Kategoriler: Tazminat Hukuku

TAPU İPTAL DAVASI

Tapu iptal davası; bir taşınmazın hukuka aykırı olarak tapuya tescili halinde tapu kaydının mahkeme aracılığıyla düzeltilmesi için açılan dava türüdür. Bir mülkün miras ya da ticari akit yoluyla el değiştirmesi devredilen tapunun yetkili makamlar tarafından tescil edilmesine bağlıdır. Yapılan tescil tapuyu devralanı o taşınmazın resmi sahibi olduğunu gösterse bile bazı durumlarda yapılan tescil işlemine itiraz edilebilir.

Tapu İptal Davası Nasıl Açılır?

  • Muris muvazaası (mirastan mal kaçırma) nedeniyle
  • Hukuki ehliyetsizlik nedeniyle
  • Hata, hile, korkutma gibi irade bozuklukları sebebiyle
  • Vasiyetnamenin geçersizliği sebebiyle
  • İnanç sözleşmesine dayalı olarak
  • Kazandırıcı zamanaşımı ve zilyetlik nedeniyle
  • Hatalı kadastro tespiti nedeniyle
  • Vekalet görevinin kötüye kullanılması nedeniyle vb. sebeplerle tapu iptal ve tescil davası açılabilir.

Muris Muvazaası (Mirastan Mal Kaçırma) Nedir?

Kardeşten mal kaçırma olarak da bilinen muris muvazaası, ailelerin tek bir çocuğa ya da sadece erkek çocuklarına miras bırakmak istemeleri nedeniyle uyguladıkları yöntemdir. Miras bırakan tapuda satış işlemi yapar fakat aslında taşınmazını bağışlamaktadır. Bu gibi durumlarda sözleşmelerin geçerlilik şartları arasında yer alan muvazaalı işlem olmaması şartı yerine getirilmediği için devir geçersiz olacaktır. Muvazaalı işlem sonucunda yapılan işlemden zarar gören veraset ilamındaki mirasçılar tenkis davası açabilecekleri gibi tapu iptal ve tescil davası da açabilirler. Muris muvazaasına ilişkin Yargıtay Kararları’nda bu tür durumlarda tapunun iptaline karar verilmesi gerektiği ifade edilmektedir;

“Mirasbırakanın kızları ile arasının bozuk olduğu, davalının tek oğlu olduğu, taşınmazın ara malik adına kayıtlı olduğu dönemde davalının kullandığı, mirasbırakanın mal satmaya ihtiyacının olmadığı, davalının alım gücünün bulunmadığı, bedeller arasında fahiş fark olduğu anlaşılmakla temlikin ara malik kullanmak suretiyle mirasçılardan mal kaçırmak amacıyla yapıldığı anlaşılmakla davanın kabulüne karar vermek gerekirken yazılı şekilde hüküm tesisi doğru değildir.” (Yargıtay 1. Hukuk Dairesi 2016/17162 E. 2020/1514 K. 04.03.2020 T.)

Tapu İptal Davası Kaç Yıl İçinde Açılır?

Tapu iptal davası için herhangi bir genel zamanaşımı süresi ya da hak düşürücü süre öngörülmediğinden, aradan uzun yıllar geçse dahi açılabilir. Müvekkillerimiz tarafından zaman zaman 10 yıllık tapu bozulur mu? gibi sorularla karşılaşsak da çoğu davadan farklı olarak tapu iptal davası genellikle süreye tabi olmaksızın açılabilmektedir.

Tapu İptal ve Tescil Davalarında Hangi Mahkemeler Görevli ve Yetkilidir?

Taşınmazın büyüklüğü, taşınmazın niteliği, maddi değeri vb. gibi karakterine bakılmaksızın tapu iptal davalarına bakmakla görevli mahkeme Asliye Hukuk Mahkemesidir. Bu tür davalarda taşınmazın bulunduğu yer mahkemesi kesin yetkilidir. Birden fazla taşınmaza ilişkin olarak açılan tapu iptal davaları taşınmazlardan herhangi birinin bulunduğu yer mahkemesinde açılabilir.

Tapu İptal Davaları Ne Kadar Sürer?

Tapu iptal davaları ne kadar sürer sorusunun cevabı Adalet Bakanlığı tarafından belirlenmiştir. Muris muvazaası davası yani miras mahkemeleri için belirlenen hedef süre 730 gündür. Ancak bu süre mahkemenin iş yoğunluğu, uyuşmazlığın niteliği, toplanması gereken deliller vb. hususlara bağlı olarak artmakta ya da azalmaktadır. Bu nedenle tapu iptal davalarının ne kadar süreceğine dair kesin bir bilgi vermek mümkün değildir. Ancak tapu iptal davalarının ortalama iki yıl içerisinde sonuçlanacağını söylemek mümkündür. Yerel mahkeme süreci bu şekilde olmakla birlikte, davanın istinaf süreci hakkında ayrıntılı bilgi için şu makalemizi inceleyebilirsiniz: İstinaf Mahkemesi Ne Kadar Sürer

Tapu İptal Davası Zamanaşımı Süresi Nedir?

Tapu iptal davasında genel bir zamanaşımı süresi söz konusu değildir. Tapu iptali için gerekçe olarak gösterilen hukuki sebebe göre zamanaşımı süresi değişmektedir. Yargıtay Kararları da bu doğrultudadır:

” Bir kısım davalıların zamanaşımı itirazında bulundukları da göz önüne alınarak davanın, dava konusu satış vaadi sözleşmesinin yapıldığı 07.06.1961 tarihinden 46 yıl sonra açılmasının TMK’nın 2. maddesine uygun düşmediği gerekçesiyle reddine karar verilmiş ise de tüm dosya kapsamından ve özellikle taraf tanıklarının beyanlarından satış vaadine konu yerin, sözleşmenin yapıldığı tarihten bu yana davacılar tarafından kullanıldığı anlaşıldığından, mahkemenin dürüstlük kuralına aykırı olarak dava açıldığı yönündeki gerekçesi yerinde olmadığı gibi bir kısım davalıların zamanaşımı itirazı da kötüniyete müsteniddir.” (Yargıtay 14. Hukuk Dairesi 2020/848 E. 2020/3141 K. 12.03.2020 T.)

Hile Nedeniyle Tapu İptali Zamanaşımı Ne Kadardır?

Hata, hile, gabin ve ikrah gibi iradeyi sakatlayan nedenlerden birine dayalı olarak tapu tescil edilmişse, bu sebeplerin öğrenilmesinden itibaren bir yıllık hak düşürücü süre içerisinde tapu iptal davası açılmalıdır.

Tapu İptal ve Tescil Davası Kime Karşı Açılır?

Gayrimenkulün aynına ilişkin tüm davalar, tapu kaydında taşınmazın mülkiyetinin sahibi kim gözüküyorsa o kişiye açılır. Kayıtlı malikinin ölmesi halindeyse davanın malikin mirasçılarına açılması gerekir.

Taşınmaz Mülkiyeti Nasıl Kazanılır?

Kural gereği taşınmaz mülkiyeti tescille kazanılır. Tescil için ise geçerli bir hukuki sebep ve tescil talebinin olması şarttır. Tescille kazanımlarda gerekli olan geçerli hukuki sebep genellikle taşınmaz satış sözleşmesidir. Taşınmaz mülkiyetinin kazanılmasında kural tescille kazanma olmasına rağmen istisnai olarak tescilsiz kazanım halleri de mevcuttur. Bu haller 8049 sayılı Medeni Kanun’da miras, cebri icra, işgal, kamulaştırma, mahkeme kararları olarak sayılmıştır. Kat karşılığı inşaat sözleşmesinden kaynaklı olarak da tapu iptali mümkündür.

Bozulmayan Tapu Var Mıdır?

Tapu tescili hukuka aykırı ise süresi içerisinde açılan dava sonucu bozulmaması mümkün değildir. Her türlü hileli tescil dava yoluyla ispat edilerek iptal edilebilir.

Tapuya İtiraz Süresi Kaç Yıldır?

Kadastro tespiti yapılarak edinilen tapulara 10 yılı içerisinde dava açılarak itiraz edilebilir.

Yolsuz Tescil Nedir?

Yapılan tescil işlemi eğer geçerli olmayan sebepten veya gerçek olmayan bir sebebe dayanıyorsa yolsuz kabul edilir. Yolsuz tescil durumunda gerçek hak sahibi ile tapudaki hak sahibi uyumsuzluğunun düzeltilmesi için dava açılması zorunlu kılınmıştır. Yolsuz tescil aynı zamanda resmi belgede sahtecilik suçunu teşkil ediyorsa suç duyurusunda bulunmak da mümkündür.

Tapu İptal Davaları Hangi Durumlarda Açılamaz?

Tapu tescil işlemi yapılmamış taşınmazlarda şayet mülk devlet hazinesine aitse ve taşınmazı kullanmakta olan kişi en az 20 senedir bu taşınmazı kullanıyorsa taşınmaza ücreti karşılığında öncelikli olarak sahip olabilme imkanına sahiptir. Bu şartlarda yapılan tescil işlemi aleyhinde dava açılabilmesi mümkün değildir. Önemli nokta en az 20 yıldır kullanılan taşınmazın devlet hazinesine mi yoksa özel kişilere mi ait olduğunun saptanmasıdır. Eğer mülk özel kişilere aitse bu durum başka biri tarafında izinsiz kullanım işgal olarak kabul edilir ve süresiz olarak dava açılabilmesi mümkündür.

4 1 oy
İçeriği Oylayın
Besler Hukuk

Yorumları Görüntüle

  • Merhaba biz 7 kardeşiz 3 erkek 4 kız babam kızları çocuk yaşta çalıştırıp 9 daire yaptı.ve hepsini 3 abime paylastirdi. Tapuda satış göstermis bizim haberimiz olmadan 15 yıl geçti korkum bu daireleri başkasına satış göstermeleri babam yaşıyor fakat yatalak ve hiçbir şey hatırlamıyor tapu iptal davası yada saklı pay davası açabilir miyim nasıl bir yol izlemeliyim şimdiden çok teşekkür ederim.

  • Ben 3 müştereği (3amca çocukları) olan bir arazinin bir payını yani 3te 1ini aldım. Üzerinden 4 ay geçti Müştereklerden biri dava etmiş nasıl bir yol izlemeliyim. Olaki onlara geri verdim araziyi ücreti nasıl belirlenir. Noterden herhangi bir işlem yapmadık bilgilendirmek için

  • Merhaba babam sağ yalnız abim babamın aklına giriyor her dediğini yaptırıyor babam her şeyi abinle yaptım herşeyi onun sayesinde kazandım diyor babama yer sattırıp bir kısmını elden bir kısmını hesaba yatırtıyor abim kendi hesabına babamın yıllardır bahçelerden aldığı mahsülleri kendi satıyor babamın üstünde bir kuruş parası yok şimdide babam hepinizi sildim diyor benim yanımda sadece oğlum var diyor sağlığında yerler satılmasın diye birşey yapılabilirmi belliki abime vekaletname vermiş babamada sağlık raporu almışlar sağlık ocağından yeri kendi isteğiyle sattı diye ama para babamın üstünde deyil ayrıca 9 kardeşiz 6 kız 3 olan 8 kardeş dava aç ayı düşünüyoruz ne yapabiliriz

  • Efendim biz 6 kız kardeşiz babamızdan kalma köyümüzde bır ahşap evimiz var kardeşimiz den 4 tanesi evi satmak istemiyor 4ü bir olup biz yazın buraya nefes almaya geliyoruz diyorlar ben satılmasını istiyorum veya öbür kardeşim le hakkımızı verin diyoruz yanaşmıyorlar sizde gelin kullanın diyorlar ne yapmalıyız yardımcı olursanız sevinirim saygılarımla

  • abim babamın vekaletiyle birisine arsa verdi.karşılığında daire alacaktı.ancak daire almadığı gibi parada alamadı .karşılığında aracı olan kişiden senet alındı ancak parası ödenmedi.senet veren kişi alıcıyı bulmuştu.alıcı farklı senedi veren farklı kişi.dolandırıldığımızı düşünüyoruz.bu durumda tapu iptali olurmu.yada dolandırıcılık davası açılabilirmi.yardımcı olun lütfen

  • merhaba dedem 1 yıl önce vefat etti annem ve ben dedeme 25 yıl karşılıksız baktık hep birlikte oturduğumuz daireyi annem ve bana yüzde 50 yüzde elli satış verdi annem gelini ben ise torunu oluyorum dedemin babam hayatta fakat eve gelmiyor bizden ayrı yaşıyordu babam dedemin yasal mirasçısı dedem öldü halamlar babamın kardeşleri dava açıcaklarını söylediler eğer açılarsa tapu iptali gerçekleşirmi dedem sağlığında çok zor günler geçirdi kanser hastasıydı son günlerini yatalak geçirdi bize satışı ölmesine 3yıl önce yaptı sonra vefat etti...

  • Tapu tescil edildi mahkemeyi kazan dim karşı taraf üst mahkemeye gitdiler 9 ay oldu daha ne kadar bekliyeceğim

  • Eşimin iki erkek ikide kız kardeşleri var.babaları 1993 de vefat etti,iki erkek kardeşi tapusuz olan arsayı Tapu kadastro geçecek diye üç kız kardeş ten evde imza almışlar. şimdi sizin hakkınız Yok diyorlar. Kızların hakları varmı acaba

  • Merhaba, babamın adına arsa ve apartman vardı. Annemle babam boşanma zamanında babam üstüne kayıtlı arsa ve apartmanı kardeşinin üstüne satışını yapmış. Bizim bunlardan haberimiz yoktu. Babam bir hafta önce vefat etti bizde bu şekilde öğrendik. Acaba mirastan mal kaçırma davası açabilirmiyiz?

  • Dedem yaşarken evini teyzemle anneme bırakmak istedi teyzemde yakın bir arkadaşının üstüne satış yaptırdı dedem kanser hastasıydı 6 yıl önce vefat etti annem evden hakkını istiyor teyzemde vermeyeceğini söylüyor evi sözde satın alan kişide teyzemin yakın arkadaşı olduğu için teyzem ne derse onu yapıyor annem dava açabilirmi nasıl bir yol izleriz

Paylaş
Yayınlayan
Besler Hukuk

Yeni Eklenen Başlıklar

UZMAN ÇAVUŞ SÖZLEŞME FESHİ HALİNDE TAZMİNAT ALABİLİR Mİ?

  Uzman çavuş sözleşme feshi, uzman çavuşların kendi isteği ile veya idare tarafından sözleşmenin sona…

% gün önce

İNANÇ SÖZLEŞMESİ NEDİR?

  İnanç sözleşmesi yasalarımızda açık bir şekilde düzenlenmemiştir. Ancak uygulamada ve öğretide "sözleşme özgürlüğü" ilkesi…

% gün önce

BAĞIŞLAMANIN GERİ ALINMASI NEDİR?

  Bağışlamanın geri alınması, bağış yapan kişilerin sonradan yaptıkları işlemden pişman olmaları neticesinde başvurmak istedikleri…

% gün önce

İPOTEK KALDIRMA NASIL YAPILIR?

İpotek kaldırma işleminin doğru bir şekilde gerçekleştirilmesi, hak kayıplarını önlemek açısından son derece önemlidir. Bu…

% gün önce

HÜKMÜN AÇIKLANMASININ GERİ BIRAKILMASI NE DEMEK?

  Hükmün açıklanmasının geri bırakılması kurumu, Türk Ceza Hukuku'nda büyük bir öneme sahiptir. Bu uygulama,…

% gün önce

SİGORTA NEDİR?

Sigorta, yaşanma ihtimali olan tehlikeler ve riskler sonrası oluşacak maddi kayıplara karşı güvence altına alınmak…

% gün önce

Sitemizi en iyi şekilde kullanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Sitemize giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılmaktasınız.