0216 387 0 388

AVUKAT MAAŞLARI

 

Avukatlık ve hukuk okumak bu ara çok popüler. Sürekli aldığımız sorular arasında “avukat maaşları ne kadar?” “hukuk okumak mantıklı mı?” soruları başı çekmeye başladı. Baroya avukat ilanı verince gelen cvleri görseniz: mühendisler, polisler, öğretmenler… Bir çok farklı mesleği yapmaya hak kazanmış insan bunları bırakıp avukat olmak istiyor. Özgeçmişleri incelerken matematik öğretmeni olan bir arkadaş görünce şaşırdım. Sonra üzerine bir de geleceği en parlak mesleklerden bilgisayar mühendisi cv gönderince dedim tamam. Bu konuya eğilmenin zamanı geldi. Avukat olmak isteyenlere hayalleri ile hayatları arasındaki uçurumu anlatayım.

Bu şekilde sonradan hukuka yönelen arkadaşlara nedenini sorduğumda “avukatlar çok para kazanıyor” ya da “hukukta iş garantisi var” gibi cevaplar aldım. Hukuk fakültesi mezunları gerçekten de devletin hemen hemen her kademesinde görev alabiliyor. Bundan dolayı avukat olanın ya da hukuk okuyanın işsiz kalmayacağı yönünde yaygın bir kanaat var. Her üç gençten birinin işsiz olduğu ülkemizde çoğu kişi avukatlığı altın bilezik olarak görüyor ve hukuk fakültelerine yöneliyor. Peki bu altın bilezik günümüzde halen altın mı ayarı biraz düştü mü gelin inceleyelim.

Hukuk Okumak Mantıklı Mı?

Önce avukat olmak için ödemeniz gereken bedelden bahsedelim. Avukat olmak için öncelikle YKS’yi kazanmak gerekiyor. Tabi bunun da istisnaları var. Mesela adalet savaşçıları var. Adalet savaşçısı ne mi? Duyduğuma göre şöyle bir yöntem gelişmiş: iki yıl adalet bölümü okuyorsun. Açık öğretimden bile okumak mümkünmüş. Sonra dikey geçiş sınavına girip hukuka geçiyorsun. Oh ne güzel. Ben bu arkadaşlara adalet savaşçısı diyorum. Benim bir arkadaşım da şöyle yapmıştı; barajın bir puan üstünde özel üniversitede işletme kazanmıştı. Bir yıl sonra bölümler arası geçiş yaparak hukuka geçiverdi. Neymiş efendim hukukla işletme arasında ortak dersler varmış! Neyse bu şekilde YKS’nin etrafından dolanacak bir formül bulamazsanız bu zorlu sınava girerek hukuk kazanmanız gerekiyor.

Hukuku kazandınız diyelim. Hukuk fakültesi kaç yıl? Dört. Beş yıla çıkması da ara ara gündeme geliyor. Dört yıl boyunca en az YKS’ye çalıştığınız kadar çalışmanız gerek. Neden? Çünkü ülkemizde hukuk eğitimi anlamsız bir ezber faaliyetinden başka bir şey değil! Dört yılınız internetten birkaç saniyede ulaşabileceğiniz binlerce sayfalık bilgileri ezberlemekle geçiyor. İngilizler de sömürge haline getirdikleri Hindistan’da bunun benzerini yapmış. Öğrencilere zorla logaritmik cetvel ezberletirlermiş ki akıllarına özgürlük, bağımsızlık benzeri düşünceler gelmesin. İngilizlerin sömürgecilik kapsamında yaptığı şeyi biz eğitim adı altında yapıyoruz. Eğitim sistemimizin tamamına yakını ezberci ama hukuk bunun zirvesi, arşa çıkmış hali.

Hukuk fakültesi de bitti peki dertler bitti mi? Tabii ki hayır. Bu yıl hukuk fakültesine başlayanlar dört yıl sonra hukuk mesleklerine giriş sınavına girecekler. Her biri hukuk fakültesi mezunu olan kişiler arasında yapılacak sınavın en az YKS kadar zor olacağını tahmin edebiliriz.

Stajyer Avukat Maaşları

Hukuk fakültesini bitirdiniz. Sınavı başarıyla atlattınız. Stajyerlik dönemi başlıyor. Stajyerin tanımı neymiş gelin Cem Yılmaz’dan dinleyelim.

 

Stajyer avukatlık gerçekten de böyle kölelikle kıyaslanabilecek bir dönem. Staj yapacak yer bulmak bile çok zor. Neden? Çünkü tecrübe aranıyor. Evet yanlış duymadınız. Hukuk fakültesini yeni bitirmiş ve stajda tecrübe kazanması gereken bir kişide tecrübe aranıyor. Çünkü çoğu hukuk fakültesi öğrencisi hukuk bürolarında çalışıyor. Neyse bir şekilde staj yeri buldunuz diyelim. Alacağınız ortalama stajyer avukat maaşları ne kadar biliyor musunuz? 1500 TL. Asgari ücretin altındaki bu bedel karşılığında her türlü ayak işini yaptığınız oldukça zorlu bir yıl geçiriyorsunuz. Ben staj yaparken Uyap henüz yaygınlaşmamıştı. Postacı gibi adliye adliye dilekçe dağıtırdım. Çağlayan, Bakırköy, Kartal derken İstanbul’u turlardım her gün. Hey gidi günler hey…

Yeni Başlayan Avukat Maaşları Ne Kadar?

Bunların hepsini atlattınız diyelim. YKS’yi kazandınız, dört yıl hukuk okudunuz, hukuk mesleklerine giriş sınavını kazandınız, stajı bitirdiniz ve avukatlık mesleğine başladınız. Yeni başlayan avukat maaşları ne kadar biliyor musunuz? 3000 TL. Yani tüm bu bedelleri ödedikten sonra alacağınız maaş asgari ücretin biraz üstü.

Avukatlar Ne Kadar Kazanır?

Avukat Maaşları

Kendi bürosu olan avukatların kazançları hakkında net bir şey söylemek zor. Üst sınırı olmadığı gibi alt sınırı da yok. Avukatların dava başına elde ettikleri gelire örnek teşkil etmesi açısından baronun tavsiye niteliğindeki ücret çizelgesinin bir kısmı yukarıdadır. Ortalama avukatlık ücretlerinin bu civarda olduğunu söyleyebiliriz. Hukuk dalına göre örneğin boşanma avukatı ya da iş hukuku avukatına başvurulmasına göre de ücretler değişkenlik göstermektedir.

Avukatlıkta Hayaller ve Hayatlar

Her mal ve hizmette olduğu gibi avukatlıkta da arz artınca değer düştü. Avukat sayısı her geçen gün önüne geçilemez bir şekilde artıyor. Her ile bir üniversite kampanyası başlangıçta iyi bir şey gibi görünse de ciddi olumsuzluklar doğurdu. Özellikle hukuk fakültesi mezunları için. Hukuk fakültesi hiçbir teknik teçhizat gerekmeksizin açılabilen ve talep gören bir fakülte olduğu için her açılan üniversiteye bir hukuk fakültesi eklendi.

Benim hukuk fakültesine başladığım 2005 yılında 31 olan hukuk fakültesi sayısı şu anda 135 oldu. Yani 4 kattan fazla arttı. Hukuk fakültesi kontenjanlarının artması da cabası. 2013 yılında 81.000 olan avukat sayısı şu an 150.000’i aştı. Yani 7 yılda avukat sayısı iki kat arttı. Hukuk fakültesine geçen yıl başlayanların okulu bitireceği tarih olan 2024 yılında bu rakamın 220.000’i bulması bekleniyor.

Böyle elini sallasan avukata değer hale gelince avukatlığın değeri de düştü tabi. Avukatlıkta hayaller ve hayatlar arasındaki uçurum her geçen gün artıyor. Avukat olup zengin olayım, Chanel çanta takıp Mercedes’e bineyim hayalleri kurmayın!

Hayaller böyleyken…

 

Hayatlar bu şekilde olabiliyor…

 

Çok zengin avukatlar yok mu? Tabii ki var. Vergi rekortmenleri listesine giren avukatlar var. Barolar Birliği Başkanı’nın açıklamasına göre İstanbul’da avukatlıktan elde edilen gelirin yüzde 92’si 50 avukatlık bürosu tarafından paylaşılıyor. Yani hemen hemen her meslekte olduğu gibi avukatlıkta da gelir dağılımında ciddi bir adaletsizlik var. Eğer bu 50 bürodan birinin ortağı olabileceğinizi düşünüyorsanız buyurun bekleriz. Ancak ihtimaller pek iyi görünmüyor.

Sizi avukatlıktan soğutmak, hevesinizi kırmak gibi bir amacım kesinlikle yok. Yoksa var mı? E taş mı yiyelim bizde. Her yıl 20 Bin avukat geriden gelirse ne olacak halimiz. Sokakta dilekçe mi satalım yani?

Hukuk Okumanın ve Avukatlığın Avantajları

Şaka bir yana avukatlığın iyi yanlarından biri yıllar geçtikçe ekonomik durumunuzun iyileşmesi. Anlattığım bedelleri ödeyip engelleri aştıktan sonra kendi büronuzu açabilirseniz ve tatmin edici bir geliriniz olursa gerçekten güzel bir meslek. Hayatın her alanında sahip olduğunuz hakları bilmek, müvekkilinizin hakkını alabilmesine yardımcı olabilmek, çalışma saatlerini kendin belirleyebilmek, başkasına tabi olmadan çalışabilmek güzel şeyler.

Eğer gerçekten avukatlığı severek yapacağınızı düşünüyorsanız, bu alana ilginiz varsa hukuk okumanızı ve avukat olmanızı tavsiye ederim. Ancak iş garantisi olduğunu ya da avukat maaşlarının yüksek olduğunu düşündüğünüz için bu yola girecekseniz kesinlikle tavsiye etmiyorum. Çünkü elde edebileceğiniz tahmini gelir, ödeyeceğiniz bedelin yanında çok çok az. Hele ki başka bir meslek dalında iş bulamadığınız için avukatlığa geçmenin hiç mantıklı olmadığı kanaatindeyim. Ülkemizde işsizliğin ne kadar yaygın olduğunu, ne kadar liyakatlı olursanız olun iş bulmanın zor olduğunu tabii ki biliyorum. Ancak hukukta da durum çok farklı değil artık. YKS ve staj dahil 6 yıllık yoğun emeği kendi mesleğinize yönlendirseniz emin olun daha iyi sonuçlar alırsınız.

Bu kadar içinizi karartmama rağmen hala avukat olursanız gizli silahımı devreye sokacağım. Zor günler için bir reklam hazırladım. Tüm televizyonlarda yayınlatır ve bitiririm sizi.

 

Halen avukatlıktan soğumadıysanız avukat maaşları ve hukuk okumak ile ilgili soru ve yorumlarınızı aşağıdan iletebilirsiniz.

3.6/5 - (83 votes)

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

86 Soru

  • Semiha Coşkun 28 Mart 2022 01:14

    Merhaba , ben 2. sınıf Hukuk Fakültesi öğrencisi Semiha. Mezun olduktan sonra stajımı alanında iyi ve bir şeyler öğrenebileceğim bir avukatın yanında yapmak istiyorum . Boşanma avukatı olmak istediğim için bu alanda kariyerimi sürdürmek istiyorum fakat iyi bir avukatın bürosunda çalışabilmem için istenen özellikler neler ? Sizin büronuzda stajyer alırken CV’de nelere dikkat edersiniz ? Özellikle bakılan şeyler neler ? Bunları merak ediyorum. Şu an gayem sınavlarım ama yazın sizce tecrübe için çalışmalı mıyım ? Sorularımı yanıtlarsanız sevinirim. Teşekkürler.

    • Besler Hukuk 29 Mart 2022 11:45

      Stajyerlik aşamasında kolay iş bulabilmeniz için yaz aylarında çalışsanız iyi olur. Çoğu büro tecrübe arıyor.

  • İrem yetişir 18 Ekim 2021 02:33

    Merhabalar ben 19 yaşındayım liseyi son sınıfta bırakıp evlendim hukuk benim tek hayalimdi sosyal bilimler lisesinde okudum son seneyi De dışardan okudum sınava girmek yarım kalan hayalimi tamamlamak istiyorum ama bunca bahsettiğiniz şeylerden sonra çekildim demiyim de her an okumama el koyabilecek nitelikte olan eşim den dolayı bu zorluklar beni biraz etkiledi asla zorluk karşısında pes eden bir insan değilimdir ama şuan söylediklerinizden sonra nasıl bir yön çizeceğimi şaşırdım sizin söyleyeceğiniz her hangi bir yöntem veya çözüm kafa karşıklığımı giderir diye düşünüyorum sizce pes etmeli miyim yoksa devam mı etmeliyim

    • Besler Hukuk 19 Ekim 2021 13:56

      Hayalinizdeki bölüm ise çabalamaya devam edin. Ekonomik nedenlerle tercih edenlere tavsiye etmiyoruz.

  • Mahmut yılmaz 17 Ekim 2021 21:10

    Öncelikle merhebalar, ben ileride avukat olmak istiyorum ,4 yıl hukuk fakültesini okuduk diyelim , stajda biti diye sayarsak,avukat olabilirmiyim?Yoksa belli bir yaş sınırımı var varsada ne kadar?

    • Besler Hukuk 19 Ekim 2021 14:24

      Avukat olmak için yaş sınırı bulunmuyor.

  • Aleyna Aleyna 2 Eylül 2021 11:05

    Merhabalar öncelikle yazınızla içinde bulunduğunuz durumu özetleyip en azından gerçekleri biraz daha iyi görmemize yardımcı olduğunuz için teşekkür ederim

    Benim sorum şu an hukuk isteyen mezun yks adayıyım lakin belki biliyorsunuzdur şu an hukuk fakülteleri 70k ile kapatmış durumda
    Ve hal böyleyken de benim de korkularım endişelerim artamaya başladı
    Aslında ben kendime saygım açısından daha iyi yerlere gerip prestij sahibi olmayı ayrıca da tabiki günümüz için bunun da maddi anlmanda karşılığını almak istiyorum
    Ama durumun bu vaziyetlerde olduğunu gördükten sonra 2 yıllık sağlık alanında önlisans tercihi yapmak ve oradan lisans vb şekilde kendimi geliştirmek yükselmek istiyorum
    Her iki alana da ilgim var eğer istediğiniz bölümü seçin derseniz bu yüzden fazla kararsızım
    Sadece sizin nacizane fikrinizi almak istiyorum
    O kadar kararsızım ki ufacık bi yol göstermeniz bile tatmin edecektir
    Şimdiden teşekkürler

    • Besler Hukuk 4 Eylül 2021 14:57

      Kompozisyon beceriniz iyi görünüyor. Hukuk açısından en önemli kriter olduğunu söyleyebilirim. Yazıda bahsettiğimiz zorlukları göze alacak iradeniz varsa meslektaş olarak bekleriz.

  • Besler Hukuk 28 Ağustos 2021 13:12

    Çalışkanlık ve kompozisyon becerisi en önemli kriterler bize göre.

  • Hiranur 24 Ağustos 2021 19:53

    Merhaba,öncelikle böyle bi yazıyla bizi bilgilendirdiğiniz için teşekür ederim.Şimdi soruma geçiyorum,ben 14 yaşındayım ve Liselere Geçiş Sınavında pek yüksek bir puan alamadım fakat Bahtiyar Vahabzade Sosyal Bilimler Lisesine yerleşebildim bu benim için iyi oldu çünkü kendimi bildim bileli avukatlık istiyordum ve benim okulumda birsürü hukuk öğrencisi mezun etmişti fakat ailem okul bizim evimize uzak olduğu için ve annemde benim avukatlıktan vazgeçebileceğim ihtimalinden dolayı beni özel okula yazdırma kararı aldılar.Sorun burda değil sorun şu ki,her ne kadar avukatlığı yaklaşık 8 senedir istesemde resim çizme ,her dakika müzik dinleme ve dans etmem gibi beni ders çalışmaktan uzaklaştıran birsürü etkenim var ve ailem benim böyle devam edersem asla ama asla avukat olamayacağımı söylüyor . Müzik ,resim gibi şeyler gerçektende beni çoğu zaman etkiliyor fakat üniversite ortamını bilmediğim için onları açıkcası pek dinlemiyorum avukatlıktan soğuyacağımı sanmıyorum çünkü dediğim gibi tam 8 yıldır yani ilkokuldan beri aklımda avukat olma hayaliyle büyüdüm matematiğim biraz sıkıntı aslında ortalama fakat ortalama bi matematikle herkesin avukat olabileceğini düşünüyorum o yüzden bu durum beni biraz korkutuyor bu durumda ne yapmam gerek gerçekten hiçbir düşüncem yok tek düşündüğüm şey avukat olup insanların haklarını savunmak ve bu durumun doğru olduğundan emin olmak çünkü haklı olduğum yerde aileme karşı bile sessiz kalmayan birisiyim bu durumda ne yapmam gerek bana ön gösterebilirseniz bu durum beni çok mutlu eder şimdiden vakit ayırdığınız için teşekür ederim iyi günler.

    • Besler Hukuk 28 Ağustos 2021 17:18

      Ders çalışmanız gerek.

  • Buse 4 Ağustos 2021 00:21

    merhabalar. ben adana’dan buse. üstümde ticari bir mal varlığı varken hukuk fakültesinden mezun olabilir miyim?

    • Besler Hukuk 29 Ağustos 2021 18:41

      Olabilirsiniz.

  • Ali Çaylı 29 Mayıs 2021 15:05

    Mrb. Ben yazınızı okudum. Fakat sizden tecrübenizden faydalanmak istiyorum. Samsunun bir ilçesine yaşıyorum . 46 yaşındayım.1996 yılında Ankara üni. Hukuk fakültesine başladım.Ancak okuldan mezun olamadım 3. Sınıfta bıraktım aradan yıllar geçti okulu bitirmek istiyorum. Ancak gelecek bir afla mümkün bu. Sizce benim meslekle ilgili olarak okulu bitirip bu mesleği bu yaştan sonra yapabilmem mümkün mü ? Yada böyle bir düşünceyi kafamdan silmem gerekir mi ? Tşk ederim.

    • Besler Hukuk 1 Haziran 2021 17:13

      Vereceğiniz emeğe değmez gibi görünüyor ama içinizde kaldıysa denenebilir.

  • Osman Meih Ağar 10 Mayıs 2021 01:36

    Iyi günler ben son sınıfa geçecek bir hukuk öğrencisi melih . Size bir kaç sorum olacaktı, bursada kendimi iş hukuku alanında geliştirmek istiyorum bu doğru mu ve avukatlik yaparken savcilik hakimlik sınavlarına hazırlanmayi düşünüyorum bu konuda fikriniz olur mu iyi kötü yetersiz kalırsın şeklinde. Bursa da şu alanda avukatlik yaparsin şu alana dikkat çek iyi dediğiniz bir durum var mı ? Staj konusunda önceden 10ve 15 günlük farklı yerlerde staj yapsam muglada bursa da staj zamanında sikinti olur mu? Birde staj yeri bakımından benim babam memur ve 4 5 yılda bir yer değiştirdiğiz oluyor bursa da son emekli olacağı yer tam olarak kalacağım mesleğimi icra edeceğim yeri kararlastiramadim bundan dolayı kapı kapı gezmek zorundayım staj döneminde bunu yapmama dogru olur mu bir de vermek istediğiniz bir tavsiye olursa çok ihtiyacım var tesekkurler şimdiden

    • Besler Hukuk 16 Mayıs 2021 13:58

      Staj yeri bulmak için baroya ilan verebilirsin. Hakimlik-savcılık istesen dahi avukatlığa başlaman mantıklı. Üç yıl sonunda avukatların girdiği sınava da girebilirsin.

  • Yeliz Yeşiloglu 30 Nisan 2021 00:01

    Merhaba bilgilendirmeler için teşekkür ederim, ben iki soru sormak istiyorum; ben 28 yaşında devletin bir bakanlığında çalışan bir psikologum fakat hukuk alanını bu mesleği çok seveceğimi düşündüğüm için yks ye çalışıyorum ve mesleğimi iyi öğrenerek mezun olmak istiyorum (zaten bu sebeplede dgs den geçiş yapmak istemedim) mezun olduğumda ortalama 33 yaşında olacağım kurum avukatlığı düşünürsem eğer kurum avukatlarının bir alım yaş sınır var mı? Birde diğer sorum; deniz ticareti avukatlığını çok düşünüyorum buara bu konuda yabancı dilim ingilizce ve ekstra bir dil bil daha öğrenmeyi ve ilerletmeyi düşünüyorum fakat yaşadığım şehirde herhangi bir tanıdığım yok limanı olan bir şehirde oturuyorum ve mesleğimi burada yapacağım sadece iyi bir bilgiyle deniz hukuğu alanında iyi bir avukat olabilir miyim? Yoksa bu alan için önce bu mesleği yapan avukat çevresi mi lazım

    • Besler Hukuk 2 Mayıs 2021 14:23

      Kurum avukatlığı için yaş sınırı yok. Deniz Ticareti Hukuku alanında çalışan bir büroda belirli bir müddet çalışmanız gerekir.

  • Bozkurt 29 Nisan 2021 15:21

    Bölge İdare Mahkemesi davaları kaç günde sonuçlanır?

  • Gamze 27 Nisan 2021 02:22

    Merhaba şu an stajyer avukatım stajı bitirdikten sonra yeni bi avukat için vekalet ücretleri dışında nasıl gelirler mevcut acaba baro destek oluyor mu ve büro açmadan dava alabiliyor muyuz

    • Besler Hukuk 2 Mayıs 2021 11:59

      CMK ve adli yardım işleri yapabilirsiniz ancak tatmin edici olmaz. Büro açmadan da dava alabilirsiniz.

  • Görkem 11 Nisan 2021 13:10

    Merhaba! Ben bu yıl üniversite sınavı sonucunda güzel bir Türkiye derecesi elde ettim. Birçok kişi (Öğretmenlerim ve hukuk alanında bir üniversite hocası da dahil olmak üzere) ısrarla Ankara veya İstanbul hukuk yazmamı tavsiye etmelerine rağmen ben Boğaziçi Üniversitesi’nde Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık tercihi verip yerleştim. Sizce yanlış bir karar mı aldım? Öyleyse eğer sizce hukuğa geçiş yapayım mı?( Bu sene hazırlık eğitimi alıyorum ) geçişte doğrudan birinci sınıfa başlarım. Bu konuda bir tavsiye verebilir misiniz? Teşekkürlerimle, saygılarımla…

    • Besler Hukuk 18 Nisan 2021 11:16

      Psikolojik danışmanlığı daha çok istiyorsun sanırım. Devam etmen daha mantıklı görünüyor.

  • merve çakmak 28 Mart 2021 02:26

    merhaba, öncelikle yazınız için teşekkürler. ben liseden sonra hukuk fakültesine girdim ama sağlık sorunlarından dolayı okul uzadı ve 6 yıl sonra okulu bıraktım mezun olamadım. aradan 4 yıl daha geçti. şimdi 28 yaşındayım tekrar sınava girip hukuk okumayı düşünüyorum. ancak hem yaşımdan dolayı hem de sizin yazınızda da belirttiğiniz zorluklardan dolayı staj ya da iş bulamayacağımı düşünüyorum. özellikle de benden en az on yaş küçük rakiplerimin olacağını düşününce… sizce mantık dışı bir karar mı olur ?

    • Besler Hukuk 28 Mart 2021 09:27

      Objektif bir şekilde bakabilmişsiniz durumunuza. Dediğiniz gibi yaşı yüksek olan özgeçmişleri değerlendirmeye alamıyoruz genelde. Seçim yaklaştıkça öğrenci affı gündeme gelir. O zaman değerlendirin bence.

  • Melisa Özbınar 28 Mart 2021 01:23

    Kafam karışmadı değil daha lisedeyim işin parasında değilim bu mesleğin bana yakışacağını düşünüyorum çok güzel taşırım ama maddiyat da önemli tabiki

    • Besler Hukuk 28 Mart 2021 09:32

      Avukatlığı elbise gibi görüp havalı ya da itibarlı olduğu için tercih etmeyin.

  • Rengin özer 10 Mart 2021 01:55

    Mesela avukat olmak istedihimiizde matamatiyle aram kötüyse avukat olamazmıyız

    • Besler Hukuk 28 Mart 2021 17:50

      Düşük ihtimal

  • Burcu Karagöz 7 Mart 2021 16:40

    Ben Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu bir işsiz avukatım. Staj dönemimde bir ofiste staj yaptım, ancak COVİD-19 nedeniyle ofisin işleri iyi gitmediğinden orada kalamadım. Başka bir ofis de bulamadım. Öğrencilik yıllarımda yaz tatillerinde bir ofiste iş öğrenmeye çabaladım. Şu an işsizim ve evde oturuyorum. İş bulamıyorum hiçbir yerden. Bana tavsiyeniz nedir?

    • Besler Hukuk 28 Mart 2021 18:02

      Moralinizi bozmayın meslektaşım. Hepimiz aynı sorunları yaşadık. İlan veren avukatları telefonla arayarak her türlü çalışma şartını kabul ettiğinizi söyleyebilirsiniz. Kıdeminiz arttıkça çalışma şartları insani seviyelere yükselir.

  • Kübra 2 Mart 2021 00:31

    Merhaba, yazınız için çok teşekkürler. Bu zamana kadar hep hukuk okumak istemiştim hala istiyorum ancak avukatlık ve savcılık arasında kalıyordum bir türlü karar veremiyordum. Yazınız sayesinde biraz daha netliğe kavuştu düşüncelerim. Yalnız düşüncelerinizi merak ediyorum savcılığı tavsiye eder misiniz veya savcı olmak isteyen birine ne gibi tavsiyelerde bulunursunuz? Şimdiden teşekkürler 🙂

    • Besler Hukuk 28 Mart 2021 16:30

      Bu karar için biraz erken. Fakülteyi kazanıp bitirinceye kadar bolca zamanınız olacak.

  • Mehmet Fatih Çataklı 28 Şubat 2021 11:22

    Milli eğitim bünyesinde çalışan bir avukat ortalama ne kadar ücret kazanıyordur ? Sabit maaşları haricinde aldıkları ek ücret var mı ?

    • Besler Hukuk 28 Mart 2021 18:13

      Bir kurum avukatı arkadaşım her şey dahil 10.000 TL aldığını söylemişti. Karşı taraftan alınan vekalet ücretlerinin bir kısmını alıyorlar maaşa ilaveten.

  • Sibel Köroğlu 24 Şubat 2021 01:04

    Yıl olmus 2021 gercekten stajer avukata 1500 mu ödüyorlar. Hukuku bitirmek üzere olan biri olarak cok üzücü

    • Besler Hukuk 28 Mart 2021 17:11

      Ödeyene değil ödetene bakmak lazım. Hukuk fakültesi sayısını bu kadar artırarak nitelikli emeği ucuzlaştıranları eleştirmek lazım.

  • muzaffer 20 Şubat 2021 18:47

    avukat olacam, kendimi geliştirecem , sonra yanınızda çalışıp besler hukukun ortağı olcam belli bir yaşa gelincede siyasete atılacam ve oradada gelişebilirsem besler hukuğu türkiyenin en büyük bürosu yapmak için uğraşıcam bunu burayaa kaydedin.

    • Besler Hukuk 21 Şubat 2021 15:15

      Güzel plan 🙂

  • Hüseyin Demir 13 Şubat 2021 12:10

    Özel hukuk okuyup devlete çalısılabilirmi? Veya hakim ,savcı olunabilirmi

    • Besler Hukuk 19 Şubat 2021 10:09

      Sınav kazanılırsa olunabilir tabii ki.

  • Merve sz 11 Şubat 2021 02:15

    Merhabalar. Liseyi spor lisesinde okudum daha sonra beden eğitimi ve spor yüksekokulu -spor yöneticiliğini bitirdim. 2017 mezunuyum. Ama her zaman hukuk okumak istemiştim fakat spor lisesi çıkışlı olduğum için o zamanlar öyle bir şansım olmadı. Şuan da ikinci üniversiteyi okumak istiyorum. Detaylı bir şekilde beni bilgilendirir misiniz acaba saygılar 🤗

    • Besler Hukuk 18 Şubat 2021 14:18

      Huzur arıyorsanız sizin mesleğiniz kadar tatmin etmez. Hayallerinizdeki meslekse denenebilir.

  • Kadir sünbül 7 Şubat 2021 11:20

    Avukatloktan savciya gecilebiliyomu

    • Besler Hukuk 16 Şubat 2021 17:29

      Sınavı kazanırsan geçilir.

  • Kadir sünbül 7 Şubat 2021 11:18

    Hukukta issizlik durumu varmi abi bu konuyu detaylariyla anlatirmisin

    • Besler Hukuk 16 Şubat 2021 17:28

      Yazdıklarımızı okumadan direk soru soruyorsun. Okumayı sevmeden hukukçu olunmaz.

  • Mehmet Akif İzvermez 6 Şubat 2021 02:26

    Hukuk fakültesindeyim ancak okulum ilk 10’da sayılmaz. ASBÜ’deyim. (Devlet üniversitesi). Ankara Hukuk veya İstanbul hukuk okuyan birisiyle aramdaki açığı kapatmanın bir yolu var mı sizce? Dil öğreniyorum. İngilizce ve Almanca. 2. Sınıfın yaz tatilinden itibaren bir büroda yaz stajları yapacağım. Ortalamam 3.30 civarı olur okul bitince. Okulu bitirince Almanya’da veya ABD’de tekrar hukuk lisans veya yüksek lisans eğitimi alacağım. Sizce bunlar farkı kapatmak için yeterli olur mu? Tavsiyeleriniz nelerdir? Teşekkürler.

    • Besler Hukuk 16 Şubat 2021 16:06

      Düşündüğün şekilde kapatman gereken bir fark yok. 10 yıldır mezun olduğum üniversiteyi soran müvekkil sayısı üçü geçmemiştir.

  • Damla Aksu 6 Şubat 2021 01:33

    Neden stajyer seçimlerinizde devlet okulu özel okul ayrımı yapıyorsunuz? Önemli olan bilgi, tecrübe ve emek değil mi?

  • Dilara Özberk 21 Ocak 2021 11:03

    Merhaba. Meslek lisesinden mezun olup medeni hukuk okuyabilir miyiz? Veya dershaneye gidip sonra hemen üniversiteye hukuk bölümü seçerek hukuk okuma şanşı var mı?? Teşekkürler

    • Besler Hukuk 24 Ocak 2021 13:35

      Adalet meslekten hukuka geçmek için DGS’ye girmek gerekir.

  • İclal Dikenli 21 Ocak 2021 01:21

    Merhaba! Siyasetçi olmak isteyen birine hangi bölümü okumasını önerirsin ve hukuk okurken üniversite döneminde aylık en az ne kadar giderimiz olur, kitaplar paralı mı? Şimdiden teşekkürler.

    • Besler Hukuk 24 Ocak 2021 13:21

      Siyasetçi olmak istiyorsanız hukuk iyidir. Milletvekillerinin çoğu hukuk mezunu. Kitapların fotokopisi ya da ikinci eli bulunur ucuz fiyata.

  • Ümran Tamir 16 Ocak 2021 15:40

    Merhaba ben lise son sınıf mf öğrencisiyim ama mf de ilgi alanıma giren bir meslek olmadığını ve yapamadığımı fark ettim. Hukuka dönmeye karar verdim bunu etkileyen biraz ilgimin olması ve parasının iyi olduğunu düşünmemdi ama öyle olmadığını bariz bir şekilde ifade ettiniz. Ben şimdi ne yapmalıyım sizce?

    • Besler Hukuk 19 Ocak 2021 17:13

      Sayısaldan devam o halde. Bizim zamanımızda daha çok seçenek vardı sayısalda.

  • Ayşe oruk 15 Ocak 2021 13:24

    Evimi emlakçı kiraya vermişdi, 1,5 yıldır kiramı alamıyorum,tahliyede etmiyor emlakcı tahliye taahhût namesi ve senetleri kaybolmuş diye bana vermedi . evim gasbedilmiş durumda birde kiracı bana sürekli sahte EFT gönderiyor çok çaresizim lütfen bana bi yol gösterin,emlakçı ve kiracı tarafından dolandırıldįm teşekkûrler.

  • Ibrahim 14 Ocak 2021 21:49

    Okul ve staj bittikten sonra ve avukatlık sınavından geçtikten sonra devlet 3000 bin maaş mı veriyor yoksa bu maaşı olmak için kpss mi şart

    • Besler Hukuk 15 Ocak 2021 17:39

      Özel sektörde ücretli olarak çalışmaya başladığınızda alınan ortalama ücret 3000 TL. Kurum avukatları her şey dahil 10.000 TL civarı alıyor. Onun için KPSS gerek.

  • Almila ycr 13 Ocak 2021 00:29

    Avukatlık ta yabancı dil bilmenin avantajı nelerdir

    • Besler Hukuk 14 Ocak 2021 14:23

      Yurt dışı müvekkilleri olan bir büroda çalışmak isteyenler için avantajdır.

  • Güler anarsay 5 Ocak 2021 22:24

    Ben 10.sinif öğrencisiyim şu sıralar alan seçimimiz var ve kafamda meslek yok eşit ağırliga daha yatkinim ve hukuk düşünüyorum gibi ama o kadar emek verip az para almak istemiyorum ve gerçekten çok korkuyorum işsiz kalmaktan ne yapmalıyım sizce hukuk okursam işsiz kalir miyim?

    • Besler Hukuk 12 Ocak 2021 14:04

      Sadece ekonomik nedenlerle tercih edecekseniz tavsiye etmem.

  • Ekin Bey 4 Ocak 2021 18:47

    Merhaba Ben Anadolu Lisesinde Bir Öğrenciyim Şu Sıralar Hukuka Çok Taktım Anayasayı Ve Türk Ceza Kanunu Çıkartıp İnceledim Ve Hiç Farketmeden Saatlerim Geçmiş Sizce Avukatlık Düşünmeli miyim ? Teşekkürler

    • Besler Hukuk 10 Ocak 2021 15:55

      Avukatlığı severek yapacağınızı düşünüyorsanız tercih edebilirsiniz tabi.

  • Ali Berhat Kuru 4 Ocak 2021 08:00

    Bir soru sormayacağım sadece yazınızın başında bahsettiğiniz Adalet Savaşçıları tabirinize eleştiri getirmek istiyorum. Hukuk okumak için farklı yollara başvuran insanları küçümseyici tavırlarda bulunmanız ne bir avukata ne orta düzeyde entelektüel birikimi olan birine yakışır. Bir hukukçu, hukukçudur. Farklı kalıplara sokmak bence sizin haddiniz değil.

    • Besler Hukuk 10 Ocak 2021 15:18

      Adalet savaşçısı olmak kötü bir şey mi? Bize birisi adalet savaşçısı dese onur duyarız.

  • Zeynep Dursun 3 Ocak 2021 11:39

    Öncelikle çok iyi yazmışsınız emeğinize sağlık bizi bilgilendirdiğiniz için. Ben daha liseye gidiyorum ve her zaman avukat olmak istiyorum. Emlak avukatı nasıl olunuyor?
    Hep bakıyorum bulamıyorum. Sorumu cevaplarsanız çok sevinirim 🙂

    • Besler Hukuk 3 Ocak 2021 16:36

      Gayrimenkul avukatı diye ararsanız bulursunuz. Bir avukat her türlü davaya bakabilir. Gayrimenkul davalarına çok bakan o alanda uzmanlaşabilir.

  • Rabiya Kaplan 2 Ocak 2021 20:52

    Yukarıda belirttiğiniz liste bi büro muz olursa herhangi bi davayı kazandığımız takdirde kazanacağımız ücret mi? Ve bu ücrete ek olarak 3 bin mi? Çünkü bi dava yıllarca sürebilir, dava bittikten sonra atıyorum 10 tl alsak yıllık almış olucaz ve çok düşük daha bu yolun çok başındayım yardımcı olursanız çok sevinirim ?

    • Besler Hukuk 3 Ocak 2021 16:17

      O liste baronun tavsiye niteliğindeki ücret tarifesi. Ortalama avukatlık ücretleri o civarda. Davayı kazansan da kazanmasan da ücrete hak kazanılır.

  • Kadir Çabuk 2 Ocak 2021 03:28

    Merhaba hukuk fakültesi son sınıf öğrencisiyim, kurumsallaşmış hukuk büroları stajyer öğrenci kabul ederken neleri dikkate alıp aday seçiyor, sizin bu konuda kıstaslarınız neler paylaşabilir misiniz?

    • Besler Hukuk 3 Ocak 2021 15:47

      Devlet üniversitesi mezunu olanları çağırarak mülakatta çalışkan ve disiplinli olup olmadığını anlamaya çalışıyoruz.

  • aras selen 19 Aralık 2020 15:33

    ben anadolu lisesi seçip hukuk fakültesinden avukat yada savcılık seçeceğim ortalama avukat ve savcı maaşı ne kadar bi açıklarmısınız

    • Besler Hukuk 25 Aralık 2020 16:41

      Avukat maaşlarını yazımızda bulabilirsiniz. Savcı maaşları ortalama 14.000 TL’dir.

  • Bartu Kenethan 12 Aralık 2020 08:49

    Merhabalar, ben üniversite öğrencisiyim. Endüstri Mühendisligi okuyorum. Geçtiğimiz günlerde hukuk dersine girdim arkadaşımın, ceza hukuku dersine ve cok ilgimi cekti. Hukuk okumayı, haklarımı öğrenmeyi ve insanları temsil etmeyi seven biriyim. Çok mesakatli gelse de sizce 2. sinifa devam etmeyip hukuka dönmeli miyim? Yks puanım iyi bir üniversitede hukuk okumama el verisli. Şimdiden fikirleriniz icin tesekkur ederim.

    • Besler Hukuk 14 Aralık 2020 18:19

      Dediğin gibi hukuka ilgiliysen 2 yıl kaybetmen çok önemli değil. Mesleğini 40 yıl yapacaksın çünkü.

  • Ebru Çimen 6 Aralık 2020 14:07

    Idari mahkeme dava actim mahkeme kurumun islemini iptal etti kurum istinafta su anda istinaf dilekcesi tebligi aldim cevap icin ne kadar sure gerekiyor kurumun istinaf dilekcesine cevap vermem

    • Besler Hukuk 9 Aralık 2020 19:01

      30 gün süreniz var.

  • Ozan baştiryaki 11 Kasım 2020 10:20

    Merhabalar iş yerine tazminat davası açtım arabulucuda anlaşıldı 30 binliraya kendi avukatım 10 bin lira istiyor bu normalmi yada ne alması gerekir bilgi verirseniz sevinirim

    • Besler Hukuk 11 Kasım 2020 16:09

      Aranızdaki anlaşmaya bağlı.

  • İbrahim balcı 5 Kasım 2020 16:03

    Merhaba bir inşaat firmasından ev almak için bankadan kredi çektim inşaat firması iki sene evvel evi teslim etmesi gerekirken inşaat tamamen durmuş vaziyette şu anda banka ile inşaat firması mahkemelik benim bankaya olan geri kalan ödemelerimi durdurma şansım var mı bazı daire alan kişiler durdurmuş bunu durduruncaBenim sicilime kötü bir şey yansır mı

    • Besler Hukuk 6 Kasım 2020 13:40

      Bir kaç mahkeme o şekilde karar verdi ancak Yargıtay incelemesinde geçmedi. Yorum açık biraz.

Popüler Konular

  • İstinaf mahkemesi nedir
    İSTİNAF MAHKEMESİ NE KADAR SÜRER?
    18 Mayıs 2020 İstinaf mahkemesi ne kadar sürer ve davalar ne kadar sürer sorularının cevabı birçok farklı kritere bağlıdır. Bu kriterler; Mahkemenin iş yoğunluğu Hakimin yargılama hızına verdiği...
  • Tapu İptal
    TAPU İPTAL DAVASI
    23 Kasım 2018   Tapu iptal davası; bir taşınmazın hukuka aykırı olarak tapuya tescili halinde tapu kaydının mahkeme aracılığıyla düzeltilmesi için açılan dava türüdür. Bir mülkün miras ya...
  • kira sözleşmesi örneği
    KİRA SÖZLEŞMESİ ÖRNEĞİ
    8 Temmuz 2021   Kira sözleşmesi örneğine çoğu kişi ihtiyaç duymuştur. Günlük hayatımızda en çok kullanılan sözleşme türlerinden birisidir. Herkes, hayatının belli bir döneminde bir kez de olsa...
  • Avukat Maaşları
    AVUKAT MAAŞLARI
    29 Eylül 2020   Avukatlık ve hukuk okumak bu ara çok popüler. Sürekli aldığımız sorular arasında “avukat maaşları ne kadar?” “hukuk okumak mantıklı mı?” soruları başı çekmeye başladı....
  • Yıllık İzin
    İSTİFA EDEN İŞÇİNİN HAKLARI
    12 Kasım 2018   İstifa eden işçinin hakları sanılanın aksine oldukça fazladır. İş yerinde yaşadığı olumsuzluklar veya daha iyi bir iş bulması nedeniyle her gün bir çok işçi...

BENZER BAŞLIKLAR

  • AYRIMCILIK TAZMİNATI
    AYRIMCILIK TAZMİNATI
    31 Ağustos 2020   İş hayatında az bilinen konulardan biri ayrımcılık tazminatıdır. İşverenin çalışanlarına eşit davranması gerektiği toplumumuzda kabul edilmektedir ancak bu durumun kaynağının kanunlar değil örf ve...
  • İŞ KAZASI TAZMİNAT HESAPLAMA
    İŞ KAZASI TAZMİNAT HESAPLAMA
    6 Aralık 2019   İş kazası tazminat davası, iş kazası geçiren işçinin hakları arasında en önemli olandır. İş kazası tazminat hesaplama bakımından dikkat edilmesi gereken husus; işçinin kaza...
  • HAKLI FESİH SEBEPLERİ NELERDİR?
    HAKLI FESİH SEBEPLERİ NELERDİR?
    2 Temmuz 2022   Haklı fesih sebepleri, işçi ile işveren arasındaki hizmet sözleşmesini her iki tarafın sona erdirebilmesini sağlar. Bu kapsamda sözleşme ilişkisini devam ettirmek fesih hakkını kullanan...
  • İŞ DAVALARINDA ARABULUCULUK
    İŞ DAVALARINDA ARABULUCULUK
    22 Mart 2019   İş Mahkemeleri Kanunu uyarınca, bireysel veya toplu iş sözleşmelerine dayanan işçi veya işveren alacaklarının ve/veya tazminatlarının talebi için açılan davalarda arabuluculuk sürecinin sona ermiş...
  • İŞ KAZASI TUTANAĞI
    İŞ KAZASI TUTANAĞI
    10 Aralık 2019   İş kazasının meydana gelmesi sonucu işverenin bazı yükümlülükleri ortaya çıkmaktadır. İşveren tarafından meydana gelen SGK’ya üç iş günü içerisinde bildirilmeli ve iş kazasına ilişkin...