Skip to content

TAZMİNAT HESAPLAMA | KIDEM TAZMİNATI ALMANIN 10 YOLU


Kıdem tazminatı işçilerin en önemli sosyal haklarından biridir. İşten çıkarılması halinde zor günlerinde tutunabileceği tek daldır. Bu nedenle işçilerin kıdem tazminatı şartlarını ve alabileceği tazminat miktarını bilmesi son derece önemlidir. Kıdem tazminatı almanın 10 farklı yolunu makalemizde sizler için derledik. Tazminat hesaplama işlemini yukarıdaki program aracılığıyla kolaylıkla yapabilirsiniz. Kıdem ve ihbar tazminatı ile ilgili sorularınızı ise sayfanın en altından sorabilirsiniz.

Tazminat Hesaplama Nasıl Yapılır?

Tazminat hesaplama yapabilmek için öncelikle brüt ücretinizi bilmeniz gerekmektedir. Brüt ücret; maaşınıza ilaveten sigorta primi, vergiler ve devlet tarafından yapılan her türlü kesintiler eklenerek bulunan toplam tutardır. Her ay hesabınıza yatan veya elinize geçen net ücret brüt ücretten farklıdır. Örneğin 2023 yılının ikinci yarısında asgari ücretle çalışan bir işçinin eline geçen tutar 11 bin 402 TL iken, brüt ücreti 13 bin 414 TL’dir. Bu nedenle brüt ücret kısmına her ay hesabınıza yatırılan net tutarı değil, vergi ve kesintiler dahil olan brüt tutarı yazmalısınız. Brüt ücretinizi bilmiyorsanız bordronuzdan bu bilgiye ulaşabilirsiniz. Eğer işvereniniz tarafından bordro verilmiyorsa, net ücretinizi brüt ücrete çeviren sitelerden hesaplama yapabilirsiniz.

Kıdem Tazminatı Hesaplama Nasıl Yapılır?

Kıdem Tazminatı Hesaplama

Kıdem tazminatı tavanı 2023 yılında 23.489,83 TL olmuştur. Yani alınan ücret ne kadar yüksek olursa olsun, kıdem tazminatı hesaplama 2023 yılı için en fazla 23.489,83 TL üzerinden yapılacaktır.

Brüt ücretinizi girdikten sonra işvereniniz tarafından yapılan aylık yardımları da ilave etmelisiniz. Düzenli olarak ödenen prim, ikramiye, yol ve yemek yardımı, yiyecek ve giyecek yardımı, dil tazminatı vb. bu kapsamdadır. Bu şekilde yapılan düzenli ödemelerin aylık tutarını da aylık yardımlar kısmına yazmalısınız.

Örneğin aylık 500-1000 TL aralığında prim, üç ayda bir 3000 TL ikramiye, 200 TL yol ve 500 TL yemek yardımı alan bir işçi aylık yardımlar kısmına ne kadar yazmalıdır? Prim ödemelerinin aylık ortalaması olan 750 TL + bir aya denk gelen ikramiye tutarı olan 1000 TL + aylık yol ve yemek ücreti toplamı olan 700 TL = 2450 TL olarak aylık yardımlar kısmına yazılmalıdır. Kıdem ve ihbar tazminatı hesaplama sitelerinde genellikle aylık yardımlar kısmına yer verilmemektedir. Bu durum tazminat hesaplamasını oldukça düşürmekte ve işçilerin mağduriyetine sebep olabilmektedir. Bu nedenle işveren tarafından yapılan aylık yardımların miktarını hesaplayarak aylık yardımlar kısmına yazmayı unutmayın.

Brüt ücretinizi ve aylık yardımlar kısımlarını doldurduktan sonra, işe giriş ve çıkış tarihlerini yazdığınızda tazminat hesaplama programı otomatik olarak kıdem ve ihbar tazminatınızı hesaplayacaktır.

İhbar Tazminatı Hesaplama Nasıl Yapılır?

İhbar tazminatı alabilmek için işveren tarafından haklı bir neden olmaksızın işten çıkarılmanız gerekmektedir. Kendiniz işten çıktığınızda ne kadar haklı olursanız olun ihbar tazminatı alamazsınız. İşveren tarafından iş akdinizin feshedileceği ihbar süresinden önce tarafınıza bildirilmeli ve iş arama izniniz kullandırılmalıdır. İhbar süreleri işçinin kıdemine göre şu şekilde artmaktadır;

  • 6 aydan az çalışmış işçilerin 2 hafta,
  • 6 ay ile 1,5 yıl arası çalışmış işçilerin 4 hafta,
  • 1,5 yıl ile 3 yıl arası çalışmış işçilerin 6 hafta,
  • 3 yıldan fazla çalışmış işçileri 8 hafta ihbar süresi bulunmaktadır.

İşveren belirsiz süreli iş sözleşmesini sonlandırmak istediğinde, bu süreler kadar önceden işçiye fesih bildirimi yapmalıdır. Ayrıca bu süreler boyunca işçiye günlük en az iki saat iş arama izni kullandırılmalıdır. Aksi takdirde işçiye bu sürelerin karşılığı olan ücreti tutarında ihbar tazminatı ödenmesi gerekir. İhbar tazminatı hesaplama işlemini sayfanın başındaki program vasıtasıyla kolaylıkla yapabilirsiniz.

Kıdem Tazminatı Şartları Nelerdir?

Kıdem tazminatı şartları arasında en önemli ve olmazsa olmaz olanı iş yerinde en az bir yıl çalışmış olmaktır. Buna ilaveten işveren tarafından haklı bir neden olmaksızın işten çıkarılmış olmanız ya da kendiniz haklı nedenle iş akdini feshetmeniz gerekmektedir. İşten çıkarılan işçinin hakları ile ilgili detaylı bilgi için bu konudaki makalemizi inceleyebilirsiniz. Kendiniz işten çıkmanız halinde kıdem tazminatı şartlarının neler olduğu aşağıda başlıklar halinde belirtilmiştir.

1) İşçi Haklarının Ödenmemesi

İşçilerin maaşı başta olmak üzere, fazla mesai ücreti, ulusal bayram ve genel tatil ücreti, asgari geçim indirimi, prim, ikramiye, hafta tatili ücreti vb. birçok işçi hakları mevcuttur. Bu alacakların işveren tarafından eksik ödenmesi veya hiç ödenmemesi işçi için haklı fesih nedenidir. Bu durumda işçi kıdem tazminatına hak kazanacağı gibi eksik ödenen işçilik haklarını da açılacak davada talep edebilir. İşçi hakları ile ilgili detaylı bilgi için bu konudaki makalemizi inceleyebilirsiniz.

2) Çalışma Koşullarının İşçi Aleyhine Değiştirilmesi

İşveren işçinin yazılı onayını almaksızın iş şartlarında esaslı bir değişiklik yapamaz. Örneğin işçinin evine çok uzak bir yerde görevlendirilmesi ya da bir müdürün daha alt kademe bir işe atanması çalışma koşullarında esaslı değişikliktir. İşverenin değişiklik teklifini kabul etmeyen işçi iş akdini haklı nedenle feshederek kıdem tazminatı alabilir.

3) Emeklilik Nedeniyle İşten Çıkma (Emeklilik Tazminat Hesaplama)

Sigorta başlangıç tarihinin 08.09.1999 tarihinden önce olması kaydıyla, 15 yıl sigortalılık süresi ve 3600 prim gününü dolduran işçi emekliliğe hak kazanır. Bu durumda işçi emekli maaşı bağlanması için gerekli yaşa gelmemiş olsa dahi işten ayrılarak kıdem tazminatı alabilir. 08.09.1999 sonrası işe başlayanlar ise 25 yıl sigortalılık süresi ve 4500 prim gününü tamamlaması halinde emeklilik sebebiyle kıdem tazminatına hak kazanacaktır. Prim gününün 7000’e ulaşması halinde ise sigortalılık süresine bakılmaksızın haklı fesih gerçekleştirilebilecektir. Emeklilik tazminatı hesaplama işlemini sayfanın başında gerçekleştirebilirsiniz.

4) Evlilik Nedeniyle İşten Ayrılma (Evlilik Tazminatı Hesaplama)

Kadın işçiler evlendikleri tarihten itibaren bir yıl içerisinde işten ayrılmaları halinde kıdem tazminatına hak kazanırlar. İşten ayrılmadan önce ihbar süresi verilmesi şartı bulunmamaktadır. Evlilik tazminatı hesaplama yapmak için sayfanın en başındaki programı kullanabilirsiniz.

5) Askerlik Nedeniyle İşten Çıkma (Askerlik Tazminat Hesaplama)

İşten zorunlu askerlik görevini yapmak için ayrılan işçiler kıdem tazminatına hak kazanacaktır. Askerlik sevk belgesi alarak fesih bildirimi ile birlikte işverene sunmanız kıdem tazminatı almanız için yeterlidir. Askerlik tazminatı hesaplama işlemini sayfanın başından otomatik olarak yapabilirsiniz.

6) Mobbing Mağduru Olmak

İşçiye iş yerinde sistematik ve sürekli bir şekilde mobbing teşkil eden davranışların uygulanması halinde işçi iş akdini haklı nedenle feshedebilir. Mobbing ne demek sorusunun cevabı ve mobbing mağdurlarının hakları konusunda detaylı bilgi için bu konudaki makalemizi inceleyebilirsiniz.

7) İşçiler Arasında Ayrımcılık Yapılması

İşveren haklı bir neden bulunmaksızın aynı konumda bulunan işçilere farklı haklar tanıyamaz ve işçiler arasında ayrım yapamaz. Örneğin tüm çalışanlara zam yapıldığı halde bir veya bir kaç çalışana zam yapılmaması eşit davranma yükümlülüğüne aykırıdır. Bu gibi durumlarda işçi dört aylık ücreti tutarında ayrımcılık tazminatı talep edebileceği gibi iş akdini haklı nedenle feshederek kıdem tazminatı da alabilir.

8) Sendikalı İşçilere Farklı Uygulamalar Yapılması

İşveren sendikaya üye olan işçilere toplu iş sözleşmesi hükümleri dışında diğer işçilerden farklı bir uygulama yapamaz. Aksi takdirde işçi bir yıllık ücreti tutarında sendikal tazminat talep edebileceği gibi iş akdini feshederek kıdem tazminatı da alabilir.

9) Sigorta Primlerinin Eksik Yatırılması

İşçinin sigorta primlerinin eksik yatırılması, asgarisinin bankadan kalanının elden ödenmesi durumlarında işçi iş akdini haklı nedenle feshedebilir ve kıdem tazminatı alabilir.

10) İşverenin İşçiye Karşı Suç İşlemesi

İşverenin işçiye karşı hakaret, tehdit, yaralama vb. suç teşkil eden fiillerde bulunması halinde işçi iş akdini haklı nedenle feshedebilir. İşçinin iş yerinde herhangi bir kişi tarafından cinsel tacize uğraması ve işverene bildirmesine rağmen gerekli önlemlerin alınmaması da haklı fesih nedenidir.

Uygulamada en sık görülen haklı fesih nedenleri bunlar olmakla birlikte başka sebepler de haklı neden teşkil edebilir. Tazminat hesaplama ve kıdem tazminatı şartları ile ilgili aklınıza takılan her türlü soruyu aşağıdan sorabilirsiniz.

0 0 oylar
İçeriği Oylayın

İlgili Makaleler

Abonelik
Bildir
guest
254 Yorum
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüle
Aziz Boztemir
Aziz Boztemir
1 yıl önce

Merhaba, 03.12.2020 tarihinde girdiğim işyerine 13.10.2022 tarihinde çıkartılıyorum. Brüt 6471 tl elden 600tl yol parası 350 tl maaş farkı 1200 tl setcard (yemek kartı) alıyorum. Setcard ve yol parası kıdeme nasıl ekleniyor ? Hesaplama yöntemini gerçekleştiremedim yardımcı olur musunuz ? ihbar ve kıdem tazminatı olarak ne kadar almam gerekiyor toplam.

Nihat Şentürk
Nihat Şentürk
1 yıl önce

7200 prim 09.08.1999 sonra sigorta başlangıcı çalıştığım yerde sevis kaldırıldı iş yerine ulaşım zorlaştı işten ayrılırsam tazminat alabilirmiyim

Cihat budak
Cihat budak
1 yıl önce

Merhaba bir özel sektörde 4 yıl çalıştım işten işveren çıkardı ihbarımı vermediler işsizlik alacan ihbar çok az bir tutar dediler ihbar alırsınsa işsizlikten yararlanamaz sın dediler anlaştığın maaş hariç elden ödeme yapıyordular işçinin bukadar hakkı olduğunu bilmiyordum .o firmadan ayrılalı nerdeyse 3 yıl oldu mahkemeye versem bir sonuç alabilirmiyim .

Talip Çağatay
Talip Çağatay
1 yıl önce

Merhabalar 2004 yılı sigorta girişliyim ve 4210 gün pirimim var iş yerinde 10.5 yıldır çalışıyorum tazminat alma hakkım varmı bilgilendirebilirmisiniz

Ömer parlar
Ömer parlar
2 yıl önce

5 yıl dir işyerinde çalışıyorum kendileri işyerinden çıkartıyorlar ne kadar tazminatim tutar bilgi alabilirmiyim

gürkan dereyurt
gürkan dereyurt
2 yıl önce

merhabalar 12 yıldır özel sektörde çalısmaktayım maaşım bankaya asgari ücret yatıp gerı kalanı elden gelıyo ve sıgortamda asgarı gösterılerek yatırılıyo evımın yanındakı bır subeden uzak bıryere gönderılmek ıstendım ve gıtmek ıstemedıgımı ve cıkmak ıstedıgımı bıldırdıgımde tazmınat hakkımın olmadıgını soyledıler tazmınat hakkım varmıdır ve her ay duzenlı 700 tl yemek parası elden gönderılıyo tazmınatta buda hesaplanması gerekırmı

Mehmet Aygün
Mehmet Aygün
2 yıl önce

Kıdem tazminatı hesaplamasına yıllık izin dahilmi

Muhammet şaybakhan
Muhammet şaybakhan
2 yıl önce

Ben işyerinde 8 yıl çalıştım. Sonra işten kendim baskılara dayanamadım ve çıktım. Sonra dava açtım. Sorum şu olacak hesaplama yapılırken 2021 yılında asgari ücret 2825 TL idi bugün ise 4250 TL hngi rakamdan hesap edilir teşekkürler

Nurmuhammed oruç
Nurmuhammed oruç
2 yıl önce

14 04 2021 işe başladım ama hala bana Ascari ücret zammını yansıtılmadı bu sebebten dolayı 15 04 2022 işten çıksam ne kadar tazminat alabilirim..

Salim Balkan
Salim Balkan
2 yıl önce

7 yıl içinde çalıştığım yerden haftalık 300,350 tl belgesiz elden tıp alıyorum kıdem tazminatına eklenmesi gerekirmi

Salim Balkan
Salim Balkan
2 yıl önce

Merhaba, emeklilik nedeni ile isten ayrılacağım 7 yıldır çalışmaktayım yemek kartıma ayda 900 tl yükleme yapılıyor bu rakamı 1 aylık olarakmi yada 7 yıl üzerinden mi kidem tazminatina eklemem gerekiyor.iyi calismalar

Korkut Akdeniz
Korkut Akdeniz
2 yıl önce

ben işyerimde 02.04 2001 tarihinden beri çalışmaktayım.bu 21 yıllık sürede 3 defa girdi çıktı yaptım ve son olarak 2015 yılında girişim gerçekleşti. ben işten ayrılmak istediğimde tazminat hesaplaması 2015 yılından itibaren mi yapılacak yoksa
2001 den itibaren yapılıp arada aldıklarım yasal faizide katılarak alacağım 21 yıllık paradan düşülerek mi ödenecek..

Necmettin ozgur
Necmettin ozgur
2 yıl önce

Mrb ben bir şirkette çalışıyorum 4 yıldır şu an da tazminat li bir şekilde nasil ayılabilirim

Menekşe kocaer
Menekşe kocaer
2 yıl önce

Merhaba
09.01.2014 işe giriştiğim 30.09.2021 tarihinde işten çıkarıldım 3600 brütten hesaplama yapılacak dedi patron ama son 1 senedir doğum yaptığım İçin raporuydum 2388 prim ödemem yatmış burdan alırsın tazminat dedi doğru mu

Mehmet cevher
Mehmet cevher
2 yıl önce

Merhaba ben 2017 ağustostan beri bir şirkette çalışıyorum isyerim yaklaşık 55 km mesafede biyere taşınıyor aynı şehir içinde ama ben gitmek istemiyorum tazminat alabilir miyim taşınma durumunda şimdiden teşekkürler

Serkan Uzun
Serkan Uzun
2 yıl önce

02.02.2018 yılından beri bir ilaç deposu nda soforum girdiğim zaman itibariyle max.15.20 dakika yemek molası yapıyorum günde 11 saat ile 14 sat luk gün tekrariyla çalışıyor um geridonuk mesai karşılığını alabilirmiyim.ve c.tesi ve pazar çalışmaları m karşılığını 7.5 saat olarak veriyor LAR . bunların dışında sevkiyat aracıyla insan personel taşımacılığı yapmam isteniyor kabul etmediği nde ise istifa et git deniyor bu konu larda ne yapmalıyım saygılarımla.

Hayrullah öztürk
Hayrullah öztürk
2 yıl önce

Ben halan çalışyom kendim istifa etsem tazminat alabilirmiyim 2002 12 ayıdan itibaren 11yıldır aynı yerde çalışıyorum

Mahsum pümar
Mahsum pümar
2 yıl önce

Selamün aleyküm ben 28 04 2018 tarihinde ise başladım ve bugün ayrıldım ne kadar tazminat alabilirim

Mert Sağlam
Mert Sağlam
2 yıl önce

Merhabalar. 30 Ekim 2020 yılında ücretsiz izine çıkarıldım. Fesih yasağının bitmesi ile işten çıkışım sağlanacak. Son yatan brüt maaşım 10000TL. Tazminatım hesaplanırken tavan ücret 2020 yılının 2. bölümü için geçerli olan 7.117,17TL üzerinden mi yoksa güncel 1 temmuz 2021 için belirlenen rakam üzerinden mi hesaplanmalı?

Harun özkan
Harun özkan
2 yıl önce

9 ay çalıştığım iş yerinden fazla çalışma ücretlerim ödenmediği için mesai ödemesi almadığımı sebep göstererek noterden ihtarname çekip çıktım. Bu durumda kıdem tazminatı hakkım bulunmakta mıdır?

Ahmet şenoyar
Ahmet şenoyar
2 yıl önce

2017 yılın da sigortasız olarak bir demir atolyesi emri altında iş yaparkrm kaza geçirdim (kepçe çarti)kaza sonucu %97engelli kaldım malulen emekli oldum mahkemeler devam etmektedir sizce sonuç ne olur

fatih Şahan
fatih Şahan
2 yıl önce

merhaba ben zam yapılmadığı ve ayrımcılık yapıldığı için 3 arkadaş çıkmak istedik bölüm değiştirmek istediler biz kabul etmeyince 2017 yılında mahkemeye verdik 2019 yılında kazandık istinafta gitti ve hala dosya durumu açık yazıyor avukatım ile görüştüğüm zaman hastalığı söylüyor beklemek zorundayız diyor benim dosyam ne zaman sonuçlanır lütfen yardımcı olun

Kadir özyürek
Kadir özyürek
2 yıl önce

Merhaba hayırlı akşamlar.

Ben 7 sene önce çalışmış oldugum şirketten ihbar ve Tanzimat verilmeksizin. Çıkarıldım. Yeni ögrendigim kadarıyla iş çıkış kodum da 4 yazıyor. Yani sgk ya 04 kodlu ile bildiri yapılmış. Ben de arabulucu ya başvurdum. Görüşme günü belirlendi. Bu konuda görüşme gününde karşı tarafa nasıl yaklaşmam gerekiyor. 2014 tarihinde iş çıkışım verildi. Yaklaşık 627 günüm ve ihbar sürem var. Ne kadar bir mebla istemem gerekiyor. O zamanın asgari brütü üzerinden mi yoksa bu zamanın asgari ücret brüt üzerinden hesaplama yapılması gerekiyor. Degerli yardımlarınızı bekler iyi akşamlar dilerim.

Kasım Demirci
Kasım Demirci
2 yıl önce

Merhaba,

İstanbul’da özel bir şirkette çalışıyorum. 30 Mart 2021 tarihinde istifa etmiş gibi gösterilip 1 Nisan 2021 tarihinde başka bir grup şirketine geçirildim. Aradaki 31 Mart günü bilfiil çalıştım. Hem attığım maillerden kanıt hem de o gün bulunduğum yerde iş arkadaşım ve müteahhit personelinden çalıştığıma dair şahitler bulunmaktadır. Kısacası 31 Mart günü sigortasız çalıştırıldım. İstifa ettiğime dair dilekçe imzalamamı istediler ancak imzalamadım. Daha sonra işten çıkarılırsam tazminat alabilirmiyim? Çalışma Bakanlığına veya SGK’ya şikayette bulunsam şirket ceza yer mi? Ben bu durumu haklı fesih sebebi sayıp tazminatımı alıp ayrılabilir miyim?

Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.

İyi Çalışmalar

Şener Demirci
Şener Demirci
3 yıl önce

2017 de işten tazminatsız çıkarıldım 2020de davayı kazandım karşı taraf teyze gitti şuan istinafta ne kadar sürer

Yaşar Kaya
Yaşar Kaya
3 yıl önce

05 09 2016 işe giriş 03 30 2021 emekli dilekçe verecem nekadar tazminat alirim

Dilek işkur
Dilek işkur
3 yıl önce

İyi günler ben bir işletmede 11/10/2014 tarihinde girip15/01/2018 tarinde işten çıktım çıkmanın nedeni ise şef gibi çalıştırılıp her hangi bir ekstra ücret vermemeleri ve psikolojik baskılarından dolayı çıktım ve hiç bir hak almadim almaya hakkım varmi

Turgay
Turgay
3 yıl önce

2017 yılında iş yerine kıdem tazminatı davası açtım ama istinafa gitti dosyam ve halen sonuçlanmadı geriye dönük işsizlik maaşını almam için ne yapmam lazım bu arada iş yeri açtım ve yurutemedigim için kapattım sizce davam ne zaman sonuçlanır ve işsizlik maaşını sonuçlanırsa alabilirmiyim ve alırsam güncel rakkamlar üzerinden mi yoksa eski ücret üzerinden mi alırım

Mustafa İrtük
Mustafa İrtük
3 yıl önce

2012 den itibaren özel ve global bir şirkette çalışıyorum, faydalandığım ekler… Yemek, Yol, Ayda bir kez olmak üzere Gıda ve Temizlik ürünleri veriliyor fakat bu saydıklarım Boduro da yazmıyor ama her Yıl Kurban ve Yakacak yapılan yardımı işlenerek Ek ödeme olarak geçiyor. Peki ben bu durumda ilk saydığım Yemek, Yol vs gibi ekleri de hesaba katmalı mıyım çünkü Yemek Fabrika da pişiriliyor ve işe Servis ile gelip gidiyoruz… Son olarak da ben bu şirkete Muazza davası açtım Hâkim Kadro durumuma Kabuk ama Maaş farkı durumumu Red verdi. Dava şimdi Bölge Mahkemesin de.