İŞ KAZASI AVUKATI (ÜCRETSİZ DANIŞMA)

 

İş kazası avukatı; işçi hakları konusunda uzmanlaşmış avukatlardır. İstanbul iş kazası avukatı olmamıza rağmen Türkiye’nin her yerinde müvekkillerimizin en iyi şekilde hizmet almalarını sağlıyoruz. Bu konuda en çok sorulan soruları bu makalemizde sizin için derledik. Sormak istediğiniz diğer soruları sayfanın en altından büromuza iletebilirsiniz.

İş Kazası Nedir?

İşçinin bir işverene bağlı olarak çalışan işçinin, yaptığı iş esnasında geçirdiği kaza nedeniyle fiziki ya da psikolojik kayıplar yaşamasıdır. İş kazası nedir sorusunun cevabı 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu madde 13 içerisinde tek tek sayılmıştır. Bu haller şu şekilde sıralanabilir:

  • Kazanın iş yeri sınırları içerisinde gerçekleşmesi,
  • İşveren tarafından yürütülmekte olan iş sebebiyle gerçekleşmesi,
  • İşçinin görevli olarak gönderildiği iş yeri dışında bir yerde kaza geçirmesi,
  • Emziren kadın çalışanın çocuğuna süt verme saati içerinde kaza geçirmesi,
  • İşçinin işveren tarafından sağlanan araç hizmeti sırasında kazaya yakalanmasıdır.

Örnekler kanunda sayılanlar ile sınırlı değildir. Bunların dışında işin görülmesi esnasında gerçekleşen merdivenden düşme, trafik kazası geçirme vb. durumlarda bu kapsama girmektedir.

İş Kazası Tutanağı Nasıl Tutulmalıdır?

Kaza meydana geldiğinde ivedilikle tutanak altına alınmalıdır. Kazanın meydana geldiği tarih ve saat, oluş şekli, şahit olan kişilere tutanakta yer verilmelidir. İş kazası tutanağı açılacak maddi ve manevi tazminat davasında önemli rol oynayacaktır. İşverenler tutanakları genelde kendi kusurlarını gizleyecek şekilde düzenlemektedir. Bu nedenle tutanaklarda işçi aleyhine yazılan hususların aksinin ispatı için alanında uzman bir iş kazası avukatı ile çalışılması önemlidir.

İş Kazası Bildirimi Nasıl Yapılır?

İş kazası bildirimi SGK’nın sitesinden elektronik ortamda yapılabilmektedir. Bunun dışında kurumun sitesindeki bildirim formunu doldurarak veya kendiniz hazırlayacağınız bir dilekçe ile de SGK’ya kazayı bildirebilirsiniz.

Kaza kurum tarafından öğrenildikten sonra olayın araştırılması için müfettiş görevlendirilir. Kurum ayrıca işçiye çalışamadığı günler için geçici iş göremezlik ödeneği bağlar ve tedavi masraflarını karşılar. İş kazası avukatının kurum tarafından belirlenen maluliyet oranının doğruluğunun incelenmesi ve gerekirse itirazda bulunması büyük öneme sahiptir. Bu şekilde olası hak kayıplarının önüne geçilebilmektedir. İş kazası avukatı aynı zamanda kazadan sorumlu olan kişilerin cezai ve hukuki sorumluluklarının belirlenmesi konusunda da danışılması gereken ilk kişidir.

İş Kazası Avukatına Göre İş Kazası Bildirim Süresi Ne Kadardır? İş kazası avukatı

İş kazası bildirim süresi kaza tarihinden itibaren 3 iş günüdür. Bu süre içerisinde işveren tarafından SGK’ya başvurularak bildirim yapılmalıdır. Aksi takdirde işçi herhangi bir zaman sınırlamasına tabi olmaksızın kazayı SGK’ya bildirebilir.

İş Kazası Bildirmeme Cezası Ne Kadardır?

Üç günlük süre içerisinde iş kazası bildirmeme cezası oldukça yüksektir. Süresi içerisinde bildirim yapmayan işverenlere 2020 yılı için en az 4688 TL en çok 9376 TL ceza verilmektedir. Ceza miktarı iş yerinin tehlike sınıfına ve çalışan sayısına göre değişmektedir.

Bazı durumlarda işverenlerce SGK’ya bildirim yapılmamakta ve olay kapatılmaya çalışılmaktadır. Bu şekilde işçinin kaza nedeniyle maddi ve manevi tazminat davası açması ve kolluğa şikayette bulunması engellenmeye çalışılmaktadır. Böyle bir durum söz konu olduğunda iş kazası avukatının önemi bir kez daha anlaşılmaktadır. İşveren bildirimi zamanında yapmaz ise bildirim işçi veya iş kazası avukatı tarafından kuruma yapılmalı ve şikayet süresi içerisinde kolluğa iletilmelidir.

İş Kazası Geçiren İşçinin Hakları Nelerdir?

İşçinin tedavi masrafları SGK tarafından karşılanır ve geçici iş göremezlik maaşı bağlanır. İşçi meslekte kazanma gücünü en az yüzde 10 oranında kaybetmişse kendisine sürekli iş göremezlik maaşı ödenecektir. Bunların dışında işçi kendisinin ve yakınlarının uğradığı maddi ve manevi zararların tahsili için işverene karşı dava açabilecektir.

İş Kazası Tazminat Hesaplama Nasıl Yapılır? İş kazası avukatı

İş kazası tazminat hesaplama teknik ve detaylı bir konudur. Maddi tazminat hesaplanırken işçinin kaza olmasa idi elde edebileceği gelir hesaplanarak, uğramış olduğu iş gücü kaybı nedeniyle mevcut durumda elde edeceği gelir arasındaki fark tespit edilir. İş kazalarında tazminat hesaplamasına etki eden en önemli faktörler işçinin ücreti, maluliyet oranı, yaşı ve kusur oranıdır. Bu nedenle alanında uzman bir iş kazası avukatı tarafından işçinin ücret miktarının ispatı ve kusur oranı bakımından gerekli savunmaların yapılması gerekmektedir.

Manevi tazminat hesaplamasında ise uğranılmış olan ruhsal çöküntünün bir nebze giderilmesi amaçlanmaktadır. İşçiler çoğu zaman zorlu ve acılı tedaviler geçirmekte, kendisi ve yakınları psikolojik olarak yıpranmaktadır. Bu nedenle uğranılan elem ve ıstırabın büyüklüğüne göre hakim tarafından takdiri olarak manevi tazminat miktarı belirlenmektedir. Olayın koşullarına göre işçinin yakınları için de manevi tazminat talebinde bulunulması mümkündür.

Sigortasız İşçi İş Kazası Geçirirse Tazminat Alabilir mi? İş kazası avukatı

İşe başlayan işçinin sigortasının başlatılması işverenin yükümlülüğüdür. İşverenin bu yükümlülüğünü ihlal etmiş olması işçinin haklarını alamayacağı anlamına gelmez. Sigortasız işçi veya yakınları hastane polisine kaza geçirdiğini bildirerek şikayetçi olmalı ve doktorundan raporunu iş kazası olarak düzenlemesini istemelidir. Bunlar yapılmamış olsa dahi tespit davası açılarak, kazanın işin görülmesi esnasında gerçekleştiğinin ispatı mümkündür.

İş Kazası Geçirdim Şikayetçi Olmadım Dava Açabilir Miyim?

Yüksek tazminatlar ödeyebileceğini ve hakkında soruşturma başlatılacağını bilen bazı işverenler olayın üstünü örtmeye çalışmaktadır. Bunun için işçiye baskı yaparak şikayetçi olmaktan vazgeçirttikleri sıklıkla görülmektedir. İşveren hakkında şikayette bulunmamanız, uğramış olduğunuz zararların tazmini için dava açabileceğiniz gerçeğini değiştirmez.

İş Kazası İfade Değiştirme Süresi Ne Kadardır?

İşverenler tarafından işçiye bir miktar para vaat ederek ya da baskı yaparak kazanın iş dışında gerçekleştiği yönünde ifade verdirildiği görülmektedir. İşçi bu şekilde ifade vermiş olsa dahi dava açma ve tazminat alma hakkı mevcuttur. Zira iş hukukunda işçi lehine yorum ilkesi mevcuttur ve kazanın başkaca delillerle ispatı mümkündür. Bu nedenle işçinin hastanede veya karakolda verdiği ifadesini değiştirerek, tazminat davasında başka bir ifade vermesi mümkündür. İş kazasında ifade değiştirmek için herhangi bir süre öngörülmemiştir.

İş Kazası Zamanaşımı Süresi Ne Kadardır? İş Kazası Avukatı

İş kazası zamanaşımı kazanın gerçekleştiği tarihten itibaren 10 yıldır. Ancak kazanın aynı zamanda suç teşkil etmesi durumunda, zamanaşımı süresi işlenen suça ilişkin zamanaşımı süresinden az olamaz. İş kazası avukatı tarafından kısmi dava açılması halinde, zamanaşımı süresi dolmadan ıslah yoluna başvurulması gerekmektedir.

İş Kazası Geçirdim Tazminat Alabilir miyim?

Sürekli iş göremezlik geliri için en az %10 iş gücü kaybı aranmakta ise de tazminat davaları bakımından böyle bir şart bulunmamaktadır. Hemen hemen tüm iş kazalarında işçi maddi ve manevi zararlara uğramakta dolaysıyla tazminat davası açmaya hak kazanmaktadır.

İş kazalarına bakan avukatlar, kaza nedeniyle maddi ve manevi tazminat davalarının açılması, takibi ve icra yoluyla tahsili konusunda uzmandır. Kaza sonucu işçinin ölümü halinde yakınları tarafından açılacak destekten yoksun kalma tazminat davası da iş kazası avukatının uzmanlık alanlarından biridir. Bu tür davalar en iyi iş kazası avukatı aracılığıyla takip edilebilir. Zira hukukta belirli bir alanda uzmanlaşma son derece önemlidir.

Besler Hukuk Bürosu olarak uzman avukat kadromuz ile kaza geçiren işçi müvekkillerimize her türlü desteği sağlamaktayız. Uzman iş kazası avukatlarımız tarafından gerekli dava açma işlemleri hızlı ve etkili bir şekilde yerine getirilmektedir. Müvekkillerimizin hak kayıplarının önüne geçerek ve hak ettikleri tazminat tutarlarını almalarına yardımcı olmaktayız.

5 1 oy
İçeriği Oylayın
Paylaş

Yorumları Görüntüle

  • Merhabalar 2019 yılında iş kazası gecirmiştim hastanede şikayetci olmamıştım ssk %16 maluliyet verdi ve maaşa bağlandım ben şikayetci olmadığım için tazminat hakkımın olmadığını söylemişti iş güvenlik uzmanı ve bana bir kağıt imzalatdı kazanın benim dikkatsizliğim ve iş güvenlik mazemelerimin kullanılmadığına dair onun gibi şeyler biraz internetden araştırma yaptım meğer şikayetci olmasam bile tazminat hakkım vardı ve o hakkıda bu imzayla kaybettimmi yardımcı olurmusunuz bana

    • İbranamede ne kadar ödeme yapıldığı açık bir şekilde yazmıyorsa dava açabilirsiniz.

  • Merhabalar 2017 7ayinda maden suyu fabrikasında kostik ve sıcak su ile yandım olay iş kazası olarak kayitlara geçti 18gun yanık unitesinde 2dereceden tedavi gördüm 40gunde evde raporlu kaldım karakoldaki ifademde davacı olmadım işten atilirim diye elimde sadece video kaydı var kazayla ilgili ifademi değiştirme şansım dava açma şansın varki olayla ilgili sahitlerimde var süreç ne kadar sürer cvp verirseniz sevinirim tesekkurler

  • Merhaba eşim 05.11.2020 tarihinde iş kazası geçirdi üstüne profil demiri düşmüş ihmal ile belinde 3 kemik kırık sol omuz küreği kırık omuriliği zedelenmiş ciğerleri zedelemiş boynundan sol omuz kırağının altına kadar 30 dikiş var sırtında olay adana da oldu ama ankara 'da yatıyor görünüyor sigorta iş veren mahkemeye verirsen hiç bir şey hak edemezsin dedi profil demirini düşüren çalıcılar ve müteahhit hiç arayıp sormadı bile hastanede iş kazası diye geçti ama hiç bir şekilde ifade alınmadı sizce ne yapmali

  • Merhaba. Babam 2015 yılında iş kazası geçirdi sol kolu ve sol bacağı kırıldı. Fakat dava açmadı. Herhangi bir kuruma ifade de vermedi. Şuan elinde iş görememezlik raporları hastane raporları var. Üzerinden bu kadar yıl geçti dava açabilir miyiz?

  • Merhaba ben bir catreng firmasında çalışıyorum 2019 yılında mutfak tadilattayken mutfakta kaydım düştüm ve iş kazası tutanağı tutuldu hemen hastanede emar çekildi belfitigi disk kayması dendi ve iğne ilaç kullan ve 15 gün fizik tedavi gördüm ama bel ağrısı geçmedi ve zaman zaman ağrılarım artıyor ve hastanede iğne vurduruyodum rapor alıyorum istirat ediyorum ama fayda göremiyorum şimdi bir hastaneye gittim ve orda gecirdigim iş kazası dosyasını yeniden açtılar ve geçirdiğim iş kazasından kaynaklandığı için şuanda tedaviyi iş kazası üzerinden devam ediliyor 20 gün fizik tedavi gorecegim ve doktor rapor verdi raporda iş kazası yaziyo ve hastane bende iş kazasini nezaman nerde geçirdiğini ve ilk mudahile nerde yapıldı diye çalışmış olduğum şirketten sikayetcimisin diye bir savunma aldı ve SGK dosyaya koyacağız dediler . işyeri nde halen çalışmaktayım ama şuan ücretsiz izinde idim ve hastanede tedaviye başladım ve rapor aldım raporda iş kazası yaziyo buna iş yeri bı sorun çıkarır mı benim için bı yaptırım uyguluya bilirlerdi bu konu hakinda.

    • Sizin iş yerine dava açarak sorun çıkarmanız gerekir. Mağdur olan sizsiniz.

  • merhaba ben kargoda çalışydm vardiyalı olarak gece 24 .00 sabah 8.00 ben inklap mah.nde otururken servisin oturduğum mah.ye gelmesi gerekirken servisin gelmemesi ve bende onun için başka mahleye gittim ve giderken de 30 dk yol yürüyrm .11 gün önce işe giderken 2 pitbol köpek saldırısına uğradım ve ayağımı kırdım ve şimdi evde yatalak oldm ayağıma basamyrm çok mağdurum . Bunun tazminatı alma şansım varmı ?

  • İş kazası geçirdim elim kırıldı bize iş güvenliği eğitimi verilmidi işe girerken dava edebilirmiyim

    • Maluliyet tespit edilirse iş kazası nedeniyle tazminat davası açabilirsiniz. Aksi takdirde yalnızca tedavi masrafları ve manevi tazminat talep edebilirsiniz.

  • Merhaba babam iş kazası geçirdi 2019 yilinda sag el baş parmağının üst çizgiden itibaren yok suan. Kayitlara is kazasi olarak geçti patron hic konuyu açmadı kazadan sonra tazminat alma hakkımız var mıdır?

  • Merhaba ben iş yeride iş kazası geçirdim ayak bilegim kırdım 18/12/2020 ifadem ama iş yeri 21/12/2020 girmiş ssk bildirmiş iş yeri 21/12 /2020 yanlış bildirdiği için rapor ücreti alamiyom iş yeri ben değiştirsem ceza alırız diyor bu konuda ne yapmalıyım mağdur durumdayım

  • Merhaba iş kazası geçirdim 5 parmağım kesildi kesilen parmağım devamlı kullandığım parmağım nasıl bir yol izlemem lazım

    • Sizin durumunuzda maluliyet oranı tespit edileceği kesin olduğu için hemen dava açabilirsiniz.

Sitemizi en iyi şekilde kullanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Sitemize giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılmaktasınız.