İŞ KAZASI AVUKATI (ÜCRETSİZ DANIŞMA)

 

İş kazası avukatı; işçi hakları konusunda uzmanlaşmış avukatlardır. İstanbul iş kazası avukatı olmamıza rağmen Türkiye’nin her yerinde müvekkillerimizin en iyi şekilde hizmet almalarını sağlıyoruz. Bu konuda en çok sorulan soruları bu makalemizde sizin için derledik. Sormak istediğiniz diğer soruları sayfanın en altından büromuza iletebilirsiniz.

İş Kazası Nedir?

İşçinin bir işverene bağlı olarak çalışan işçinin, yaptığı iş esnasında geçirdiği kaza nedeniyle fiziki ya da psikolojik kayıplar yaşamasıdır. İş kazası nedir sorusunun cevabı 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu madde 13 içerisinde tek tek sayılmıştır. Bu haller şu şekilde sıralanabilir:

  • Kazanın iş yeri sınırları içerisinde gerçekleşmesi,
  • İşveren tarafından yürütülmekte olan iş sebebiyle gerçekleşmesi,
  • İşçinin görevli olarak gönderildiği iş yeri dışında bir yerde kaza geçirmesi,
  • Emziren kadın çalışanın çocuğuna süt verme saati içerinde kaza geçirmesi,
  • İşçinin işveren tarafından sağlanan araç hizmeti sırasında kazaya yakalanmasıdır.

Örnekler kanunda sayılanlar ile sınırlı değildir. Bunların dışında işin görülmesi esnasında gerçekleşen merdivenden düşme, trafik kazası geçirme vb. durumlarda bu kapsama girmektedir.

İş Kazası Tutanağı Nasıl Tutulmalıdır?

Kaza meydana geldiğinde ivedilikle tutanak altına alınmalıdır. Kazanın meydana geldiği tarih ve saat, oluş şekli, şahit olan kişilere tutanakta yer verilmelidir. İş kazası tutanağı açılacak maddi ve manevi tazminat davasında önemli rol oynayacaktır. İşverenler tutanakları genelde kendi kusurlarını gizleyecek şekilde düzenlemektedir. Bu nedenle tutanaklarda işçi aleyhine yazılan hususların aksinin ispatı için alanında uzman bir iş kazası avukatı ile çalışılması önemlidir.

İş Kazası Bildirimi Nasıl Yapılır?

İş kazası bildirimi SGK’nın sitesinden elektronik ortamda yapılabilmektedir. Bunun dışında kurumun sitesindeki bildirim formunu doldurarak veya kendiniz hazırlayacağınız bir dilekçe ile de SGK’ya kazayı bildirebilirsiniz.

Kaza kurum tarafından öğrenildikten sonra olayın araştırılması için müfettiş görevlendirilir. Kurum ayrıca işçiye çalışamadığı günler için geçici iş göremezlik ödeneği bağlar ve tedavi masraflarını karşılar. İş kazası avukatının kurum tarafından belirlenen maluliyet oranının doğruluğunun incelenmesi ve gerekirse itirazda bulunması büyük öneme sahiptir. Bu şekilde olası hak kayıplarının önüne geçilebilmektedir. İş kazası avukatı aynı zamanda kazadan sorumlu olan kişilerin cezai ve hukuki sorumluluklarının belirlenmesi konusunda da danışılması gereken ilk kişidir.

İş Kazası Avukatına Göre İş Kazası Bildirim Süresi Ne Kadardır? İş kazası avukatı

İş kazası bildirim süresi kaza tarihinden itibaren 3 iş günüdür. Bu süre içerisinde işveren tarafından SGK’ya başvurularak bildirim yapılmalıdır. Aksi takdirde işçi herhangi bir zaman sınırlamasına tabi olmaksızın kazayı SGK’ya bildirebilir.

İş Kazası Bildirmeme Cezası Ne Kadardır?

Üç günlük süre içerisinde iş kazası bildirmeme cezası oldukça yüksektir. Süresi içerisinde bildirim yapmayan işverenlere 2020 yılı için en az 4688 TL en çok 9376 TL ceza verilmektedir. Ceza miktarı iş yerinin tehlike sınıfına ve çalışan sayısına göre değişmektedir.

Bazı durumlarda işverenlerce SGK’ya bildirim yapılmamakta ve olay kapatılmaya çalışılmaktadır. Bu şekilde işçinin kaza nedeniyle maddi ve manevi tazminat davası açması ve kolluğa şikayette bulunması engellenmeye çalışılmaktadır. Böyle bir durum söz konu olduğunda iş kazası avukatının önemi bir kez daha anlaşılmaktadır. İşveren bildirimi zamanında yapmaz ise bildirim işçi veya iş kazası avukatı tarafından kuruma yapılmalı ve şikayet süresi içerisinde kolluğa iletilmelidir.

İş Kazası Geçiren İşçinin Hakları Nelerdir?

İşçinin tedavi masrafları SGK tarafından karşılanır ve geçici iş göremezlik maaşı bağlanır. İşçi meslekte kazanma gücünü en az yüzde 10 oranında kaybetmişse kendisine sürekli iş göremezlik maaşı ödenecektir. Bunların dışında işçi kendisinin ve yakınlarının uğradığı maddi ve manevi zararların tahsili için işverene karşı dava açabilecektir.

İş Kazası Tazminat Hesaplama Nasıl Yapılır? İş kazası avukatı

İş kazası tazminat hesaplama teknik ve detaylı bir konudur. Maddi tazminat hesaplanırken işçinin kaza olmasa idi elde edebileceği gelir hesaplanarak, uğramış olduğu iş gücü kaybı nedeniyle mevcut durumda elde edeceği gelir arasındaki fark tespit edilir. İş kazalarında tazminat hesaplamasına etki eden en önemli faktörler işçinin ücreti, maluliyet oranı, yaşı ve kusur oranıdır. Bu nedenle alanında uzman bir iş kazası avukatı tarafından işçinin ücret miktarının ispatı ve kusur oranı bakımından gerekli savunmaların yapılması gerekmektedir.

Manevi tazminat hesaplamasında ise uğranılmış olan ruhsal çöküntünün bir nebze giderilmesi amaçlanmaktadır. İşçiler çoğu zaman zorlu ve acılı tedaviler geçirmekte, kendisi ve yakınları psikolojik olarak yıpranmaktadır. Bu nedenle uğranılan elem ve ıstırabın büyüklüğüne göre hakim tarafından takdiri olarak manevi tazminat miktarı belirlenmektedir. Olayın koşullarına göre işçinin yakınları için de manevi tazminat talebinde bulunulması mümkündür.

Sigortasız İşçi İş Kazası Geçirirse Tazminat Alabilir mi? İş kazası avukatı

İşe başlayan işçinin sigortasının başlatılması işverenin yükümlülüğüdür. İşverenin bu yükümlülüğünü ihlal etmiş olması işçinin haklarını alamayacağı anlamına gelmez. Sigortasız işçi veya yakınları hastane polisine kaza geçirdiğini bildirerek şikayetçi olmalı ve doktorundan raporunu iş kazası olarak düzenlemesini istemelidir. Bunlar yapılmamış olsa dahi tespit davası açılarak, kazanın işin görülmesi esnasında gerçekleştiğinin ispatı mümkündür.

İş Kazası Geçirdim Şikayetçi Olmadım Dava Açabilir Miyim?

Yüksek tazminatlar ödeyebileceğini ve hakkında soruşturma başlatılacağını bilen bazı işverenler olayın üstünü örtmeye çalışmaktadır. Bunun için işçiye baskı yaparak şikayetçi olmaktan vazgeçirttikleri sıklıkla görülmektedir. İşveren hakkında şikayette bulunmamanız, uğramış olduğunuz zararların tazmini için dava açabileceğiniz gerçeğini değiştirmez.

İş Kazası İfade Değiştirme Süresi Ne Kadardır?

İşverenler tarafından işçiye bir miktar para vaat ederek ya da baskı yaparak kazanın iş dışında gerçekleştiği yönünde ifade verdirildiği görülmektedir. İşçi bu şekilde ifade vermiş olsa dahi dava açma ve tazminat alma hakkı mevcuttur. Zira iş hukukunda işçi lehine yorum ilkesi mevcuttur ve kazanın başkaca delillerle ispatı mümkündür. Bu nedenle işçinin hastanede veya karakolda verdiği ifadesini değiştirerek, tazminat davasında başka bir ifade vermesi mümkündür. İş kazasında ifade değiştirmek için herhangi bir süre öngörülmemiştir.

İş Kazası Zamanaşımı Süresi Ne Kadardır? İş Kazası Avukatı

İş kazası zamanaşımı kazanın gerçekleştiği tarihten itibaren 10 yıldır. Ancak kazanın aynı zamanda suç teşkil etmesi durumunda, zamanaşımı süresi işlenen suça ilişkin zamanaşımı süresinden az olamaz. İş kazası avukatı tarafından kısmi dava açılması halinde, zamanaşımı süresi dolmadan ıslah yoluna başvurulması gerekmektedir.

İş Kazası Geçirdim Tazminat Alabilir miyim?

Sürekli iş göremezlik geliri için en az %10 iş gücü kaybı aranmakta ise de tazminat davaları bakımından böyle bir şart bulunmamaktadır. Hemen hemen tüm iş kazalarında işçi maddi ve manevi zararlara uğramakta dolaysıyla tazminat davası açmaya hak kazanmaktadır.

İş kazalarına bakan avukatlar, kaza nedeniyle maddi ve manevi tazminat davalarının açılması, takibi ve icra yoluyla tahsili konusunda uzmandır. Kaza sonucu işçinin ölümü halinde yakınları tarafından açılacak destekten yoksun kalma tazminat davası da iş kazası avukatının uzmanlık alanlarından biridir. Bu tür davalar en iyi iş kazası avukatı aracılığıyla takip edilebilir. Zira hukukta belirli bir alanda uzmanlaşma son derece önemlidir.

Besler Hukuk Bürosu olarak uzman avukat kadromuz ile kaza geçiren işçi müvekkillerimize her türlü desteği sağlamaktayız. Uzman iş kazası avukatlarımız tarafından gerekli dava açma işlemleri hızlı ve etkili bir şekilde yerine getirilmektedir. Müvekkillerimizin hak kayıplarının önüne geçerek ve hak ettikleri tazminat tutarlarını almalarına yardımcı olmaktayız.

0 0 oylar
İçeriği Oylayın
Paylaş

Yorumları Görüntüle

  • Merhaba:
    Fabrikada çalışırken parmağımı prese sıkıştırdım çok şükür ezik dışında bir hadise başıma gelmedi. Hastaneye gittiğimde iş kazası olarak bildirmedim ( patronum bu şekilde söylememi istedi) . Benden rapor param kesildi iş kazası olarak bildirim yapılmadığı içinde sgk bana tam ödeme yapmadı benim maaşım üzerinden 8 bin tl kaybım var bu kaybı nasıl telafi edebilirim?

    • İşverene karşı dava açabilirsiniz. Ancak miktar itibarıyla değmez gibi görünüyor.

  • Merhaba. 14.06.2023 tarihinde is kazasi gecirdim. Hastane bu baglamda is kazasi tutanagini tuttu. Is verene parca parca verilen toplamda 2.5 aylik raporlarimi zamanninda ilettim. Ancak sgk ya is kazasi bildirimini yapmamislar. Bende rqpor parami alamadim. Ise dondugumde de ben ogun ise gitmiyordum. Is yerimin bir sorumlulugu yoktur gibi bir yazi yazdirip imzalattilar. Bunu hastaneye sundular sanirim. Bu durumda benim rapor param kesilecek ancak işimin devamliligi icinde bu duruma imza atarken itiraz edemedim. Bu durumda tum haklarimi kaybettim mi. Izlemem gereken en dogru yol nedir. Bilgi verebilirseniz cok sevinirim. Tesekkur ederim.

  • 2017 yılında iş kazası geçirdim elimde %85 mahkeme kararı var ama iş veren diyor ki paranı vermiyorum git istediğin yere şikayet et ben paranı vermiyorum. LTD. A.Ş olduğum için iflas ettim git şikayet et diyor ama aslında firma iflas etmemiş isim değişikliği yaparak çalışmalarına devam ediyor. Bunun için ne yapabilirim nasıl bir yol izlemeliyim

  • Slm ben iş kazası geçirdim 3 parmağım koptu orta yüksük ve küçük parmak larim koptu heyete girdim %19 rapor vermiş ben daha fazla bekliyordum ne yapmam gerekiyor itiraz hakkım varmı

  • 2 yıl önce iş kazası geçirdim ve sağ el orta parmak koptu ameliyatla parmak dikildi, 2 ameliyatla düzeltme yapıldı ve platin takıldı, suan tam randıman ile çalışmıyor sgk ya iş gücü kaybı için talepte bulundum ve evrakların işleme girmesini bekliyorum. Tazminat davası açmak istiyorum kazanma oranım nedir, dava açmak istiyorum konu hakkında yardımcı olurmusunuz. Syg.

  • 30 Ekim 2020 depreminde bim market ye çalışan abim enkaz altında kalarak can verdi.bim kolonlarını kesmediğini inkar ediyor.ay sonu maaşı yatmakta olup 30 unda deprem olmasına rağmen SGK ya Ekim ayı görünmüyor.11.09.1987 doğumlu olup 3 yıldır bim de çalışmaktaydı.10.000 TL bankaya yatırıldı.iş kazası olup maddi ve manevi tazminat açmam gerektiğini düşünüyorum.cenaze masrafı dahi verilmedi.İş mahkemesi ne dava açılacak sanırım dilekçe örneği gibi yardımcı olur musunuz

  • Ben maden ocağında makine ve kamyonlara mazot vermekle mükellefim gece 12 08 vardiyasında çalışırken makina da düştüm yaklaşık yükseklik 2.5 metre sol ayak bilegim 2 yerden çatlak var hem rapor paramı hemde maaşımı alabilir miyim bnm yasal haklarim nelerdir bilgilendirebilir misiniz

  • 30/09/2015 te iş kazası gecirdim. Kaza iş kazası olarak bildirilmiştir. Fakat ben sahsen sgk ye bildirim yapmadım. 21 kere ameliyat oldum busonuctan dolayı ortapetik%48 engelli raporu aldım ve sgk tarafından emekli. oldum.Fakatşikayetci olmadım kaza gecirdigim şirket şu an iflas kurulu tarafından el konulmuş durumdadır yani iflas etmiştir. Fakat bu işleri bir tavuk cifligidir kiraya verilmiştir. İflas kurulunun bilgisi varmı yokmu bilmiyorum. Su an aktif calişmaktadır. Bende bu kiracı olan şirkette calışmaktayım. Dava acabilirmiyim.acabilirsem şayet tarafıma ödeme nasıl olacaktır. Ne kadar tazminat hakkı vardır teşekkür ederim. Ödemeler iflas eden kişiye yapılıyor

    • Davayı kazanma ihtimaliniz yüksek ancak şirket battığı için tahsili zor olabilir.

  • İnşaata çalışırken iç iskele tahtadan sırt üstü düştüm omuga kemiklerimde kama ve kırık var 1 hata iş güremez rapuru verdiler ben daha yeni düştüm iş veren ik gün ilgiledi şimdi haber yok ondan şidi madive manevi bir durumum yok 3 küçük çocuklu 5 nufusa bakıyordum doktur bu durumun 5 6 adanda fazla sürebilme ihtimali olduğunu ayrıca bu ağır işaat sekdüründe de bir daha zor çalışabileceğimi süyledi ilerisi için büyük kaygılarım var ve herhagi bir yardımda alamadım birisinden bana bu konuda bir fikir cevap verebilirmisiniz

    • Dava açma hakkınız mevcut. SGK'ya başvurarak maluliyet oranınızın tespitini isteyin.

  • İnşaatta çalışırken sol omuzuna kalas düsmesi sonrası köprücük kemiğim kırıldı ameliyat oldum.platin takıldı.calisirken sigorta girişim ve iş güvenliği eğitimi almadım hastanede atlı vaka girişi yapildi

1 2 3 7

Sitemizi en iyi şekilde kullanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Sitemize giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılmaktasınız.