Skip to content

ARAÇ DEĞER KAYBI NASIL ALINIR?

İş Davalarında Arabuluculuk Zorunluluğu

Araç Değer Kaybı hesaplama

Her gün yüzlerce araç trafik kazasına karışmaktadır. Trafik kazası geçirdiğimizde kaskomuz veya karşı tarafın zorunlu trafik sigortası aracılığıyla aracımızda meydana gelen hasarları karşılayabiliyoruz. Değer kaybı ise genellikle göz ardı edilerek, araç sahiplerinin ciddi zararlara uğramasına yol açmaktadır. Bu makalemizde araç değer kaybının nasıl tahsil edilebileceğine değineceğiz. Trafik kazası tazminat davası açarak uğramış olduğunuz diğer zararları da tazmin etmek isterseniz bu konudaki makalemizi inceleyebilirsiniz. Sayfanın en altındaki kısmı doldurarak araç değer kaybı ile ilgili aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Araç Değer Kaybı Nedir?

Değer kaybı aracınızın geçirmiş olduğu kaza sonrası ikinci el piyasa fiyatının düşmesidir. Kaza geçiren aracınız çok iyi şekilde onarıma tabi tutulsa dahi değerinde bir azalma olacaktır. Örneğin aracınızda motor kaputu, bagaj kapağı gibi parçalar orijinali ile yetkili servis tarafından değiştirilse dahi aracın değerinde azalma meydana gelmektedir.

Her kazadan sonra aracınızın değer kaybına uğramasının temel nedeni kazanın Tramer Kayıtları’na işlemesidir. Aracınızı satmak istediğinizde bu kaydı gören alıcılar kazaya karışmış bir aracı tercih etmeyecek, tercih etseler bile daha ucuza almak isteyeceklerdir. Ayrıca aracın parçasının değişmesi ve hatta en ufak bir boyama işlemi yapılması dahi aracın değerine olumsuz etki yapmaktadır.

Araç Değer Kaybı Şartları Nelerdir?

1- Kaza tarihinden itibaren 2 yıl geçmemiş olmalı,
2- Kaza tamamen sizin kusurunuzla gerçekleşmemeli (% 100 kusurlu olmamalısınız),
3- Aracınızın yaşı 36’dan fazla olmamalı,
4- Aracınız hurdaya çıkarılmış olmamalı.

Değer Kaybı Davasında Zamanaşımı Süresi Ne Kadar?

Bu tür davalar, kazaya sebep olan tarafın kim olduğunun tespit edilmesinin ardından iki yıllık süre içerisinde açılabilir. Ancak kaza tarihinden itibaren 10 yıldan fazla süre geçtiyse, uğranılan zarar ve zararı veren kişi tespit edilememiş olsa dahi zamanaşımı süresi dolmuş olur. Kazanın oluş şekline bağlı olarak ceza kanunlarında daha uzun zamanaşımı süresi öngörülmüşse bu süreler dikkate alınır.

Araç Değer Kaybı Nasıl Alınır?

Uğradığınız zararı kusuruyla kazaya neden olan araç sürücüsü veya onun aracının trafik sigortasını yapan şirketten talep edebilirsiniz. Değer kaybınızı alabilmek için sigorta tahkim komisyonuna başvurabileceğiniz gibi icra takibi yapmanız veya Asliye Ticaret Mahkemeleri’nde dava açmanız mümkündür.

Sigorta Tahkim Komisyonu, Sigorta Hukuku alanında uzman olan hakemler aracılığıyla uyuşmazlıkları karara bağlayan bir merciidir. Sigorta Tahkim Komisyonu tarafından verilen kararlar mahkeme kararı niteliğindedir. Sigorta tahkim komisyonunun 5.000 TL’ye kadar olan uyuşmazlıklara ilişkin kararları kesin niteliktedir. Bu miktarı geçen tutarlarda ise İtiraz Hakem Heyeti’ne başvurulabilmektedir. Sigorta Tahkim Heyeti’ne başvurmaksızın doğrudan icra takibi yapılması veya Asliye Ticaret Mahkemesi’nde dava açılması da mümkündür.

Araç Değer Kaybı Hesaplama Nasıl Yapılır?

Araç değer kaybı hesaplanmasında en çok dikkat edilen faktörler; aracın hasar geçmişi, markası ve modeli, trafiğe çıkış tarihi, yapmış olduğu kilometre ve üretim yılıdır. Bu kriterlere göre araç ne kadar değerliyse trafik kazası sonucunda uğrayacağı değer kaybı o kadar büyük olacaktır. Değiştirildiğinde araçta herhangi bir değer kaybına yol açmayacak parçaların (örneğin silecek, lastik, far vb.) zarar görmesi değer kaybı hesaplamasında dikkate alınmayacaktır.

Örneğin trafik kazasından önce aracınızın piyasa değeri 100.000 TL fakat kaza sonrası bu değer 90.000 TL oluyorsa aradaki 10.000 TL sizin yaklaşık olarak kayıp miktarınızdır. Kazada kusurunuz yok ise 10.000 TL’yi, kusurunuz % 25 ise 7.500 TL’yi, kusurunuz % 50 ise 5.000 TL’yi, kusurunuz %75 ise 2.500 TL tutarındaki araç değer kaybınızı talep edebilirsiniz. Eğer kusurun tamamı size aitse herhangi bir talepte bulunamazsınız.

Araç değer kaybının sigorta şirketleri tarafından hesaplanması SDDK tarafından resmi gazetede ilan edilen yeni düzenleme uyarınca yapılmaktadır. Buna göre 2022 yılından itibaren araç değer kaybı hesaplaması şu şekilde yapılacaktır;

1- Aracın kaza tarihi itibariyle piyasa değeri kasko araç değer listesindeki tutarların ortalaması alınarak belirlenir.

2- Aracın kullanılmışlık düzeyi katsayısı otomobillerde aşağıdaki tabloya göre belirlenir.

Değer Kaybı Hesaplama

3- Hasara uğrayan parçalar katsayısı aşağıdaki tabloya göre belirlenir.

değer kaybı sorgulamahasar değer kaybı

4 – Aracın piyasa değeri yukarıdaki tablolar uyarınca belirlenen katsayılar, rayiç değer katsayısı ve genel değer katsayısı ile çarpılarak toplam değer kaybı hesaplanır.

Araç Değer Kaybı Durumunda İlk Olarak Ne Yapılmalıdır?

1- Kaza yaptığınız araç sürücüsü ile birlikte kaza tespit tutanağı tutun. Karşı taraf kaza tespit tutanağı tutmak istemezse polis çağırarak kazayı tutanak altına alın.
2- Aracınızı tamir ettirerek ödediğiniz bedelin faturasını alın.
3- Kaza tespit tutanağı, servis faturası, kaza anına ilişkin fotoğraflar ve ruhsat fotokopisi ile birlikte değer kaybı alanında uzman bir avukata başvuruda bulunun.

Araç Değer Kaybı Avukat Ücreti Ne Kadar?

Bu tür dosyalarda genellikle peşin ücret talep edilmemekte, tahsil edilecek ücret üzerinden belirli bir oranın vekalet ücreti olarak ödenmesi kararlaştırılmaktadır. Belirlenecek oran da genellikle % 20 – 25 aralığında olmaktadır.

Araç değer kaybının tahsili belirli şekil şartlarının yerine getirilmesi zorunluluğu olan ve mevzuatta belirtilen sürelere tabi hukuki süreçlerdir. Bu nedenle hak kaybına uğramamak için araç değer kaybı konusunda uzman bir avukattan profesyonel bir hukuki yardım almanızı tavsiye ederiz. Aşağıdaki bölümden araç değer kaybı ile ilgili sorularınızı büromuza iletebilirsiniz.

0 0 oylar
İçeriği Oylayın

İlgili Makaleler

Abonelik
Bildir
guest
181 Yorum
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüle
ergün çolak
ergün çolak
7 ay önce

3 ay kadar önce bir kaza geçirdim. karşı taraf %100 kusurluydu, karşı tarafın sigorta şirketi masrafları ödedi. yani sorun çözüldü. ama aradan birkaç ay geçtikten sonra sigorta şirketi adına aradığını iddia eden biri tarafından aranıp araç değer kaybı tazminat hakkımın doğduğu yönünde bilgilendirildim. hatta edevlette tazminat tutarı adı altında 10 bin tl kadar bir tutar görünüyor. açıkçası aranana kadar böyle bir şeyden haberim dahi yoktu. değer kaybı için mahkemeye başvurmnadım, kaldı ki az önce de dediğim gibi böyle bir şeyden haberim dahi yoktu. mahkemeye vermeden böyle bir hak nasıl kazanmış olabilirim? mahkemeye verme koşulu mutlak değil mi? benim insiyatifimin dışında da böyle bir tazminat belirlenebiliyor mu?

beni arayan kişilerin dolandırıcı olma ihtimali var mı?

Muhammet cihan sarıkaya
Muhammet cihan sarıkaya
2 yıl önce

Öncelikle kolay gelsin. 2021 honda city aracım var. Bir arkadaş park halindeyken aracımın sağ aynasını kırdı hasar 15.000 tl. %100 kusurlu. Hasar kaybı alabilirmiyim teşekkürler

Gökhan meke
Gökhan meke
3 yıl önce

2020 nisan ayında aracıma arkadan bir araba çarptı karşı taraf yüzde yüz kusurlu bulundu ve aracın hasarını karşı tarafın sigortası karşıladı ayrıca değer kaybı için avukata vekalet verdim bir miktar ödeme hesabıma yatırıldı davanın devam ettiğini söylediler dava tamamen be zaman sonuçlanır bilgi verirseniz sevinirim

Turgut
Turgut
3 yıl önce

Iyi günler, 2 ay önce bi kaza geçirdim mağdur tarafın hasar kaydi 15000TL ve ayrica sigorta sirketim deger dusuklugu icinde 1.500TL mağdur kişiye ödeme yapmıştır. Ama mağdur kişi ayrıca benden de Aracin Deger dusuklugu parasını istiyor…öyle bir hakkı var mi?

Ahmet kilit
Ahmet kilit
3 yıl önce

Daha önce almış olduğum hasar değeri tanpon ve ön.far.aracin.ve tamirde kaldığı süre.bir ücret alamadım şimdi alabilirmiyim.2019.ve2020 yılındaki kaza sonucu.olusan.

Hüseyin
Hüseyin
3 yıl önce

Karşı tarafın sigortasi 2020 Nisan ayi öncesi
Olduğu için değer kaybı ödemesi yapmadilar.kazada karşı tarafın 100 de yüz suçlu olmasına rağmen aracımın tramerine 26.000 TL hasar kaydı işlendi.aracim 2010 Honda Civic 220.000 de.yapilabilecek birşey varmı yardımcı olursanız çok sevinirim

Salih ÇAKMAK
Salih ÇAKMAK
3 yıl önce

Hayırlı akşamlar , 14.06.2019 tarihinde aracıma arkadan vurdular ve 15 bin tl hasar kaydı çıkmıştı. Dilekçede 9000 tl ödeme istemiştim ve bana 2750 tl ödeme yapmışlardı. Simdi aracımı satacağım çok fark ediyor hasardan kaynaklı geriye dönük tüm raporlar mevcutken ödeme alabilir miyim ?

Ramazan şimşek
Ramazan şimşek
3 yıl önce

Iyi günler. kırmizi ışıkta arkadan arac carptı polis tutangı %100 karşı kusurlu.2006 model aracım .220 bin km.önceden iki adet kaza vardı tramer gecmisinde 230 tl digeri kaza yazıyordu.suan aracm yapiliyor enaz 30 bin tl trameri cıkacak.deger kaybı alabilirmiyim.

hamza alim
hamza alim
3 yıl önce

selam exper 36900 ytl değer kaybı çıkarttı.
karşı tarafın sigorta 41000 ytl kada ödeme yapabiliyormuş. Fakat aracın hasarı 36000 ytl olduğu için bana 5100 ytl

ödeme yaptı bundan sonra nasıl ilerleyebiliriem yardımcı olabilirmisiniz.

syg.

kamile bilgin
kamile bilgin
3 yıl önce

merhabalar beni m şöyle bir sorum olacaktı arabam kapının önünde park halinde iken vuruldu ve kaçtılar daha sonra biz çarpan kişileri bulduk alkollüydüler sigorta şirkrti onların bu durumundan dolayı onları aracın servis ücretini kendileri çdemeleri ile ilgili ikna etti ve öyle oldu adamlar aracın tamir ücretini kendileri ödedi yani tramer kaydı yok yani tramer kaydı olmas bile serviste gçrülen bi değer kaybı var sonuçta ben kanunlara göre bu kaybımı nasıl alabilirim gerçi bir avukata vekalet verdim ama çok uzar mı ya da albilr miyim acaba

Zeynep sakar
Zeynep sakar
4 yıl önce

Aracımla iki üç defa kaza yapmıştım. Ve yetkili servisde yaptırmadığım için hasar kaydıda açılmadı hiçbirinde sistemden sanırım kimse anlamaz aracımın hasar aldığını şuan orjinal gibi ? ?

Popüler Konular