Kategoriler: Ceza HukukuMakaleler

SOSYAL MEDYADAN TEHDİTİN CEZASI

 

Bu makalemizde son zamanlarda çokça soru aldığımız. sanal dünyanın görünmez olduğuna inanan kişilerce işlenen hakaret ve tehdit suçlarını inceledik. Bu tip suçları işleyenler tespit edildiğinde tabiri caizse süt dökmüş kediye dönmekte el pençe af dilemektedir. Unutmayalım ki internette yapılan her şeyin kayıtları tutulmakta ve istenildiğinde hepsine ulaşılabilme imkanı vardır.

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte sanal dünya diye tabir edilen mecralarda, insanlar gerçek hayatta karşılaşıp sohbet etme edebilme, direkt iletişime geçebilme imkanı olmayan herkesi tek bir çatı altına toplamakta ve bir kamuoyu oluşturabilme yetisine sahiptir. Günlük hayatta kimse durup dururken yanınıza gelip burnun çok kötü veya Hobbitlere benziyorsun diyemez. Fakat insanlar ekranların karşısında yürek yemiş gibi akıllarından geçen her şeyi pervasızca hiçbir yaptırıma tabi olmadığını düşünerek söylemeye ya da tehdit savurmaya devam ediyor. Artık birçok insan da kanıksamış olacak ki bu suçlara karşılık hiçbir şey yapmamakta veyahut hukuki haklarını kullansa da bir sonuç alamayacağını düşünmektedir. Oysa ki kanunlarımızda hakaret ve tehdit suçunun bir yaptırımı vardır ve sosyal medya yoluyla bu suçların işlenmesi yaptırım sonucunu değiştirmemektedir. Sosyal medyada işlenen diğer suçlar ile ilgili detaylı bilgiye Sosyal Medya Suçları makalesinden ulaşabilirsiniz.

Sosyal Medyada İşlenen Hakaret ve Tehdit Suçu

 

Hakaret suçu Türk Ceza Kanunun da ‘Şerefe karşı suçlar’ arasında yer almaktadır. Türk Ceza Kanunu m.125/1’de hakaret ‘Bir kimseye onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat edilmesi veya sövmek suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldırılmasıdır.’ denilmektedir. Ayrıca kanunun devamında 125/2’de ‘Fiilin, mağduru muhatap alan sesli, yazılı veya görüntülü iletiyle işlenmesi halinde, yukarıdaki fıkrada belirtilen cezaya hükmolunur.’ denilerek sesli, görüntülü, yazılı olarak gönderilen iletilerde hakaret suçunun kapsamları arasında sayılmıştır. Ayrıca kanunun devamında 125/4’de ‘Hakaretin alenen işlenmesi halinde ceza altıda biri oranında artırılır.’ denmektedir yani hakaretin aleni işlenmesi cezayı arttıran hallerdendir.

Kanun maddesinde yer alan onur, şeref ve saygınlığın rencide edilmesinden kasıt mağdur kişiyi başkalarının önünde küçük düşürmektir. Yani mağdurun gerçekten onur, saygınlık ve şerefini küçük düşürücü fiilin ülkenin örf ve geleneklerine göre belirlenmesidir. Kişinin kendisine sarf edilen söze karşı aşırı hassasiyet göstermesi de bu suçun oluştuğu anlamına gelmez. Örneğin Yargıtay daha önce vermiş olduğu kararlarda toplum önünde tanınan siyasetçi, iş insanı, sporcu, sanatçı gibi kişilerin eleştirilerde daha toleranslı olması gerektiği yönünde kararlar vermiştir.

E-posta, görüntülü konuşma (Facetime gibi), anlık mesajlaşma (SMS, WhatsApp gibi) yollarla yapılan hakaretlerde kanun kapsamında yer almaktadır.

Sosyal Medyadan Tehditin Cezası

Tehdit suçu Türk Ceza Kanun m.106’da düzenlenmektedir ve altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Ayrıca tehdit eğer vücut veya cinsel dokunulmazlığa yönelikse suç resen soruşturulacaktır. Resen soruşturmada kolluk kuvvetleri görevli olarak gerekli araştırmaları yapacaktır. Örneğin ergin olmayanlara karşı internet üzerinden yapılan tehditler sonucu maddi çıkar elde edilmesi. Eğer kişiye tehditte maddi zarar verileceği söyleniyorsa (örneğin ‘senin evini başına yıkacağım’) bu durumda suç sadece şikayet durumunda soruşturulur.

Kişiler çoğunlukla internet yoluyla yapılan hakaret ve tehdit suçlarında ispatın çok zor olduğunu düşünmektedir. Aynı zamanda yapılan yorumların, gönderilen mesajların anında silinmesiyle ortada delil kalmadığını düşünmektedirler. Oysa EGM suç konusu paylaşımların hangi bilgisayardan gönderildiğini tespit edilmektedir. Bu işlemde profesyonel polisler titizlikle çalışmakta ve neticeye ulaşmaktadırlar.

Sizde sosyal medyadan hakaret, tehdit gibi suçlarla karşı karşıyaysanız uzman bir avukattan yardım almanızı tavsiye ederim.

0 0 oylar
İçeriği Oylayın
Besler Hukuk

Yorumları Görüntüle

  • Merhaba kısaca anlatayım. Ben bir şahısı bana cisel saldırıda bulunduğu için dava ettim cinsel saldiri suçundan ama davadan yalan beyanlarla adli tiptan çıkan yanlis sonuclarla delil yetersizliginden beraat etti istinafta suan. Ben beraat etmesine öfkelendigim için kendisi 2 kez ayri tarihlerde hakaret ettim instagramdan beni şikayet etmiş yüzsüz şerefsiz demek sucmus bilmiyordum şahıs uzlaşmayi kabul etmedi mahkeme basit yargilama usulüne karar verdi. Bana yasattigi olay haksiz fiil olarak gecer degil mi? Benim nasil bir dilekcé yazmam gerekir ihtar geldi çunku bana pişmanim desem bir daha hic bir şekilde bu kişiyle iletisim kurmiycam desem ceza alirmiyim ne cezası alirim, Üniversite okuyorum memuriyetimi engeller mi sicilime işlerse lütfen yardimci olunn:(

  • discord üzerinden birisine *oyununuz açılacak mı göreyim bakalım* dedim ama bunu ddos atma niyeti ile söylemedim. sadece rakip olarak dedim. ondan sonra bana ve anneme ağır küfürler etti. ve beni dava edeceğini söyledi, o beni dava etse kim kazanır ?

    • Dava sonucunu söylemek bu kadar kolay olsaydı yıllarca sürmezdi değil mi?

  • Discord üzerinden yaptıkları yanlış karşısında asalak dediğim kişi facebook üzerinden bana şu tehditlerle geldi (bütün arkadaş listeni aldım seni bulucam) dini değerlere küfür etti ana avrat bırakmadı seni bulup... Neler neler yapıcam diyerek tehditlerdede bulundu bunların hepsi kanıtlı bir şekilde elimde mevcut en yakın savcılığa kanıtlarıda ek halinde sunarak versem bir dönüt alır mıyım

  • Merhaba instagram üzerinden fake hesaptan tehdit edildim arkadaşımada aynı mesajlar gitti daha sonra arkadaşımı dışarı çağırdılar ve bacağından bıçakladılar ama fake hesap silindi ve mesajlarda gitti elimde şuan bi delil yok şikayette bulunsam delil olmadığı için sorun olurmu

  • İnternet Üzerinden "Sana Avukat Ordusu İle Gelirim Seni Dava Ederim Akıllı Ol"Gibisinden Bir Tehdit Aldım Dava Sebebimidir?

  • Merhaba ben 13 yaşındayım ve bana 15 yaşindaki biri bıcaklarini gostererek whatsapp uzerinden tehdit ediyor ve ailevi kufurler ediyor bunu nasil suc duyurusnda buluanbilirim yoksa bukunabilirmiyim

  • Merhabalar. Ben sosyal medyada “senin başını araba taputuna sokarım” diye tehdit edildim bunun devlette bir karşılığı var mıdır?

  • Merhaba ben instegram üzerinden tehdit edildim bana anlik iki saniyede kaybolan resimler atildi sahte bi hesapdan okuyamadim ama mesajin içerigi bel alti konusmalardi kiminle konusulmus nasi olmus bilmiyorum hesabimi taklit etmis bile olabilirler bana herseyi ailene atiyorum esine çocuğunu asla goremiceksin skmdi topla bavulunu gibi sacma sapan mesajlar atildi bunlari eşimede gosterdim kimin yaptigini bilmiyorum karsi hesap numara üzerine açılmış ve benim hesabimi engellemis kimseye o attigi sahte mesajlari atmamış sizce bu sucmu ceza alirmi sikayet edersem

  • Ben sosyal medyada biriyle tanıştım aynı şehirlerde yaşıyoruz kendisi benimle görüşmek istedi görüştüm ikinci kez görüşmek istediğinde bana dışarda görüşeceğini söyledi beni evine götürdü birlikte olamaya çalıştı benim üzerimden kendisini tatmin etmeye çalıştı ve sırf eve gittiğim için zorla benden açık fotograflarımı çektirdi ve beni fotoğraflarımla tahdit ediyor kendisiyle konuştum kendisi beni tehdit ederek evine çağırıp benimle birlikte olmak istiyor bunun bir cezası varmı acaba

    • Cezası var tabii ki. Adli yardım bürosuna başvurup tarafınıza bir avukat tayin edilmesini isteyin. Suç duyurusunda bulunarak uzaklaştırma kararı talep edin.

  • Eski erkek arkadaşım senden intikam alacağım diyerek beni tehdit ediyor ne yapabilirim

Paylaş
Yayınlayan
Besler Hukuk

Yeni Eklenen Başlıklar

UZMAN ÇAVUŞ SÖZLEŞME FESHİ HALİNDE TAZMİNAT ALABİLİR Mİ?

  Uzman çavuş sözleşme feshi, uzman çavuşların kendi isteği ile veya idare tarafından sözleşmenin sona…

% gün önce

İNANÇ SÖZLEŞMESİ NEDİR?

  İnanç sözleşmesi yasalarımızda açık bir şekilde düzenlenmemiştir. Ancak uygulamada ve öğretide "sözleşme özgürlüğü" ilkesi…

% gün önce

BAĞIŞLAMANIN GERİ ALINMASI NEDİR?

  Bağışlamanın geri alınması, bağış yapan kişilerin sonradan yaptıkları işlemden pişman olmaları neticesinde başvurmak istedikleri…

% gün önce

İPOTEK KALDIRMA NASIL YAPILIR?

İpotek kaldırma işleminin doğru bir şekilde gerçekleştirilmesi, hak kayıplarını önlemek açısından son derece önemlidir. Bu…

% gün önce

HÜKMÜN AÇIKLANMASININ GERİ BIRAKILMASI NE DEMEK?

  Hükmün açıklanmasının geri bırakılması kurumu, Türk Ceza Hukuku'nda büyük bir öneme sahiptir. Bu uygulama,…

% gün önce

SİGORTA NEDİR?

Sigorta, yaşanma ihtimali olan tehlikeler ve riskler sonrası oluşacak maddi kayıplara karşı güvence altına alınmak…

% gün önce

Sitemizi en iyi şekilde kullanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Sitemize giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılmaktasınız.