Skip to content

DAVA NASIL AÇILIR?

Mahkeme ne zaman açılır

 

Dava nasıl açılır sorusu, hakkı ihlal edilen veya tehlikeye sokulan kişilerin bizlere sıkça sorduğu soru haline gelmiştir. Biz de bu yazımızda sizlerin genel olarak sorduğu, merak ettiği sorulara yanıt vermeye çalıştık. Yazımızda bulamadığınız soruları bizlere sayfanın en altında yer alan form aracılığı ile iletebilirsiniz.

Dava Nasıl Açılır?

Mahkemeye bir talep yöneltmek, diğer resmi makamlara yöneltilen taleplerden farklı olarak basit bir dilekçe hazırlamak suretiyle olmamaktadır. Bir dava açmak, hem kanunda belirtilen şekilde dilekçe hazırlamayı hem bunun mahkemeye verilmesini takiben birtakım işlemlerin yapılmasını beraberinde getirmektedir. Hukuk davaları ve idari davalarda usulüne uygun bir dilekçe yazmanız ve mahkemelerin tevzi bürosuna gitmeniz gerekmektedir. Tevzi bürosundan sonra gerekli harç ve giderleri maliye veznesi ve mahkemeler veznesine yatırmanız gerekmektedir. Aldığınız makbuzları tekrar tevzi bürosuna sunduktan sonra davanız açılacaktır. Suç duyurusunda bulunmak için ise şikayet dilekçesi yazarak savcılığa sunmanız gerekmektedir.

Mahkeme Ne Zaman Açılır?

Hukuka aykırı bir fiile maruz kaldığınızda, hakkınız yenildiğinde ya da suç işlendiğini düşündüğünüzde dava açabilirsiniz. Ancak davayı kazanabilmeniz için kanunlarda belirtilen şartların mevcut olması gerekmektedir. Davanın açıldığı tarih dava dilekçesinin tevzi bürosuna kaydedildiği tarihtir. Bu kural hem harca tabi davalar hem harca tabi olmayan davalar için geçerlidir. Görevsiz veya yetkisiz mahkemede dava açılması halinde yeni mahkemede devam eden dava ikinci bir dava olmayıp ilk mahkemede açılan davanın devamı niteliğindedir.

Dava Açma Süresi Ne Kadardır?

Dava açma süresi her dava bakımından farklılıklar arz etmektedir. Hukuk davalarında genel zamanaşımı süresi 10 yıl olmakla birlikte bir çok farklı dava türü bakımından özel zamanaşımı süreleri öngörülmüştür.

İdari Dava Açma Süresi Kaç Gündür?

Kanunda aksi düzenleme olmadıkça idare mahkemelerinde ve Danıştay’da idari dava açma süresi 60 gündür. Vergi mahkemelerinde ise bu süre 30 gündür. İdari dava açma süreleri, idare tarafından gönderilen tebligatın size ulaştığı gün itibari ile başlar.

Arabuluculuktan Sonra Dava Açma Süresi Kaç Gündür?

Arabuluculuktan netice alınamadığı hallerde arabulucu tarafından bu duruma ilişkin olarak son tutanak düzenlenir. İş davalarında arabuluculuk yoluna başvuran davacı, işe iade davası açmak istiyorsa son tutanağın düzenlenme tarihinden iki hafta sonra dava açabilir. Diğer davalar açısından bu şekilde kısa bir süre bulunmayıp genel dava açma süreleri içerisinde açılabilmektedir. Zorunlu arabuluculuğun olduğu hallerde arabulucuya başvurmadan dava açılmışsa mahkemece davacıya, son tutanağın bir haftalık kesin süre verilir.  Bu süre içinde arabuluculuk tutanakları mahkemeye sunulmazsa dava usulden reddedilir.

E-Devletten Dava Açma Mümkün Mü?

UYAP Vatandaş Portal platformunda vatandaş dava açabilir. Ancak bunun için e-imzaya sahip olmanız gerekmektedir. E-İmzaya sahip olmayan vatandaşlar online olarak dava açamaz.

Dava Açıldıktan Sonra Mahkeme Ne Zaman Olur?

Dava açıldıktan ve yazılı yargılama usulünde dilekçeler safhası tamamlandıktan sonra mahkemenin iş durumuna göre duruşma tarihi belirlenir. Bu süreç tebligatlar vb. usul işlemleri dahil ortalama 4 ayı sürmektedir.

Avukatsız Dava Nasıl Açılır?

Dava açmak için illa bir avukatla çalışmanız gerekmez. Ancak davanın usulü ve esasına ilişkin meseleler hakkında yeterli bilgiye sahip olmadan açılan dava sizi haklıyken haksız duruma düşürebilir. Avukatsız dava açmak hastalandığınızda doktora gitmeyip kulaktan dolma bilgiler ile ilaç almaya benzemektedir. Hastalığın tespiti ve tedavisinde doktora danışıldığı gibi uyuşmazlığın tespiti ve çözümü için de bir avukata danışmak yararınıza olacaktır.

Boşanma Davası Nasıl Açılır?

Boşanma davasını eşinizle ortak bir şekilde veya tek başınıza açabilirsiniz. Bunun için ilk başta boşanma dava dilekçesi hazırlamalısınız. Dilekçeyi ikamet ettiğiniz yerde yetkili mahkemedeki aile mahkemesine; aile mahkemesi yoksa asliye hukuk mahkemesine verip dava ücretini ödeyerek boşanma davasını açabilirsiniz. Anlaşmalı boşanma davalarında duruşmaya her iki taraf da katılmak zorundadır. Boşanma davaları ile alakalı sorularınızı boşanma avukatımıza iletebilirsiniz.

İş Tazminat Davası Nasıl Açılır?

İş tazminat davası açılabilmesi için yetkili iş mahkemelerine dava dilekçesi vermesi gerekir. Tazminat davasının kapsamına kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, fazla çalışma ücret alacağı ve yıllık izin ücret alacağı vb. işçi hakları girer. İşçinin, iş tazminat davası kapsamında tazminat alabilmesi için iş sözleşmesinin işçi tarafından haklı sebeple feshedilmesi veya işveren tarafından haksız feshedilmesi gerekir. Tazminat davasında alacaklarınızı hesaplamak için tazminat hesaplama hizmetimizden faydalanabilirsiniz. Ayrıca alanında uzman iş hukuku avukatımıza sorularınızı iletebilirsiniz.

İftira Davası Nasıl Açılır?

İftira suçu; suçu işleyenin, masum olduğunu bildiği halde bir başkası üzerine belirli ve somut bir suç atmasıdır. Kendisine iftira atılan kişi, iftira atıldığını öğrendiği tarihten itibaren 6 ay içerisinde adli makamlarda dava açabilir. Gelişen teknolojiden kitle iletişim araçları da payını almış ve elektronik ortamda gerçekleşen yazılı ve sözlü iletişim araçları de hayatımızın bir parçası haline gelmiştir. Bu sebeple gazete, televizyon ve radyonun yanında başka sosyal medya suçları ve iftiralar da dava konusunu teşkil eder.

Dava Açma Ücreti Ne Kadar?

Dava açarken gerekli harç ve giderlerin yatırılması gerekmektedir. Masrafın eksik yatırılması veya dava sırasında yeni masrafların çıkması halinde mahkeme davacıya belli bir süre verir. Davacı bu süre içinde masrafları yatırmalıdır. Dava açma ücreti davaya ve yıllara göre değişiklik göstermektedir. Alacak talebi içermeyen maktu harca tabi dava açma ücreti 500 TL civarındadır. Alacak talebi olduğunda ise buna ilaveten alacak miktarının binde 5’i oranında peşin harç alınmaktadır.

Avukat Ücreti Ne Kadar?

Avukat ücretlerinin alt sınırı asgari ücret tarifesi ile belirli olmakla birlikte üst sınırı bulunmamaktadır. Tarafların anlaşmasına göre avukatlık ücretleri serbestçe belirlenir. Bununla birlikte avukatın tecrübesi ve uzmanlık alanı da vekalet ücretini etkiler.

Dava açmadan önce alanında uzman bir avukata danışmanız sizin lehinize olacaktır. Dava nasıl açılır sorusuna benzer sorularınızı aşağıdan bize iletebilirsiniz.

0 0 oylar
İçeriği Oylayın

İlgili Makaleler

Abonelik
Bildir
guest
0 Yorum
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüle