalama 3 yıldır. İş mahkemesi temyiz sonucunun da 2 yılda çıkacağını söyleyebiliriz. İşten ayrıldığınızda alabileceğiniz kıdem ve ihbar tazminatınızı hesaplamak için tazminat hesaplama sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Boşanma Davası Ne Kadar Sürer?
Boşanma davasının süresi anlaşmalı ya da çekişmeli olmasına göre farklılık göstermektedir. Anlaşmalı boşanma davaları genellikle tek celsede sonuçlanmaktadır. Duruşmaların ortalama 3 ay sonrasına verildiği göz önünde bulundurulursa tebligat vb. işlemler dahil anlaşmalı boşanma davasının ortalama 5 ay süreceği söylenebilir. Aile mahkemelerindeki davaların ortalama görülme süresi 187 gündür. Ancak bu sürenin içerisinde oldukça kısa süren anlaşmalı boşanma davaları da vardır. Bu nedenle 2020 yılında açılan çekişmeli boşanma davalarının ortalama 2 yıl süreceğini söylemek mümkündür.
Alacak Davası Ne Kadar Sürer?
Alacak davaları alacağın türüne göre farklı farklı mahkemelerde görülebilmektedir. Asliye ticaret mahkemesinde dava açılması halinde ortalama görülme süresi 547 gündür. Bu nedenle ticaret mahkemesinde açılan bir alacak davası ortalama iki yıl sürecektir.
Ortaklığın Giderilmesi Davası Ne Kadar Sürer?
Ortaklığın giderilmesi davası (izale i şuyu davası) sulh hukuk mahkemelerinde görülmektedir. Sulh hukuk mahkemelerindeki davaların ortalama görülme süresi 112 gündür. Ortaklığın giderilmesi davası taraf sayısının çok olduğu ve bilirkişi incelemesine muhtaç davalardan olduğundan ortalama 1 yıl süreceğini söylemek mümkündür.
Tapu İptal Davası Ne Kadar Sürer?
Tapu iptal davaları asliye hukuk mahkemelerinde görülmektedir. Asliye hukuk mahkemelerindeki davaların ortalama görülme süresi 425 gündür. Bu nedenle 2020 yılında açılan tapu iptal davasının ortalama 2 yıl sürmesi mümkündür.
Tasarrufun İptali Davası Ne kadar Sürer?
Tasarrufun iptali davaları asliye hukuk mahkemelerinde görülen davalardandır. Asliye hukuk mahkemelerindeki davaların ortalama 425 gün sürdüğü göz önünde bulundurulursa tasarrufun iptali davası 2 yıl sürebilecektir.
Tazminat Davası Ne Kadar Sürer?
Tazminat davası zararı doğuran olayın türüne göre farklı farklı mahkemelerde açılabilmektedir. Asliye hukuk mahkemesinde görülmesi halinde ortalama 2 yıl süreceğini söyleyebiliriz.
Anayasa Mahkemesi Davaları Ne Kadar Sürer?
Anayasa mahkemesine 2018 yılında önceki yıllardan devredilenlerle birlikte 74.680 dosya gelmiştir. Bu dosyalardan 35.395’i karara bağlanmıştır. Bu nedenle anayasa mahkemesine 2020 yılında yapılan başvuruların ortalama 2 yıl içerisinde karara bağlanacağını söylemek mümkündür.
İdari Mahkeme Ne Kadar Sürer?
İdari davaların ortalama görülme süresi 201 gündür. 2020 yılında açılan bir idari davanın ortalama 1 yıl içerisinde sonuçlanacağını söyleyebiliriz.
Bölge İdare Mahkemesi Kararı Kaç Günde Verir?
Bölge idare mahkemelerinin 2019 yılı ortalama görülme süresi 86 gündür. Ancak bölge idare mahkemelerinin 2016 yılında kurulduğu ve iş yükünün her yıl katlanarak arttığı da göz önünde bulundurulmalıdır. Bu nedenle 2020 yılında bölge idare mahkemesine gelen bir dosyanın ortalama 6 ayda karara bağlanacağını söylemek mümkündür.
Mahkemeler Ne Kadar Sürer?
Mahkemelerin ne kadar süreceği o gün için ayrılan dosya sayısına ve davaların türüne göre değişmektedir. Hukuk sistemimizde yazılı yargılama esas olduğundan duruşmalar genellikle kısa sürmektedir. Duruşma süresinin ortalama 15 dakika olduğunu söyleyebiliriz. Ancak yoğunluk olan günlerde belirlenen duruşma saatinden 3 saat sonra dahi duruşma salonuna alınmanız mümkündür. Bu nedenle duruşmanız için en az 3 saat ayırmanızı tavsiye ederiz.
Davalar ve istinaf mahkemesi ne kadar sürer benzeri sorularınızı avukata sor sayfamızdan veya aşağıdaki form aracılığıyla tarafımıza iletebilirsiniz.
1.161 Soru
ben 2020 yılından beri istinaf bekliyorum ve gecen hafta aradım önumde 800 dosya olduğunu söyledi ortalama ne kadar daha sürer acaba ???
Merhaba Avukat bey
Şuan iş mahkemesi dosyam istinafta ilgili alacağım tutar mevcut enflasyon karşısında neredeyse eridi bitti . 2019 da alacağım tazminat ile şuan arasında mevduat faizini eklersem bile çok büyük farklılık var . Mevcut sistemde bununla ilgili birsey yapılabilir mi ?
Uğramış olduğunuz munzam zarar için dava açabilirsiniz.
03 08 2018 istinaf giden dosyam daha bir karara varmadı acaba ne kadar daha beklemem lazım
İstinaf mahkemesi kalemini aramanızda fayda var.
Avukat bey iyi günler.
Işyerinle olan tazminat davamı kazandık istinafa gittiler
İstinaf kararı tekrar hesaplansın diyerek bilirkişi incelemesi sebebiyle bozdu ama kararı sadece tekrar hesaplanması için bozdu .
Yeni bilirkişiye gidildi hesaplama için .
Duruşma tarihi verildi 3 ay sonraya acaba karara bağlanırmı? Yoksa yeniden uzun bir sürece mi gireceğiz?
Toplamda davam istinafla birlikte 5 yıl 9 qy sürdü.
Birde yasal yargılama süresi 5 yılı aştığında ilgili birime dava hakkı doğarmı . Teşekkürler saygılar
İstanbul bölge adliye mahkemesi istinaf. 2019 da yerel mahkeme açılış 2021 de karar ve 2021 haziran da istinafta dosya açılışı var asliye ceza 1 yıl olacak nerdeyse daha ne kadar sürer
İki yıl daha sürer.
mrh davam sonuçlandı fakat şirket bi öst mahkemeye gitmeye karar verdi öst mahkeme kaç günde sonuçlanır tşkrler.
4 yıl sürer.
Merhaba 1996 Fransa’da yaşayan antoine ismini almış bir Türk’le evliydim 2007 yılımda Fransa’da resmî olarak boşandım fakat Türkiye’de boşanamıyorum sebebi ise eski eşimin iki adı olması Türk adıyla Fransız biriyle evlenmiş Fransa’da boşanmış fakat Türkiye ye bildirmemiş ne adıni k değiştirdiğini nede Fransa’da boşandıgını yıllardır uğraşıyorum buradaki Türk konsoloslugındaki hukuk danışmanı benim nikahımın iptali gerektiğini söylüyor dava açtım elimde detaylı evraklar olduğu halde hakim bey bu iki ismin aynı kişi olduğuna ikna olmadı ve davanın reddine karar verdi itiraz ettim istinatta açık olarak görünüyor ne kadar sürer acaba teşekkürler.
Tanıma ve tenfiz davasının istinaf süreci ortalama 2 yıl sürer.
Merhabalar
İstinafa düşünce biz davacılar her hangi bi hızlanma ya da ne bilir avukatımız bişeyler yapamaz mı gerçekten çok bunaldım artık okadar kötü bir durum ki kusuruma bakmayın avukata sormaktan artık bıkttım aynı konuşmayı anlatıyo bide sizden duymak isterim varmı bunu her hangi başka bir çıkış yolu ha beklemekse tek yolunu onuda yaparız napalım boynumuz kıldan incedir hukuka saygımız sonsuzdur
Mübarek ayda Allah razı olsun sizden yorumlarınızı okudum herkeze cevabınız olmuş 🙏
Yorumları okuduysanız avukatınızın doğru söylediğini, beklemekten başka bir çare olmadığını görmüş olmanız gerekir.
2019 mahkeme açıldı çekişmeli
2021 de istinafta şuan
Nezaman biter çok merak ediyorum gerçekten kötü bir durum bunalım resmen
Teşekkürler
Üç yıl daha sürer.
2014 açılmış bir davam vardı.2021 temmuzda karar verildi.itiraz ettik.istinafa yeni ulaştı. Ne zaman sonuçlanır.teşekkürler
Ortalama 4 yıl sürer.
Kasım 2021 de dosyam Ankara Bölge idare mahkemesine gitti ne zamana sonuçlanır acaba
Ortalama 2025’de sonuçlanır.
22.07.2020 tarihinde boşanma dosyam istinaf mahkemesi ne gitti hala dosya açık yazıyor sizce tahminen ne zaman gelebilir bunaldım artık lütfen cevap yazarsanız sevinirim.
Boşanma davasında istinaf süreci ortalama 3 yıl sürer.
2 yıl daha sürer.