0216 387 0 388

İŞ KAZASI BİLDİRİM SÜRESİ

iş kazası kaç günde bildirilmeli

 

İş kazası bildirim süresi, bildirimin yapılacağı kuruma göre değişkenlik göstermektedir. Bildirim, hizmet akdi ile çalışan sigortalının kaza geçirmesi durumunda işverence yapılmalıdır. Hangi durumların iş kazası sayılacağı 5510 sayılı SSGSSK 13. madde ile belirlenmiştir. Bu durumlar ve iş kazası ile ilgili detaylı bilgiye İş Kazası Avukatı makalesinden ulaşabilirsiniz.

Sosyal Güvenlik Kurumuna Bildirim Süresi

İş kazasının bildirilmesi gereken en önemli yer Sosyal Güvenlik Kurumu’dur. İş kazası geçiren işçi bakımından kendisine yardım ve ödenek bağlanabilmesi için bildirim şarttır. İşveren açısından ise idari para cezasına maruz kalmamak için iş kazası bildirim süresi içerisinde durumdan kurumun haberdar edilmesi önem arz etmektedir.

Kurumdan başka mercilere yapılan başvurular kurum tarafında dikkate alınmamaktadır. Ancak Yargıtay vermiş olduğu bazı kararlarda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına yapılmış olan bildirimi işverenin bildirim sorumluluğunu yerine getirdiğinden bahisle kabul etmiştir.

İş kazasının bir hizmet akdi içerisinde çalışan bir sigortalının başına gelmesi durumunda işveren bakımından durumun Sosyal Güvenlik Kurumu’na 3 iş günü içerisinde bildirilmesi gerekmektedir. Yani iş kazası bildirim süresi kurum açısından kazadan sonraki 3 iş günüdür. Kazanın işverenin işleri ile ilgili olarak yurt dışında meydana gelmesi durumunda da kurum 3 iş günü içerisinde durumundan haberdar edilmelidir.

Bildirim süresi tarım ve orman işlerinde hizmet akdine bağlı olarak çalışan kişiler bakımından kazadan sonraki günden başlayarak 3 iş günüdür. Bildirim süresi, şantiye şefi olarak çalışan kişiler açısından farklı düzenlenmiştir. Şeflerin gözetimleri altında bulunan şantiye alanında bir iş kazası meydana gelmiş ise kurumu durumdan derhal haberdar etmeleri gerekmektedir. Şantiye şefleri açısından işverenlere tanınan 3 iş günü bildirim süresi tanınmamıştır.

Kanunun 4/1-b maddesi kapsamına giren çalışanların ise bildirim süresi kaza sonucu ortaya çıkan rahatsızlığın ortadan kalktığı günden sonraki 3 iş günüdür. Ancak rahatsızlık bir aydan uzun sürecek ise ve bu durum bildirim yapılmasına engel olmakta ise kurum iş kazasından itibaren en geç 1 ay içerisinde bilgilendirilmelidir.

Savcılık Şikayeti İçin İş Kazası Bildirim Süresi

İş kazası bildirim süresi sigortalının hangi sigorta koluna tabi olduğuna göre değişiklik göstermektedir. İş kazasının, hizmet akdi çerçevesinde bir işverene bağlı olarak çalışan sigortalının başına gelmesi durumunda yetkili kolluğun durumdan hemen haberdar edilmesi gerekmektedir. İş kazası bildirim süresi, söz konusu çerçeve içinde bulunan sigortalı çalışanların başına gelen iş kazalarında kolluğun derhal haberdar edilmesi yönündedir. Kanun koyucu iş kazasının meydana geldiği yerdeki kolluğu yetkili kolluk olarak göstermekte ve bildirimin bu kolluğa yapılmasını istemektedir. İş yerinin bulunduğu yerden farklı yerlerde kazanın meydana gelmesi durumu göz önüne alınarak böyle bir düzenlemeye gidildiği söylenebilir. Yetkili kolluk duruma göre polis veya jandarma olabilmektedir. Her ne kadar bildirim yükümlülüğü işverende olsa da iş kazasından kolluk kuvvetlerinin kendi kendilerine haberdar olup duruma müdahale etmesi durumunda işveren tarafından bildirim yapılmasına gerek kalmamaktadır.

İşveren tarafından yurt dışında çalıştırılmak için götürülen Türk işçilerin iş kazası geçirmesi durumunda işveren tarafından kazanın olduğu ülkenin o yer bakımından yetkili kolluğuna derhal haber verilmesi gerekmektedir.

Bir işverene hizmet akdi ile bağlı olmadan çalışan kişilerin iş kazası geçirmesi durumunda durumun kolluğa bildirilmesi için bir süre öngörülmüş müdür? Esnaf, tacir vb. kendi ad ve hesaplarına çalışan kişilerin geçirdikleri iş kazalarını kolluğa bildirmeleri gerekmediği gibi herhangi bir süre de öngörülmemiştir. Ancak bu kapsama giren kişilerin geçirdikleri iş kazaları sonucu bir sağlık kuruluşuna başvurmaları halinde ileride inceleyeceğimiz üzere sağlık kuruluşunun belirli bir sürede bildirimde bulunması gerekmektedir.

Özel İstihdam Bürosu ve İş Kazası Bildirim Süresi

İş kazasının özel istihdam bürolarına bildirilmesi sadece iş akdinin özel istihdam bürosu aracılığı ile kurulduğu sözleşmeler bakımından gereklidir. Sigortalı işçi istihdam bürosu aracılığı ile işe başladığı bir yerde iş kazası geçirirse büro mutlaka durumdan haberdar edilmelidir. Çünkü bu şekilde kurulan iş ilişkilerinde özel istihdam büroları işveren konumundadır. Geçici işveren özel istihdam bürosunu iş kazasından derhal haberdar etmelidir.

Uluslararası Seferlerde İş Kazası Bildirim Süresi

Kazanın uluslararası sefer yapan taşıtlarda meydana gelmesi durumunda bildirim süresinin hangi andan itibaren başlayacağı genelge ile düzenlenmiştir. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun çıkarmış olduğu 2016/21 sayılı genelge de bu durum düzenlenmektedir. Buna göre iş kazası bildirim süreleri aracın ülkeye döndüğü günden sonraki ilk iş günü itibariyle başlamaktadır. İş kazası geçiren sigortalı kazanın meydana geldiği ulaştırma araçları ile ülkeye dönemez ise bildirim süresi nasıl hesaplanacak? Kendisinin gümrük kapısından geçtiği tarihe göre bildirim süresi hesaplanmaktadır.

Hastanelerin Bildirim Süresi

İş kazası bildirim süresi, hastane gibi sağlık kuruluşları bakımından kural olarak olayın kendilerine intikal ettiği günden itibaren on gündür. Diğer bildirim sürelerinden farklı olarak kanun koyucu hastaneler ve diğer sağlık kuruluşlarının durumu Sosyal Güvenlik Kurumu’na on gün içinde bildirmelerini aramıştır. Sürenin hesabında iş günü denmediği için hafta sonları da dikkate alınmaktadır. İş kazası bildirimi hastane tarafından yapıldığı takdirde işverenin durumu kuruma bildirim yükümlülüğü kesinlikle ortadan kalkmamaktadır.

3.7/5 - (6 votes)

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

14 Soru

  • Sercan alkış 27 Ağustos 2021 23:01

    İyi akşamlar hocam ben 13-08-2021 tarihinde iş kazası geçirdim sonra 17 sinde polikliniğe kontrol İÇİN geldim bana 1 hafta sonra tekrar dikişler açılması İÇİN kontrole geleceksin dedi bu ana kadar herhangibir rapor tutanak verilmedi sonra 25 de tekrar geldim bana geriye dönük 17-06 arası 20 gün rapor verdi iş yerine getirdim muhasebeciye verdim bana 8 gün geriye dönük rapor verdiler iş veren bunu görünce bana neden bunu geç getirdin diye sordu bende bugün aldım direk size getirdim dedim oda 3 iş günü içinde bunu bildirmemiz gerekiyordu dedi üstünden 8 gün geçmiş diye bana şimdi bununla ilgili SSK ceza gelirse senden keseceğim dedi sizde böyle bi kanun varmı gerçekten SSK ii yerine ceza keser mi yada benden de o orayı kesebilirler mi sizden bu konu hakkında beni aydınlatmanızı istiyorum şimdiden teşekkürler

    • Besler Hukuk 28 Ağustos 2021 13:39

      Kesemezler merak etmeyin.

  • Serdar Cihan 22 Nisan 2021 09:27

    2 yıl önce iş kazası geçirdim parmağımdan ameliyat oldum 3.5 ay gibi bir süre raporlu kaldım parmağım tam kapanmıyor rapor tutuldu bunda ne gibi bi yol izleyebiliriz

  • Ferit babat 10 Nisan 2021 19:04

    Merhaba ben 2009 yilinda is kasası gecirdim dava acabilirmiyim teşekkürler

  • Metin ALTAY 8 Ocak 2021 19:11

    Geçen sene Nisan ayında Kamu hastanelerinde çalışan memur personelin iş kazasına ilişkin bildirimi ile ilgili SGK ya bir kaç gün geç bildirildi. 7000 TL ceza geldi. SGK ile görüşüldü yapılandırma yaparsanız ceza 3500 oluyor dediler. Pandemi nedeniyle SGK tarafından iş kazaları bildirimi ile ilgili her hangi bir süre uzatılması oldu mu. Hatırladığım kadarı ile televizyonlarda haberlerde böyle bir haber duymuştum. Teşekkürler

    • Besler Hukuk 12 Ocak 2021 17:11

      Bildirim sürelerinde herhangi bir değişiklik yok.

  • emre tahsin 1 Ocak 2021 11:35

    Merhaba, yazı için teşekkür ederiz, elinize sağlık. Kaynak gösterilerek yazılan yazılarda ilgili karara ulaşma vs daha rahat oluyor. Elinize emeğinize sağlık tekrar

    • Besler Hukuk 3 Ocak 2021 15:09

      Biz teşekkür ederiz güzel dilekleriniz için.

  • Kamber özcan 27 Aralık 2020 21:08

    Ben. 9 10 kasimda is kazasi gecirdim bi restorantta calismaktayim is yerinde sag elimin bilegin alt tarafina bicak saplandi is yerinden acilen ciktik hastaneye gitmek icin hastaneye beni goturen bitisik esnaf erkek berberi isverenimde sonradan acile geldi 3 kardesler basimdayken bana dediki ifadeni evde kaza gecirdim diye soyle kotu olmuyalim senle dedi yarı saka yari tehtit edermis gibi soyledi tuz ekmegimiz var. Senle. Ne ihtiyacin varsa karsilarim dedi bende mecbur kaldim ifademi oyle verdim hastanede polise. Ve 3 gun evde istirhat ettim kolum elim yarim calisirken 3.’uncu gün ise basladim ve 15 gün kadar birlikte calistik. Davrranislar ve tavirlar hep itici bi sekilde tersleyerekten konusmaya basladilar ve yolumuzu ayirdik icerde alacagim vardi bugun yarin verim derken telefonuma bile bakmaz oldular sigortami yapicaklardi yapmadilar kaza animdan beri hicbir sekilde bir sey istemedim ve bana ne maddi ne manevi birsey vermediler ben simdi dava acmak istiyorum hastane bilgilerim var şahit var calistigima ve kaza gecirdigime dair bu konu hakkinda yapilmasi gerekenler nedir yardimci olurmusunuz

    • Besler Hukuk 29 Aralık 2020 18:52

      SGK’ya bildirimde bulunun. Maluliyet tespit edilirse dava açabilirsiniz.

  • Şenel karagöz 13 Ağustos 2020 22:35

    Eşim emekli ve yinede çalışıyordu sigortasız olarak işyerinde geri geri gelen kepçenin altında kaldı ve tabiri caizse ölümden döndü altı ay hareketsiz yatmasına karar verildi iş yeri kazayı olduğu gibi değil polise yüksekten düşme olarak bildirmiş bizim nasıl bir yol izlememiz lazım acaba gözlerinde görme kaybı var bütün kaburgaları kırık plak yerleştirilip plak üzerine vidalamdı kemikleri leğen kemikleri ve omuzda da kırık var ne yapmalıyım acaba

    • Besler Hukuk 20 Ağustos 2020 14:55

      İş kazasını SGK’ya bildirmeli ve dava açmalısınız.

Popüler Konular

  • İstinaf mahkemesi nedir
    İSTİNAF MAHKEMESİ NE KADAR SÜRER?
    18 Mayıs 2020 İstinaf mahkemesi ne kadar sürer ve davalar ne kadar sürer sorularının cevabı birçok farklı kritere bağlıdır. Bu kriterler; Mahkemenin iş yoğunluğu Hakimin yargılama hızına verdiği...
  • Tapu İptal
    TAPU İPTAL DAVASI
    23 Kasım 2018   Tapu iptal davası; bir taşınmazın hukuka aykırı olarak tapuya tescili halinde tapu kaydının mahkeme aracılığıyla düzeltilmesi için açılan dava türüdür. Bir mülkün miras ya...
  • kira sözleşmesi örneği
    KİRA SÖZLEŞMESİ ÖRNEĞİ
    8 Temmuz 2021   Kira sözleşmesi örneğine çoğu kişi ihtiyaç duymuştur. Günlük hayatımızda en çok kullanılan sözleşme türlerinden birisidir. Herkes, hayatının belli bir döneminde bir kez de olsa...
  • Avukat Maaşları
    AVUKAT MAAŞLARI
    29 Eylül 2020   Avukatlık ve hukuk okumak bu ara çok popüler. Sürekli aldığımız sorular arasında “avukat maaşları ne kadar?” “hukuk okumak mantıklı mı?” soruları başı çekmeye başladı....
  • Yıllık İzin
    İSTİFA EDEN İŞÇİNİN HAKLARI
    12 Kasım 2018   İstifa eden işçinin hakları sanılanın aksine oldukça fazladır. İş yerinde yaşadığı olumsuzluklar veya daha iyi bir iş bulması nedeniyle her gün bir çok işçi...

BENZER BAŞLIKLAR

  • İŞ KAZASI BİLDİRİM SÜRESİ
    İŞ KAZASI BİLDİRİM SÜRESİ
    3 Aralık 2019   İş kazası bildirim süresi, bildirimin yapılacağı kuruma göre değişkenlik göstermektedir. Bildirim, hizmet akdi ile çalışan sigortalının kaza geçirmesi durumunda işverence yapılmalıdır. Hangi durumların iş kazası...
  • İŞ KAZASI NEDİR?
    İŞ KAZASI NEDİR?
    23 Kasım 2018   İş kazası geçiren işçilerin sayısı her geçen yıl daha da artmaktadır. 2020 yılının ilk beş ayında 737 işçi hayatını kaybetmiştir. Bir yılda ortalama 422.000...
  • ASKERLİK NEDENİYLE İŞTEN AYRILMA
    ASKERLİK NEDENİYLE İŞTEN AYRILMA
    9 Temmuz 2020   Çalışma hayatı ile ilgili sıkça karşılaştığımız sorunlardan biri de işçinin askerlik  nedeniyle işten ayrılma durumunda kalmasıdır. Ülkemizde erkekler açısından zorunlu bir hizmet olan askerlik...
  • MALULEN EMEKLİLİK ŞARTLARI NELERDİR?
    MALULEN EMEKLİLİK ŞARTLARI NELERDİR?
    26 Kasım 2020   Malulen emeklilik şartları her geçen gün zorlaşan ekonomik koşullar nedeniyle sıklıkla merak edilmeye başlanmıştır. Zira iş kazası geçiren veya başka bir nedenle malul olan...
  • İKALE SÖZLEŞMESİ
    İKALE SÖZLEŞMESİ
    18 Mart 2020 İkale, işçi ile işverenin karşılıklı anlaşarak iş sözleşmesini feshetmelerine verilen addır. Son dönemde uygulamada işçi ve işverenin aralarındaki sözleşme ilişkisini karşılıklı irade beyanları ile sona...